Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bisküvi ve çikolata üretiminde Türkiye’nin iki büyük devi Ülker ve Eti’nin ‘Napoliten’ kavgasına, uzun süren bir yargılama sonrası, mahkemece son verildi. Ülker, Napoliten’in kendi tescilli markaları olduğunu, Eti’nin bu markayı kullanmamasını istedi. Ülker daha sonra Saray Bisküvi'ye dava açtı. Yerel mahkemenin verdiği kararı Yargıtay onadı: “Eti ve Saray, Napoliten markasını kullanamaz. Ürünleri toplatsınlar”
Hürriyet'ten Dinçör Gökçe'nin haberine göre, bisküvi ve çikolata alanında Türkiye’nin iki devi konumunda olan Ülker ve Eti arasında ilginç bir davanın görüldüğü oraya çıktı.
TESCİLLİ MARKAMIZ
Ülker’i de bünyesinde bulunduran Yıldız Holding 2004’te Ankara 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne gitti. Dava başvurusunun özetinde Eti’nin de kullanmaya başladığı ‘Napoliten’ isminin kendi tescilli markaları olduğu anlatıldı.
Türk Patent Enstitüsü’ne (TPE) 1990-96 arasında yapılan başvuru sonrası Napoliten markasının tescil edildiği, tescil numaralarının da 115558, 179775 ve 178529 olduğu belgelendi. Eti tarafının kullandığı “Eti Çikolata Keyfi Napoliten Sütlü Çikolata” isimli ürünündeki Napoliten markasının çıkarılması talep edildi.
Taraflar karşılıklı belge ve argümanlarını sundu. Dava devam ederken, Ülker tarafı Saray Bisküvi ve Gıda Sanayi A.Ş. için de benzeri bir dava açtı. Saray’ın da “Saray Napoliten Sütlü Çikolata” isimli bir ürünün olduğu bu üründeki ‘Napoliten’ isminin de çıkarılması istendi.
NAPOLİTEN ÜRÜNLERİNİ TOPLATIN
Mahkeme, iki ayrı dosyayı benzer içerikte oldukları için birleştirdi. Ve onlarca klasörden oluşan dava dosyası ile ilgili kararını 16 Ocak 2009’da, taraf vekillerinin olduğu duruşmada açıkladı.
Kararda özetle şöyle denildi: ‘Eti tarafından üretilen ve satışa sunulan Eti Çikolata Keyfi Napoliten Sütlü Çikolata ürünün satışı önlensin. Ticari amaçla bulundukları yerlerden toplatılsın. Toplatılan ürünlerin üzerindeki Napoliten yazısı silinsin. Silme işlemi yapıldıktan sonra, istek halinde, davalıya iade edilsin. Napoliten ibaresi taşıyan etiket, ticari evrak ve basılı evraklardaki Napoliten ibaresi silinsin, silme işlemi mümkün olamıyorsa imha edilsin.”
KARAR KESİNLEŞTİ
Aynı karar Saray Bisküvi için de verildi. Mahkemenin kararı davalılarca Yargıtay’a taşındı. Yargıtay da yerel mahkemenin kararını onadı. Böylece anılan yerel mahkeme kararı kesinleşmiş oldu.
Bu arada, Eti tarafının benzer sebeple Ülker’e karşı açtığı bir karşı davanın da olduğu ancak söz konusu davanın sürdüğü ifade edildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.