Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İkinci el lüks bir saat almak genellikle varlıklı bireylerin kendilerini şımartma biçimi olarak görülür. Ancak Yahoo Finance’in haberine göre, lüks saat üreticileri arasında öne çıkan üç büyük markadan (Rolex, Patek Philippe veya Audemars Piguet) ikinci el saat satın alanlar aslında iyi bir yatırım tercihi de yapmış olabilir.
Boston Consulting Group'un (BCG) yeni bir raporu, Ağustos 2018'den bu yana "üç büyüklere” dahil saatlerin ortalama yıllık getirisinin %20 olduğunu gösteriyor. Bu oran aynı dönemde ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin yıllık ortalaması olan %8’in çok üzerinde.
BCG raporunda ayrıca, F.P. Journe, H. Moser & Cie ve De Bethune gibi "bağımsız" markaların saat koleksiyonlarının da aynı dönemde %15 getiri sağladığını tespit etti.
Rapora göre daha zengin "çekirdek" tüketicilerin yanı sıra gençler ve kadınlar gibi piyasa yeni girenler lüks saat pazarını artırıyor. Raporda 2021'de 75 milyar dolar olan pazarın 2026'ya kadar 101 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor.
BCG'nin Küresel Lüks Başkanı Sarah Willersdorf, “ Çoğu koleksiyonerlerimiz veya yatırımcılarımız olan çekirdek lüks saat tüketicileri sayıca artıyor. Net serveti yüksek olan bireylerin sayısının yılda yaklaşık yüzde 7 artarak 2025 yılına kadar 68 milyon civarı insana ulaşmasını bekliyoruz. 30 milyon dolardan fazla yatırım yapılabilir varlığa sahip olan ultra yüksek servetli bireylerin 2025 yılına kadar yüzde 5 civarında artması bekleniyor” ifadelerin yer verdi.
BCG raporu, pazarı dört ayrı saat alıcı segmentine ayırıyor. Koleksiyoner, yatırımcı segmenti yüzde 60 ile pazarın itici gücü olsa da diğer alanlarda da büyük değişiklikler görülüyor.
Willersdorf, “Modaya uyan profesyoneller segmenti diğer segmentlere kıyaslar daha gençlere eğiliyor. Bu genç alıcılar genellikle giriş seviyesi bir saatle kategoriye giriyorlar, ancak daha üst düzey markalara ve modellere talip oluyorlar. Kazançlar arttıkça, bu genç alıcıların daha lüks saatlerle takas etmeleri muhtemel. Lüks markalar için, bazen bu yüksek potansiyelli müşteriyi tanımak daha zordur. Başlangıçta çok üst düzey müşteriniz gibi görünmeyeceği için onları biraz görmezden gelirsiniz" ifadelerine yer verdi.
Sosyal medyanın yaygınlaşması da saat koleksiyonculuğu dünyasına daha fazla kitleleri ve genç meraklıları çekti. Instagram ve TikTok gibi mecralardan etkilenen alıcılarınsa internet üzerinden ikinci el pazarına erişmesi daha kolay. Raporda, “Çevrimiçi satışlar halihazırda açık artırma ve mağaza satışlarını aşıyor. 2026 yılına kadar ikinci el lüks saat pazarının %60'ına yakınını oluşturacak bir yörüngedeler” denildi.
Daha da ilginç (ve saat markaları için faydalı) olansa saat satın alma segmentlerinin daha fazla kadın alıcıyı içinde barındıracak şekilde dönüştürülmesi.
Willersdorf, “Kendileri için mücevher satın alan kadınlarda çarpıcı bir artış oldu ve bu eğilim saatlere yayılıyor. Ayrıca, daha geleneksel bakış açısıyla erkeksi olarak düşünülen saatleri takan kadınların sayısında artan bir eğilim var. Son olarak, kadınlar zaman içinde değer taşıyan veya artıran lüks satın alımlar da arıyorlar, bu nedenle saati asla satmayacak olsalar bile, bu pazarın likitliği önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, antika ürünler, sanat eserleri, şarap, mücevher gibi birçok lüks ürün halihazırda koleksiyon niteliği taşıdığı gerekçesiyle halihazırda yatırım varlığı olarak da düşünülüyor. Pahalı saatlerin de bu alandaki değerini kanıtlaması zenginlerin kendilerini şımartırken daha rahat hissetmesini sağlayabilir.
Guterres, zengin ülkelere 100 milyar dolarlık sözlerini hatırlattı
ABD’li emlak zenginleri piyasayı dipten alıyor
Zengin olmak için 4 şeyi hayatınızdan çıkarın
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.