Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İhracatçılar, döviz gelirlerinin yüzde 25’inin Merkez Bankası’na satılması yönünde alınan karar üzerine harekete geçti. İmam Güneş'in Dünya'daki haberine göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi de (TİM), ihracatçılardan gelen talebi değerlendirerek, konuya açıklık kazandırmak ve uygulama esaslarını görüşmek için Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile temasa geçti. Bir grup ihracatçı yarın Bakan Muş'u makamında ziyaret edecek. Ayrıca TİM’in talebi üzerine, bugün saat 14:00’te, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TİM Başkanı İsmail Gülle, birlik ve konsey başkanlarının katılacağı bir webiner toplantı yapılacak. İhracatçılar bu toplantıda, kararla ilgili uygulama esasları, ihracatçılara kur garantisinin verilip verilmeyeceği konuları başta olmak üzere merak edilen tüm soruların yanıtlarını arayacak.
Uygulamayı bankalar da bilmiyor
Konuya ilişkin görüştüğümüz ihracatçılardan bazıları, başta hammadde olmak üzere yardımcı mamullerinin büyük çoğunluğunu ithal eden sektörlerin dövize ihtiyacı olduğunun altını çizerek, “İhracatçılarımız, ihracattan elde ettiği dövizin büyük çoğunluğuna yine ihracat yapabilmek için ihtiyaç duyuyor. Genelge yeni olduğu ve uygulamanın bankalar tarafından nasıl yapılacağı netlik kazanmadığı için ihracatçının en çok merak ettiği konu sattığı kurdan dövizi alıp alamayacağı. Bu uygulama ihracatın bozulmasına yol açmaz, ama ihracatçının sattığı kurdan dövizi alamaması kar kaybına sebep olacak gibi gözüküyor” görüşünde bulundular.
Kabul belgelerinin kapatılamaması panik yarattı
Merkez Bankası tarafından yayımlanan İhracat Genelgesi’nin Ek 1’inci maddesi kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatı’na göre ihracat bedeli kabul belgesine veya döviz alım satım belgesine bağlanan ihracat bedelinin yüzde 25’i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB’ye satılmak üzere belgeyi düzenleyen bankaya satılacak. Dün yayımlanan haberimizde, ihracatçıların bankalarından “yönetmeliği bekliyoruz” cevabını aldıklarını ve ihtiyaçları olduğu takdirde kur garantisinin verilip verilmeyeceği hususunda tereddüt yaşadıklarını dile getirmiştik. Öte yandan, bazı ihracatçılar ihracat kabul belgelerinin kapatılmaması nedeniyle endişeye kapıldı. Kasım ayında yapılan bir ihracatın ödemesinin dün yapıldığı ancak ihracat kabul belgesinin kapatılamadığı öne sürüldü. İhracatçılardan bazıları böylece tahsilatlarını çekemediler.
İhracatçılar, kurdaki rekabetçiliğini kaybetti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.