"İhracatımız inşallah 153 milyar $ olacak"
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: "İnşallah bu yılki ihracatımız 153 milyar dolar civarında gerçekleşecek"
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin bu yılki ihracatına ilişkin, "İnşallah bu yılki ihracatımız 153 milyar dolar civarında gerçekleşecek" dedi.
Yılmaz, Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı ile Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Güvenilir Sürdürülebilir ve Çevreci Üretim Derneği (GÜÇDER) ve Amsterdam Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından desteklenen ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdare Başkanlığı'nca (KOSGEB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR), Halkbank, Vakıfbank, Ağrı Valiliği, Ardahan Valiliği, Iğdır Valiliği ve Kars Valiliği’nin de içinde yer aldığı "Tekstilde 21. Yüzyılın Yeni İmalat Bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası" projesinin tanıtım toplantısına katıldı.
Bakanlığın "10. 5 Yıllık Kalkınma Planı"na ve Türkiye'nin 2023 hedeflerine ilişkin katılımcıları bilgilendiren Yılmaz, Türkiye'nin ihracat rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunarak, "2013 yıl sonu itibariyle, inşallah bu yılki ihracatımız 153 milyar dolar civarında gerçekleşecek" dedi.
Altın hariç ihracatta geçen yıla göre yüzde 6'ya yakın artış sağlandığının altını çizen Yılmaz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan liderliğinde Ekonomi Bakanlığı'nı ve TİM'i tebrik etti.
Katma değerin önemine vurgu yapan Yılmaz, şunları anlattı:
"Hedefleri, daha çok kilo daha çok ton ihracatla değil, daha kaliteli, daha standartlara uygun, daha yüksek getirisi olan ürünlerle, daha fazla yenilikçilik, markayla, tasarımla gerçekleştireceğiz. Burada da tekstil konfeksiyon bu hedefe ulaşılmasına katkıda bulunacak. Bu hedeflere sadece Ankara, İstanbul, İzmir'le ulaşılamaz. Buralarda önemli ama bütün yörelerimizin enerjisini harekete geçirmek durumundayız. Bütün illerin, bölgelerin enerjisini harekete geçirmeliyiz. Topyekün bir kalkınma seferberliği içinde bunu yapmalıyız. Biz buna kapsayıcı kalkınma diyoruz."
Bölgesel boyutun önemine işaret eden Bakan Yılmaz, Türkiye'nin çok zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu, içinde bulunan her bölge için, o yöreye uygun kalkınma stratejileri geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Yılmaz, bölgesel politikada Türkiye'nin önemli bir yere geldiğini belirterek, yeni bölgesel politikanın kapsayıcı anlayışa sahip olduğunu söyledi.
Geçmişte bölgesel politika denildiğinde sadece geri kalmış bölgelerin anlaşıldığını hatırlatan Yılmaz, "Bugün öyle anlamıyoruz, İstanbul da Hakkari de bizim için bir bölge. Her bölgenin potansiyelini harekete geçirirken, bölgeler arası mesafeyi de ortadan kaldırmalıyız. Bütün bölgelerin rekabet gücünü artırıyoruz, ortalamanın altında kalmış bölgeleri de ortalamaya yaklaştırmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Yılmaz, bir yandan verimliği artırmaya çalışırken bir yandan da hakkaniyetli davrandıklarını ifade ederek, bunu hem bölgeler arası hem de bölgenin kendi içinde yaptıklarına dikkati çekti.
Kalkınma ajanslarının hayata geçirilmesine yönelik de katılımcıları bilgilendiren Yılmaz, "Artık her bölgemizde bölgesel stratejiler yaptığı gibi bunları takip edebilecek, bununla ilgili yeni çalışmalar yapabilecek kurumsal yapılarımız var. Bunun birikimli etkisini önümüzdeki yıllarda göreceğiz" dedi.
Yılmaz, bakanlık kapsamında uygulanan yenilikçi uygulamalar hakkında da bilgi vererek, bu kapsamda hayata geçirilen program ve uygulamaların içeriklerine ilişkin detaylar paylaştı.
Teşvik belgeleri ve yatırımlar konusunda yapılan iyileştirmelere de değinen Bakan Yılmaz, Türkiye'nin doğu bölgelerine ilişkin insanların zihinlerinde soru işareti olduğunu, bunun araştırılarak giderilmesi gerektiğini söyledi.
Sermayenin kıt olduğu yere gittiğinde daha değerli olduğu değerlendirmesinde bulunan Yılmaz, "Doğu bölgelerimize daha fazla yatırımcının gitmesini bekliyoruz. 6. Bölgede, hiç bir dönemde sağlanmamış teşvikleri şu an sağlıyoruz, bundan yararlanılmasını istiyoruz. Büyük yatırımcılarımıza da bir sitemim var, keşke onlar da bu bölgelere gelip bir analiz etseler. Bütün bölgelerimizde çok karlı işlerin olduğunu bilmemiz lazım" diye konuştu.