<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİhtiyaç kredilerinde patlama----

İhtiyaç kredilerinde patlama

İhtiyaç kredilerinde patlama
26 Ağustos 2014 - 13:51 www.finansingundemi.com

BDDK'nın kredi kartına getirdiği taksit sınırı vatandaşları ihtiyaç kredisine yönlendirdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kartına taksit sınırlaması getirmesi ve krediyle taşıt alımlarında peşinatı yükseltmesi ihtiyaç kredisine olan talebi patlattı.

Merkez Bankası verilerine göre, yılbaşından bu yana bankaların kullandırdığı taşıt kredilerinde yüzde 16.88’lik daralma yaşanırken taksitli kredi kartı harcamaları 26.81 düştü. Ancak vatandaşlar önlemleri ihtiyaç kredileriyle aşmayı tercih ediyor. Geçen yıl sonunda 127.1 milyar TL olan ihtiyaç kredisi hacmi 11.5 milyar TL artarak 138.7 milyar TL’ye ulaştı.

İHTİYAÇ KREDİSİYLE OTOMOBİL

Habertürk'ün haberine göre, hem BDDK’nın özellikle ithal oto satışlarını düşürüp cari açığı kontrol altına almak için taşıt kredilerinde aldığı önlemler hem de faizlerde yaşanan yükseliş otomotiv sektöründe satışları sert düşürdü. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre ilk 7 ayda toplam otomotiv pazarında satışlar yüzde 23.5 gerileyerek 346.768 adede indi. Otomobil satışları aynı dönemde yüzde 21.69, hafif ticari araç satışları da yüzde 29.50 azaldı.

Ancak ikinci el otomobillerde hareketliliğin sürdüğü belirtiliyor. İkinci el otomobil alacakların taşıt kredisindan çok ihtiyaç kredisini tercih ettiği söyleniyor.

Alınan önlemlerle altın, cep telefonu, gıda, akaryakıt gibi ürünlerde kredi kartına taksit tamamen yasaklanırken, beyaz eşya ve mobilyada ise kredi kartına taksite 9 ay sınırlama getirilmişti.

Taşıt kredilerinde vatandaşın alacağı arabanın nihai fatura değerinin 50 bin liranın altında ise yüzde 30 peşinat şartı getirilmişti. 50 bin liranın üzerinde olan arabalarda ise yine 50 bin liraya kadar olan bölüm için yüzde 70’ine kredi alınabiliyor. 50 bin liranın üzeri içinse bu sınır yüzde 50 olarak uygulanıyor.

İkinci el araçlarda taşıt değerinin tespitinde ‘kasko’ değeri esas alınıyor. Kredilendirmesi ise yine sıfır araçlardaki gibi 50 bin liraya kadar olanlarda yüzde 70, 50 binin üzerinde ise yüzde 50 olarak uygulanıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)