Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan 7 ihracatçı birliğine üye farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firmayla 2022'nin 10 ayında 9 milyar 300 milyon dolar tutarında ihracat yaparak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,1 ihracat artışı yakaladı.
İİB'den yapılan açıklamaya göre, Ocak-Ekim 2022'de 200 ülke pazarına ürün satan İstanbul ihracatçılarının, ülke ihracatındaki payı yüzde 5 oldu.
İİB, yılın ilk 10 ayında, değer bazında en fazla ihracatı 742,4 milyon dolar ile Irak'a gerçekleştirdi. Irak'a en fazla kümes hayvanları, hayvansal mamuller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri satıldı.
İİB, Irak'ın ardından değer bazında en fazla ABD, Rusya, Almanya, Birleşik Krallık ve Norveç'e ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta ABD'ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt ürünleri, Rusya'ya gemi, yat ve hizmetleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, Almanya'ya mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile fındık ve mamulleri, Birleşik Krallık'a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, Norveç'e ise gemi, yat ve hizmetleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ön plana çıktı.
Ülke grupları baz alındığında ise İİB'nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 1 milyar 935 milyon dolar ile Orta Doğu ülkeleri oldu. Orta Doğu ülkelerine yapılan ihracat, yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41,2 arttı.
İstanbul İhracatçı Birlikleri, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 artışla 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptı. Birlik, ekimde en fazla ihracatı Rusya, Irak ve ABD'ye gerçekleştirdi.
İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği yılın 10 ayında 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 34 artış ile 3 milyar 381 milyon dolar, İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) yüzde 22 artış ile 2 milyar 663 milyon dolar, Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB) yüzde 1,2 artış ile 1 milyar 209 milyon dolar, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) yüzde 39,7 artış ile 1 milyar dolar, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) 446,3 milyon dolar, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği yüzde 22,3 artış ile 364,5 milyon dolar, İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB) 184 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.
Bu yılı ihracat artışı ile kapatacağımızı öngörmekteyiz
Açıklamada görüşlerine yer verilen İİB Koordinatör Başkanı Müjdat Sezer, "İstanbul ihracatçıları, yılın ilk 10 ayını 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 22,1'lik ihracat artışı ile başarılı bir şekilde kapattı. İİB, diğer genel sekreterlikler arasında ihracatını en yüksek oranlı artıran üçüncü genel sekreterlik oldu. 2022'nin bitmesine 2 ay kala bu yılı ihracat artışı ile kapatacağımızı öngörmekteyiz." ifadelerini kullandı.
Sezer, ekim ayında, birliklerin organizasyonunda, ihracatçı firmalara yönelik eğitimler gerçekleştirdiklerini, birliklerinin, dünyanın önde gelen gıda fuarlarından Sial Paris 2022'ye info stantları ile katıldığını aktararak, şunları kaydetti:
"Aynı zamanda, İİB koordinatörlüğünde fuarın Türkiye milli katılımı standı düzenlendi, tadım etkinlikleri yapıldı. Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Birliğimiz, Warsaw Home Furniture Fuarı'na katılarak sektörün tanıtımını gerçekleştirdi. Yine genel sekreterliğimiz organizasyonunda, Avustralya ve Almanya'ya yönelik alım heyetleri düzenlendi, ihracatçı firmalarımız gelen firma temsilcileri ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Önümüzdeki hedefimiz, Türkiye için hem coğrafi yakınlık hem pazarın gücü açısından çok önemli bir pazar olan Avrupa Birliği. Kanatlı ürünleri ihracatının Avrupa Birliği ülkelerine açılmasını sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. İstanbul ihracatçıları olarak, ihracat bayrağımızı dünyanın her yerinde gururla dalgalandırmaya devam ediyoruz."
Türkiye'nin Libya'ya ihracatı 2 milyar doları aştı
Türkiye'de ihracat 2021'de 30 milyar dolar artacak
Bakan Muş: Türkiye, 250 milyar dolar ihracat yapacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.