Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Asgari ücret görüşmeleri tüm hızıyla devam ederken Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2025 dönemine ait asgari ücreti belirlemek için dün ikinci toplantısını gerçekleştirdi.
Taraflar arasındaki görüşmeler sürerken, son iki yılda yaklaşık 300 bin istihdam kaybının yaşandığı hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektör temsilcilerinden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim desteği çağrısı geldi. Söz konusu sektörlerin ihracatçı birliklerinden yapılan ortak açıklamada, işçilik başta olmak üzere maliyet artışları karşısında daha fazla istihdam kaybı yaşanmaması için halen yüzde 5 olarak uygulanan prim indiriminin iki yıl boyunca yüzde 10'a çıkarılması istendi.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) ile İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) tarafından yapılan ortak açıklamada, artan maliyetler karşısında tüm üretici ve ihracatçıların desteklenmesi gerektiğini vurgulanarak, özellikle emek yoğun sektörlerde işçilik maliyetinden kaynaklanan yükün paylaşılması gerektiği ifade edildi.
Hazır giyim, tekstil, deri ve halı gibi sektörlerde işçilik en önemli maliyet kalemlerinden birini oluşturduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Asgari ücretteki artış yükü sadece işverene bırakılmamalı. Ücretli çalışandan kesilen gelir vergisi dilimleri günün koşullarına göre güncellenmeli. Uzun yıllar büyük emeklerle kazandığımız pazarlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Bunun için emek yoğun sektörlerin desteklenmesi gerekiyor. Bu noktada halen yüzde 5 olarak uygulanan SGK işveren prim indiriminin hazır giyim, tekstil, deri ve halı sektörleri için şirket büyüklüğü gözetilmeksizin 2 yıl boyunca yüzde 10’a çıkarılmasını talep ediyoruz."
Asgari ücretin işverene maliyetinin Asyalı rakiplere göre 6-7 kat daha Yüksek olduğu belirtilen açıklamada, bu durumun pazar kayıpları ve buna bağlı istihdam kayıplarını beraberinde getirdiği vurgulanarak; söz konusu dört sektörde toplam ihracatın son iki yılda 36,4 milyar dolardan 30 milyar dolara, istihdamın da 1,3 milyondan yaklaşık 1 milyona gerilediğine dikkat çekildi.
Asgari ücrette ikinci toplantı sona erdi
Bakan Işıkhan’dan asgari ücret ve emekli zammı açıklaması
Akansel Koç’tan asgari ücret açıklaması! TİSK ne düşünüyor?
TÜRK-İŞ'ten asgari ücret mesajı: Önemli olan zam oranı değil, alım gücü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.