<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİklime Trump’tan sonra Avustralya çelmesi----

İklime Trump’tan sonra Avustralya çelmesi

İklime Trump’tan sonra Avustralya çelmesi
17 Ağustos 2017 - 16:52 www.finansingundemi.com

ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çekilme kararı almasının ardından Avustralya'da anlaşmaya aykırı olarak doğalgaz üretimi yapmaya çalışıyor

KPMG’nin her ay petrol ve gaz piyasalarını analiz ettiği raporunda bu ay Paris Anlaşması öne çıktı. Raporda, enerjinin kaderini zengin ülkelerin Paris Anlaşması’na olan sadakatinin belirleyeceği vurgulandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çekilme kararı almasının ardından gözlerin Avustralya’ya çevrildiği belirtildi. KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Ümit Bilirgen, “Avustralya, ülke menfaatlerini tercih ederek, doğalgaz kaynaklarını Paris Anlaşması’ndaki taahhütlerine uygun olmayan yöntemlerle çıkarmaya karar verirse iklime bir çelme de Avustralya’dan gelecek” dedi.

KPMG’nin aylık ‘Petrol ve Gaz Pazarında Gelişmeler’ raporunu değerlendiren KPMG Türkiye Enerji Sektör Lideri Ümit Bilirgen, Avustralya’nın küresel petrol ve doğal gaz pazarındaki rolünün gelecek yıllarda artacağına dikkat çekti. Bilirgen, “Onshore ve offshore olarak Avustralya’da henüz tam kapasite kullanılmayan büyük gaz kaynakları bulunuyor. Avustralya halkı bu yerli kaynakların kullanılması taraftarı. Avustralya’nın bu kaynakları ihraç eder hale geldiği durumda ise arz fazlası ve rekabet ortaya çıkacak. Bu da global fiyatları özellikle LNG fiyatlarını düşürücü bir etki yaratacak” şeklinde konuştu.

Bilirgen gelişmiş ekonomilerin Paris Anlaşması ile ilgili tavrının önemine değinip şöyle devam etti; “Petrol ve gaz yönünden zengin ülkelerin Paris Anlaşması’na olan sadakati, enerji sektörünün yönünü belirleyecek. Gaz kaynakları yönünden zengin Avustralya’nın Paris Anlaşması’na olan sadakatinin süreceği öngörülebilir. Doğal gaz zaten küresel ısınmaya önlem olarak kömüre kıyasla karbon emisyonu düşük bir kaynak olarak görülüyor. Ancak Avustralya kaya gazı çıkarma yöntemindeki gibi ‘hidrolik kırılma’ denilen geleneksel olmayan bir yöntem uygulayarak doğal gaz çıkarırsa ve bu durum Paris Anlaşması’ndaki taahhütlerine ters düşerse, ülkenin öncelikle kendi menfaatlerini göz önüne alması söz konusu olabilir.”

Siemens’in YEKA’yı kazanması yankı buldu
Türkiye’deki Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin dünya enerji gündeminde yer bulduğunu belirten Bilirgen, “YEKA projesi özellikle dünya medyasında Siemens’in Türkiye’de ihale kazanması şeklinde yankı buldu. Politik gerilimin ardından Almanya’nın en büyük şirketlerinden birinin Türkiye’de böyle büyük bir yatırımın ihalesini kazanması ticari ilişkilerin etkilenmeyeceği yönünde pozitif bir izlenim yarattı” dedi.

Yabancı yatırımcının Türkiye’ye güveni artacak
Bilirgen şöyle devam etti: “YEKA ihalesini Siemens ortaklığının kazanması, yabancı yatırımcının Türkiye’ye olan güvenini artıracak. İhalenin Türkiye’nin rüzgar enerjisi kapasitesini yüzde 17 artıracak olması, Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklara gösterdiği önemi bir kez daha kanıtladı.”
KPMG Petrol ve Gaz Pazarında Gelişmeler raporunda küresel piyasalarla ilgili öne çıkan başlıklar şöyle:

Son 3 yıldır petrol düşük fiyatlarda seyrediyor ve önümüzdeki dönemde de bu durumun devam etmesi bekleniyor. Bu düşük fiyat beklentisinin ardında özellikle Libya ve Nijerya gibi OPEC ülkelerinden ve OPEC üyesi olmayan ABD’den beklenen bir petrol arz artışı var.

OPEC ülkelerinin üretim kısma kararına rağmen arz fazlası beklentisi nedeniyle fiyatların 2018’de de düşük (50$ bandında) kalacağı tahmin ediliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)