<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİhracatta moral veren veriler----

İhracatta moral veren veriler

İhracatta moral veren veriler
01 Temmuz 2017 - 16:07 www.finansingundemi.com

TİM verilerine göre, son 12 aylık dönemdeki ihracat geçen yıla göre % 4,5 artışla 147 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Haziran’da ise % 1,8 artışla 12 milyar 70 milyon dolara ulaştı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) haziran ayına ilişkin ihracat rakamlarını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımı ile Gaziantep'te Altunkaya Şirketler Grubu'nda açıkladı.

Buna göre haziranda ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 1,8 artarak 12 milyar 70 milyon dolar oldu. Son 12 aylık dönemdeki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 4,5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

"İhracatçı olmayan üretici kalmasın"

Toplantıda konuşan Şimşek, TİM'den ihracat konusunda yardım istediğini belirterek ihracatçı olmayan üreticinin kalmaması gerektiğini söyledi. Şimşek, "İhracatı tali bir yol olarak görmek yanlış. İç piyasada sıkışıklık var dışarıya açılalım anlayışı doğru değil. Artık ihracat bizim ana işimiz olmalı. Dengeli bir büyüme için ihracata ihtiyacımız var. Orta gelir tuzağına düşmemek için ihracatı yukarı çekmeliyiz." dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Şunu gururla söyleyebiliriz ki, Kasım ayından bu yana yani tam 8 aydır ihracatta artış açıklıyoruz. Haziran ayında da Ramazan Bayramı sebebiyle 2 iş günü eksik olmasına rağmen ihracatımızı artırma başarasını gösterdik. Atılım Yılı ilan ettiğimiz 2017'nin başından beri istikrarlı bir artış elde etmemiz bizler için büyük bir mutluluk kaynağı” diye konuştu.

Büyükekşi, yılın ilk 6 ayında ihracatın yüzde 8,2 artışla 76 milyar 383 milyon dolar ve son 12 aylık ihracatın yüzde 4,5 artışla 147 milyar 329 milyon dolar olduğuna dikkat çekti.

'Atılım Yılı'nın hakkını vereceğiz

TİM olarak ihracatı ivmeli bir performansla artırma gayreti içinde olduklarını söyleyen Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü 2017, İhracatta Atılım Yılı. Dünya ticareti yeniden canlanırken, çevre ülkelerle aramızdaki sorunlar Hükümetimiz tarafından tek tek çözülürken, ihracatçılarımıza her koldan verilen teşviklere her gün bir yenisi eklenirken tabi ki bu yılın hakkını vereceğiz.”

Şu ana kadar 3 büyük rekor kırdık

TÜİK'e göre yılın ilk 5 ayında ihracatın yüzde 9.5 gibi çok güçlü bir artış gerçekleştirdiğini hatırlatan Büyükekşi, yılın ilk 4 ayı için geçerli küresel verilere işaret ederek “Şu ana kadar 3 büyük rekor kırdık. Dünya ticaretinden aldığımız payı binde 8.9'dan binde 9'a çıkardık. ABD'nin ithalatındaki payımız binde 3'ten binde 3.1'e yükseldi. AB'nin ithalatındaki payımız ise yüzde 1,28'den yüzde 1,29'a çıktı. İnşallah önümüzdeki dönemde rekorlarımıza yenilerini ekleyeceğiz” dedi.

Büyümeye daha yüksek katkı vereceğimize inancımız tam

İhracat camiası olarak net ihracatın büyümeye yarı yarıya destek vermesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Büyükekşi, “Önümüzdeki dönemde ise ihracatın katkısıyla daha da yüksek büyüme rakamları yakalayacağımıza olan inancımız tam” şeklinde konuştu.

Miktar bazında artış yüzde 4,1

Haziran'da miktar bazında ihracat yüzde 4,1, ilk 6 ayda ise yüzde 12,6 artış gösterdi. Haziranda ihracatın lideri yüzde 2,5 milyar dolarla yine otomotiv oldu. Bu sektörümüzün ihracatı haziran ayında yüzde 16,4 artış kaydetti. Otomotivi sırasıyla 1,4 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1,3 miyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Haziran ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde; yüzde 178 ile gemi ve yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde ise en fazla ihracat artışını yüzde 63 artış ile zeytin ve zeytinyağı sektörü yakaladı.

