Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk Eximbank'ın bu yılın ilk 4 ayında ihracatçıya sunduğu toplam finansman desteğinin Döviz bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4 artarak 13,3 milyar dolara yükseldiğini, hizmet sunulan ihracatçı sayısının da yüzde 17 artışla 9 bin 441'e ulaştığını söyledi.
Bakan Zeybekci, AA muhabirine Eximbank'ın ocak-nisan dönemi performansına yönelik açıklamalarda bulundu.
Türk Eximbank'ın, mart ayı itibarıyla yüzde 93'lük kredi/aktif oranına göre bankacılık sektöründe birinci banka olduğunu vurgulayan Zeybekci, kredi büyüklüğüne bakıldığında ise dokuzuncu büyük banka konumunda bulunduğunu kaydetti.
Zeybekci, bankanın 26 ayrı kredi programıyla sunduğu destekler sonucunda nisan ayı itibarıyla kredi stokunun Türk lirası bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42 artışla 85,8 milyar liraya çıktığına dikkati çekerek, bu dönemde bankacılık sektörü kredi hacminde ise yüzde 21'lik artış gerçekleştiğine işaret etti.
Alacak sigortası kapsamında sigortalanan sevkiyat tutarlarının dolar bazında yüzde 21,5 yükseltildiğini anlatan Zeybekci, "Geçen yıl ihracatçımıza sağladığı 39,3 milyar dolarlık finansman desteği ile ihracatımızın yüzde 25'ini finanse eden Türk Eximbank'ın bu yılın ilk 4 ayında ihracatçımıza sunduğu toplam finansman desteği, döviz bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4 artışla 10,9 milyar dolardan 13,3 milyar dolara yükseldi. Bu desteğin 8 milyar doları nakdi kredi, 5,3 milyar doları ise alacak sigortası olarak sağlandı." diye konuştu.
"Sigortalı sevkiyatta yüzde 21,5’lik artış"
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türk Eximbank'ın bir başka faaliyet alanının ihracatçının yurt dışındaki alıcılarının ticari ve politik riskleri üstlenmeden faaliyetlerini yürütmelerine imkan tanıyan alacak sigortası olduğunu ifade etti.
Bu alanda ocak-nisan döneminde sigortalanan sevkıyat tutarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 artışla 5,3 milyar dolara yükseldiğini aktaran Zeybekci, şunları kaydetti:
"Bankanın bu yılın ilk 4 ayında ulaştığı ihracatçı sayısı kredilerde 7 bin 865'e, sigortada ise 3 bin 50'ye çıktı. Böylece toplam müşteri sayısı yüzde 17 artarak 9 bin 441'e yükseldi. Bu firmalarımızın yüzde 61'i KOBİ'lerden oluşuyor. Eximbank'ın aktiflerinin yüzde 93'ünü ihracat kredileri oluşturuyor. Öte yandan mart ayı verilerine göre bankacılık sektöründeki toplam ihracat kredilerinin yüzde 45'i de Türk Eximbank'a ait."
"Hedefimiz ihracatın yüzde 27’sine destek"
Bakan Zeybekci, Türk Eximbank'ın ihracatçıya sağladığı toplam finansman desteğinin geçen yıl 39,3 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu belirterek, bu rakamın 2018'de 50 milyar dolara yükseleceğini söyledi.
Böylece Türk Eximbank'ın ihracatçıya sağladığı toplam destekte yüzde 17'lik bir artış gerçekleştireceğini vurgulayan Zeybekci, "Geçen yıl yüzde 25 olan Eximbank'ın ihracatı destekleme oranını 2018'de yüzde 27'ye yükseltmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.