<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİhracatçılara uygun maliyetli kredi----

İhracatçılara uygun maliyetli kredi

İhracatçılara uygun maliyetli kredi
22 Haziran 2012 - 15:08 www.finansgundem.com

Halk Bankası TİM üyesi ihracatçılara uygun maliyetli kredi verecek

Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, ''TİM üyesi ihracatçılara uygun maliyetli TL/YP işletme kredisini sunuyoruz. USD/EUR döviz kredisini yüzde 4,5 faiz oranından başlayan oranlar ile kullandıracağız'' dedi.
Halkbank ile TİM arasında ''2023 hedef 500 milyar dolar KOBİ İhracat Seferberliği'' protokolü imza töreninde konuşan Aslan, 2011 yılı Ocak ayında ihracatçı firmaların forward işlemlerini kolaylaştırmak için işbirliğine gidildiğini ve KOBİ İhracat Seferberliği protokolüyle birlikte aralarındaki işbirliğinin daha da gelişeceğini söyledi.
Halkbank'ın ekonomiye can suyu verme misyonunu kriz dönemlerinde bile ödün vermeden sürdürdüğünü belirten Aslan, ''Bugün yüzde 13'e yakın pazar payıyla KOBİ'lerin öncü ve lider bankası olmayı sürdüren Halkbank'ın toplam kredilerinin yüzde 37'sini KOBİ kredileri oluşturuyor. Türkiye'nin gelişmesinde üretimin olduğu kadar, ihracatın da büyük önemi var. Türkiye ihracatındaki olumlu gelişme ve beklentiler, Halkbank olarak bizleri de heyecanlandırmakta, bu gerçekten hareketle, sürdürülebilir büyüme ve kalkınmadaki önemli rolü nedeniyle, ihracatın çok yönlü teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin gerçekleştirilmesi demek, dünya ihracatından payımızı 11 yılda 2'ye katlamak demek'' şeklinde konuştu.
Yılın ilk 5 ayında yüzde 10,3 artışla 59,3 milyar dolara ulaşan ihracatın yüzde 60'ının KOBİ işletmeler tarafından gerçekleştiğini hatırlatan Aslan, ''KOBİ'lerimizin kredi pastasından aldığı pay Avrupa'ya kıyasla düşük seviyelerde seyrediyor. Ayrıca üretim süreçlerinde teknoloji kullanımının yoğunluğuna paralel olarak, katma değerin arzu edilen seviyenin altında seyretmesi de dış pazarlardaki keskin rekabette Türkiye'deki KOBİ'lerin öne çıkmasını güçleştirebiliyor'' dedi.
''İhracat pazarında maliyetlerdeki artışlar nedeniyle rekabetçi fiyat sunamama sorunu var'
Yılın ilk çeyreğinde ihracat pazarlarında karşılaşılan sorunların başında, maliyetlerdeki artışlar nedeniyle rekabetçi fiyat sunamama, Avrupa ve dünya ekonomisindeki belirsizliklerin geldiğini anlatan Aslan, ''AB'deki ekonomik sıkıntılar ve talep daralması, ihracatçılarımızı sıkıntıya sokuyor. İhracatçıların, geçen yılın aynı dönemine göre en yüksek oranda artış gösteren maliyet kaleminin yüzde 70,3 ile girdi maliyetlerinin olduğu görülüyor. Girdi maliyetlerinin içinde enerji, finansman, hammadde ve ara malı fiyatları bulunmakta. İhracatçı firmalar, hedef ülkelerdeki ekonomik koşullar, siyasi engeller, bürokratik engeller, nitelikli personel yetersizliği, ürün kalitesi ve dil konusunda sorunlar yaşandığını dile getiriyor'' diye konuştu.
Süleyman Aslan, TİM'le imzalanan forward anlaşması kapsamında şu bilgileri verdi:
''2011 yılında 1,6 milyar dolarlık, 2012'nin ilk beş ayında ise 250 milyon dolarlık forward işlem hacmine ulaştık. İhracatçı firmalara kullandırılan yabancı para kredi tutarı 7 milyar dolar oldu. 2011 yıl sonu itibariyle bankamızın toplam dış ticaret hacmi 32,6 milyar dolar olup bankamız pazar payı yüzde 8,7'dir. 2012 Nisan ayı itibarıyla toplam dış ticaret hacmi ise 14,9 milyar dolar tutarında gerçekleşmiş olup toplam dış ticaret hacminden aldığı pay yıl sonuna göre yükselerek yüzde 12,1 olarak gerçekleşmiştir.''