Meyve sebzede 5 kat artış Rusya'ya artış rekoru getirdi

En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında Haziran'da en fazla ihracat artışının yüzde 89,1 ile Rusya'da olduğunu söyleyen Büyükekşi, “Rusya'ya ihracatımızdaki bu artışta bu ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu” dedi. Haziran ayında 122 ülkeye ihracatın arttığını, 109 ülkeye olan ihracatın gerilediğini belirten Büyükekşi, “En fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülkeye bakacak olursak; Almanya'ya ihracatımız yüzde 4,4, İngiltere'ye ihracatımız yüzde 2,1, İtalya'ya ihracatımız yüzde 1,8, ABD'ye ihracatımız yüzde 14,1 ve Irak'a ihracatımız yüzde 4,4, ve artış gösterdi” diye konuştu.

AB'nin payı yüzde 50,5'e yükseldi

Haziran ayında AB'ye ihracatın yüzde 2,8 arttığını ifade eden Büyükekşi, “Böylelikle Haziran'da AB'nin ihracatımızdaki payı 50,5 oldu. İlk 6 ayda ise AB'ye ihracatımız 3 milyar dolar artış kaydetti” dedi. Haziran ayında Kuzey Amerika'ya ihracatın yüzde 17,8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 17, Uzakdoğu'ya ise yüzde 21,1 artış gösterdiğini söyleyen Büyükekşi, ilk 6 ayda AB'den sonra ihracata artışına en büyük katkıyı 936 milyon dolar artış ile Kuzey Amerika ülkeleri ve 659 milyon dolar artış ile Ortadoğu ülkelerinin verdiğini kaydetti.

Antep sayesinde Türkiye halı ihracatında dünya ikincisi

İhracat rakamlarının açıklandığı Gaziantep'in toplam ihracattan aldığı payın 2016'da yüzde 4.5 olduğunu belirten Büyükekşi, “Bu başarıda halı ihracatımızın artışının büyük etkisi oldu. Antep sayesinde Türkiye, dünyanın en fazla halı ihraç eden ikinci ülkesi oldu” dedi. İller bazında ihracatı da değerlendiren Büyükekşi, “İlk 10 ilin 6'sı Haziran'da ihracat artışı gerçekleştirdi. En yüksek artışı ise otomotiv sektöründe yeni yatırımın etkisiyle yüzde 267 ile Sakarya'da görüldü” dedi.

Ar-Ge ve inovasyon önde gelen ihracatçı yaptı

Rakamların açıklandığı Altunkaya Şirketler Grubu'nun Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim yapısı ile Türkiye'nin önde gelen ihracatçıları arasında yer aldığını söyleyen Büyükekşi, şöyle konuştu: “Özellikle gıda sektöründen içecek sektörüne, tarım ve hayvancılığa kadar birçok alanda Türkiye'yi dış pazarlarda başarı ile temsil ediyor. 50'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Son 10 yılda ihracatını 3 katına çıkardı. 2016 yılında 284 milyon dolarlık ihracatıyla liderler arasındaki yerini aldı.” 

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mt01 Temmuz 2017 21:08

    Hafta sonu eğlencesi yapmışlar kendilerine

  • Keklik01 Temmuz 2017 19:33

    Ithal edilen urunleri tekrar ihrac edip rekor kirdik diyorlar. Ithalat da rekor kiriyor onu niye soylemiyorsunuz?

  • :)01 Temmuz 2017 18:42

    dana yetiştiremiyoruz. hayvancılık yok, sebze meyve ihraç edemiyoruz. ama ihracat artıyor. ne saçma işdir bu ? usd farkından dolayı artış yaşandı sadece. yoksa ortada bir yatırım göremiyorum. üretimde artışda göremiyorum.

  • bunun adaleti nerde?01 Temmuz 2017 18:02

    bı ülkede toplu konut inşşatları baz alındığında normal şartlarda maliyeti 70 yada 100 bin tl olan dairelerin satışı nasıl olurda 200 .300bin ve katları olur?

  • neden araştırmıyorsunuz?01 Temmuz 2017 17:59

    inşaat sektörüne dayalı taşaronların işçilik ve mazeme tüketiminin maliyet raporlarını araştırsanıza