Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mevcut bütün araştırmaların bir meta analizini gerçekleştiren ekip, daha sonra Avrupa, Asya, Afrika ve ABD’deki yaklaşık 54 bin kişiden her iki kol ölçümlerinin mevcut olduğu bir veritabanı oluşturuldu. Araştırmacılar, kollar arası tansiyon farkıyla ilgili verileri analiz ederken aynı özelliklere sahip gruplarda 10 yıl içinde meydana gelen ölüm, kalp krizi ve inme sayısını takip etti.
Tansiyon her kalp atışında bir döngüde yükselip düşüyor. Milimetre cıva (mmHg) birimiyle ölçülürken büyük tansiyon (sistolik) ve küçük tansiyon (diyastolik) olarak ikiye ayrılıyor. Eğer bir kişinin büyük tansiyonu yüksekse bu hipertansiyona işaret ediyor. Bı rahatsızlık yetişkin nüfusun üçte birini etkiliyor ve dünya genelinde önlenebilir kalp krizi, inme ve ölümlerin başlıca nedeni konumunda bulunuyor.
İki koldaki ölçümlerde büyük tansiyon arasında önemli bir fark çıkması, damarlarda daralmanın veya sertleşmenin göstergesi olabilir. Kan akışını etkileyen damardaki bu değişiklikler, ilerideki kalp krizi, inme veya erken ölüm için bir risk göstergesi olarak kabul ediliyor.
ScienceDaily'nin aktardığına göre, araştırma bulguları, kollar arasındaki her mmHg farkının, 10 içinde meydana gelebilecek göğüs ağrısı, kalp krizi veya inme riskini yüzde bir oranında artırdığını gösterdi.
Tansiyon aletiyle iki kolun kontrol edilmesinin oldukça basit olduğunu ve ek bir maliyet gerektirmediğini belirten araştırmanın başyazarı Exeter Üniversitesi’nden Dr. Chris Clark, sözlerine şöyle devam etti:
Uluslararası kılavuzlar şu anda bunun yapılmasını tavsiye ederken genellikle zaman sınırı sebebiyle en iyi ihtimalle yaklaşık yarısında bu gerçekleşiyor. Araştırmamız, her iki kolu da ölçmek için gereken fazladan zamanın nihayetinde hayat kurtarabileceğini gösteriyor.
Dr. Clark, kollar arasındaki farkın inme ya da kalp krizine neden olduğunu söylemediklerini belirtti ve bunun damarların sağlığındaki temel farklılıkları temsil ettiğinin altını çizdi.
Şu anda uluslararası birçok kılavuz, iki koldaki tansiyon farkının 15 mmHg olması durumunda kalp damar riskine işaret ediyor. Ancak bu yeni araştırma, 10 mmHg’lik daha düşük bir farkın risk olarak kabul edilmesi gerektiğini ortaya koydu.
Bu fark, çok daha fazla insanın kalp damar tedavisi görmesi gerektiği anlamına geliyor. Araştırma bulgularının kılavuzlara ve klinik uygulamalara dahil edilmesi gerektiğini belirten araştırmanın yazarlarından Profesör Victor Aboyans, bu sayede birçok insanın kalp krizi, inme ve ölüm riskini azaltabileceğini düşündüğünü ifade etti. Dr. Clark da tansiyonunu kontrol etmek isteyen hastalara her iki kolunu ölçtürmesini tavsiye etti.
'Bu depremler olası bazı büyük depremlerin habercisi olabilir'
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.