Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TCMB'nin ağustos ayı başından bu yana uyguladığı sıkılaştırıcı politikaların öncülüğünde TL kredi faizlerinde yükseliş sürüyor. Merkez Bankası’nın eylül Para Politikası Kurulu toplantısıyla politika faizinde yaptığı 200 baz puanlık faiz artırımı sonrasında TL kredi faizleri son dönemlerin en yüksek seviyesine yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre 25 Eylül itibariyle ihtiyaç kredi faizleri yüzde 18,92 yüzde 19 sınırına dayandı.
Dünya'nın haberine göre, kredi faizlerinde yükseliş sürerken kredi talebinde de ivme kaybı sürüyor. İhtiyaç kredi faizleri 24 Nisan 2020’de gördüğü yüzde 8,24 seviyesinden yükseldi ve 7 Ağustos haftasında yüzde 13 seviyelerine tırmandı. Ardından atılan adımlarla beraber son haftalarda yüzde 20 sınırına doğru ilerleyen faiz oranı 25 Eylül’de yüzde 18,92’ye çıktı. İhtiyaç kredi faizleri haftalık artış 28 baz puan oldu.
Taşıt kredisi faizinde de 25 Eylül’de görülen yüzde 17,06 seviyesi 4 Ekim 2019’dan bu yana görülen en yüksek seviye. Taşıt kredi faizleri bir haftada 5 baz puan yükseliş yaşamış oldu. Konut kredisi faizleri 2 Ağustos 2019’dan bu yana gördüğü en yüksek seviyeye yükselmiş durumda. Konutta kampanyaların etkisiyle faizler haziran ayında yüzde 9,01 seviyesine kadar inmişti. 25 Eylül itibariyle haftalık 64 baz puan yükselişle yüzde 14,78’e çıktı.
Ticari kredi faizi 11 ayın zirvesinde
TL bazlı ticari kredi faizi ise bir haftada 57 baz puan arttı ve yüzde 14,89’a çıktı. Bu 1 Kasım 2019’dan bu yana görülen en yüksek seviyeye işaret ediyor. Dolar bazlı ticari kredilerin Faiz oranı aynı haftada 11 baz puan artışla yüzde 3,71 olurken Euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 3 baz puan düşüşle yüzde 2,70’e yükseldi.
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 25 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre 33 baz puan yükselişle yüzde 10,68’e çıkarken dolar mevduat faizi 3 baz puan artarak yüzde 1,34 ve Euro mevduat faizi 1 baz puan azalarak yüzde 0,47 oldu.
Kredi faizi mevduattan daha hızlı artıyor
Ticari kredilere uygulanan mevduat spreadi TL için yüzde 4,21 hesaplanırken dolar ve Euro için sırasıyla yüzde 2,37 ve yüzde 2,23 oldu. TL ticari kredilerdeki mevduat spread'i dolar ve Euro kredilere uygulanan spread'in üç haftadır yukarısında seyrediyor. Analistler faizlerin yüksek olduğu dönemlerde bankaların kredilere uyguladıkları faiz oranının mevduata uyguladıkları faiz oranıyla farkının arttığına dikkat çekiyor. Analistler bu durumu bankaların faiz artışlarını mevduattan önce kredilere yansıttıkları şeklinde yorumluyor.
Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımlarına devam ederek dün 2 Kasım vadeli repo ihalesi açtı. Cuma ayı itibariyle ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 11,32 seviyesine yükselmişti. Merkez Bankası’nın adımlarıyla ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 11,75 seviyesine kadar gelmesi bekleniyor.
Bence faizleri düşürsünler bakalım daha ne kadar yanlış ekonomi yönetebilirler görelim. Her ay daha kötü nasıl olur sayelerinde görüyoruz.
Reyiz faizler düşecek dediyse düşecektir.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.