İhracatta hedef ülke pazarlarının genişlemesi paralelinde muhabirlik ağlarının çok daha fazla önem taşıdığını söyleyen Aslan, ''Halkbank geniş muhabir ağı ile ihracatçılarımızın hizmetindedir. Bu aşamada Çin'i çok önemsiyoruz. Uzak Doğu'da daha etkili olmak için girişimlerde bulunacağız. Hazine'nin borçlanmalarına Japonya başta olmak üzere Hong Kong, Singapur, Malezya, Endonezya'dan ilgi olduğunu görüyoruz. Bu ülkelerin finansal kurumları ile işbirliğini geliştirmek faydalı sonuçlar doğuracaktır. Dubai ve Katar'da temsilcilik düşünebiliriz'' dedi.
KOBİ'lere önemli avantajlar
Süleyman Aslan, TİM ile imzalanan protokol kapsamında şunları söyledi:
''İhracatçı firmaları döviz kurundaki dalgalanmalara karşı koruduğumuz forward enstrümanını özel ayrıcalıklarla kullandırmaya devam edeceğiz. TİM üyesi ihracatçılara uygun maliyetli TL/YP işletme kredisini sunuyoruz. USD/EUR döviz kredisini yüzde 4,5 faiz oranından başlayan oranlar ile kullandıracağız.
Enerji verimliliği kredisi ürünümüzü TİM üyesi KOBİ ihracatçıları için 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadede ve esnek geri ödeme planı ile EURIBOR + 3,5 Faiz oranı ile kullandıracağız.
Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi için yatırım desteklerinin arttırılması ayrıca Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yapılacak her yatırımın bir alt grup teşvikten yararlanmasını dikkate alarak, OSB'lerde yapılacak yatırımlara, taşınmalara ilişkin 7 yıl vadeye kadar finansman imkanı sunan Sanayi Bölgeleri Destek Kredisi ürünümüzü KOBİ ihracatçılara uygun maliyetle kullandıracağız. Ayrıca bu kredimiz, İhracat Strateji Belgesinde yer alan KÜMELENME projeleri içinde geçerli olacaktır.
Makine sektörü İhracat Strateji Eylem Planında da çok önem verilen konuların başında geliyor. Bu sektöre yönelik hazırlanan Makine İmalat Sanayi Destek Paketi ile Makine imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren makine üreticileri ve üreticilerin satış yaptığı firmaların, yurt içinden yerli ve yeni makine alımları TİM üyelerine özel faiz oranları ile finanse edilerek yerli makine sanayisini desteklemek, ithal ikamesi fonksiyonunu yerine getirmek amaçlanmaktadır.
Eximbank'ın ihracatçılara verdiği Merkez Bankası kaynaklı reeskont kredi limitinin arttırılması ihracatçılarımız için çok önemli bir gelişmedir. Bu desteğe ilave olarak biz de; Bankamız aracılığı ile kullandırılan, Eximbank İhracat Reeskont Kredilerine verilen avaller, kredi teminine yönelik teminat mektupları, Eximbank Performans Mektupları ve Niyet mektuplarında Bankamız limitlerini yıllık yüzde 1 komisyonla TİM üyelerine kullandıracağız.
TİM üyelerinin, ihracata yönelik ithalat işlemlerinin finansmanı amacı ile akreditif ve kabul/aval işlemlerinin komisyon oranlarında yüzde 50 indirim yapılacaktır.
Protokolün en can alıcı konularından biri de ihracatçıların güvenli ihracat, ticaret yapmalarına destek olunması, ayrıca ihracat yaptıkları ülkelerdeki ticari ve politik risklere karşı korunma amacıyla, TİM üyesi firmaların AB ülkelerine yapılan azami 100 bin dolarlık azami 180 gün vadeli ihracat alacakları için Eximbank'a yaptırılacak sevk sonrası kısa vadeli ihracat kredi sigortası priminin %50-lik kısmının Bankamız tarafından karşılanmasıdır. Söz konusu sigorta ettirilmiş ihracat alacakları bankamız nezdinde kullanacakları kredilerin teminatında da kullanılacaktır.
Halk Hayat ve Emeklilik'in yeni ürünü olan BES, ihracatçı KOBİ firma sahiplerine ve çalışanlarına yönetim gider kesintisi ve giriş aidatı alınmadan yapılacaktır.
TİM üyesinin ihracat bedelinin bankamızda 2 iş günü tutulması kaydıyla EFT / Havale Masraf muafiyeti, takas çeklerinde, vesaik gönderim ücretleri yüzde 50 masraf indirimi ve sigorta işlemlerinde indirim yapılacaktır.''
Protokolde neler var?
1) İhracatçı firmaları döviz kurundaki dalgalanmalara karşı koruyan forwardenstrümanı özel ayrıcalıklarla kullandırılmaya devam edilecek.
2) TİM üyesi ihracatçılara uygun maliyetli TL/YP işletme kredisisunulacak. USD/EUR döviz kredisi, % 4,5faiz oranından başlayan oranlar ile kullandırılacak.
3) “500 milyar Dolar” ihracat hedefi, rakamsal bir hedefine paralel olarak, firmalarrekabet güçlerini arttıracak her türlü verimlilik, inovasyon yatırımlarınıyapacaklardır. Bu amaçla, enerji verimliliği kredisi ürünü TİM üyesi KOBİihracatçıları için 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadede ve esnek geri ödeme planıile EURIBOR+3,5 faiz oranı ile kullandırılacak.
4) Bölgesel gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi için yatırımdesteklerinin arttırılması ayrıca OSB’lerde yapılacak her yatırımın bir altgrup teşvikten yararlanmasını dikkate alarak, OSB’lerde yapılacak yatırımlara,taşınmalara ilişkin 7 yıl vadeye kadar finansman imkanı sunan Sanayi BölgeleriDestek Kredisi ürünü KOBİ ihracatçılara uygun maliyetle kullandırılacak. Ayrıcabu kredi, İhracat Strateji Belgesinde yer alan KÜMELENME projeleri içindegeçerli olacak.
5) Makine sektörü İhracat Strateji Eylem Planında da çok önem verilenkonuların başında geliyor. Bu sektöre yönelik hazırlanan Makine İmalat SanayiDestek Paketi ile Makine imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren makineüreticileri ve üreticilerin satış yaptığı firmaların, yurt içinden yerli veyeni makine alımları TİM üyelerine özel faiz oranları ile finanse edilerek yerlimakine sanayisini desteklemek, ithal ikamesi fonksiyonunu yerine getirmek sağlanacak.
6) Eximbank’ın ihracatçılara verdiği Merkez Bankası kaynaklı reeskont kredilimitinin arttırılması ihracatçılariçin çok önemli bir gelişmedir. Bu desteğeilave olarak Halkbank aracılığı ile kullandırılan, Eximbank İhracat ReeskontKredilerine verilen avaller, kredi teminine yönelik teminat mektupları,Eximbank Performans Mektupları ve Niyet mektuplarında, Halkbank limitlerini yıllık %1 komisyonla TİM üyelerine kullandıracak.
7) TİM üyelerinin, ihracata yönelik ithalat işlemlerinin finansmanı amacı ileakreditif ve kabul/aval işlemlerinin komisyon oranlarında %50 indirimyapılacak.
8) Protokolün en can alıcı konularından biri de ihracatçıların güvenliihracat, ticaret yapmalarına destek olunması, ayrıca ihracat yaptıklarıülkelerdeki ticari ve politik risklere karşı korunma amacıyla, TİM üyesifirmaların AB ülkelerine yapılan azami 100.000 USD’lik azami 180 gün vadeliihracat alacakları için Eximbank’a yaptırılacak sevk sonrası kısa vadeliihracat kredi sigortası priminin %50’lik kısmı, Halkbank tarafındankarşılanacak. Söz konusu sigorta ettirilmiş ihracat alacakları Halkbank nezdindekullanacakları kredilerin teminatında da kullanılacak.
9) Halkbank iştiraki Halk Emeklilik’in yeni ürünü olan BES, ihracatçı KOBİfirma sahiplerine ve çalışanlarına yönetim gider kesintisi ve giriş aidatıalınmadan yapılacak.
10) TİM üyesinin ihracat bedelinin Halkbank’da 2 işgünü tutulması kaydıyla; EFT/ Havale Masraf muafiyeti; takas çeklerinde, vesaik gönderim ücretleri %50masraf indirimi; sigorta işlemlerinde indirimler yapılacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)