Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankaların döviz işlemlerinde alış-satış makasının 1,1 lirayı aşması, ihracatçının maliyet hesabı yapamamasına yol açtı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, dövizde alış ve satış kuru arasındaki farkın açılmasının ihracatta belirsizlik yarattığını, fiyat belirlemekte güçlük çektiklerini ve uzun vadeli bağlantılar yapamadıklarını söylerken; Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi de, döviz kurunda makasın açılmaya devam etmesi durumunda ihracat pazarlarında kayıplar yaşanabileceğinden endişeli olduklarını anlattı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ise, son haftalarda döviz işlemlerinin bankalardan Kapalıçarşı’ya kaymasında ihracatçıların da önemli bir talebi olduğunu söyleyerek, “Resmi kur ile Kapalıçarşı arasındaki kur farkının yüzde 5’e çıkması sonrası birçok ihracatçı, dövizi fiziki olarak gidip Kapalıçarşı’da bozduruyor” diye konuştu.
MAKAS AÇILDI
Bu ayın ilk haftasında döviz kurlarında bankalar ile Kapalıçarşı arasındaki fark açılmaya başlamıştı.
8 Nisan itibarıyla herhangi bir bankada dolarını TL'ye çevirmek isteyen bir vatandaş 19,02 civarında bir kurla karşılaşırken, Kapalıçarşı'da bu rakam 19,66'ya kadar yükseliyordu.
Dün ise, bankalar arası dolar/TL kuru, 19,40 seviyelerinden işlem görürken Kapalıçarşı'da 20,37 alış ve 20,51 satış fiyatıyla işlem gördü.
Bugün öğlen saatlerinde ise bankalarda dolar/TL için alım fiyatı 19,39-19,40 seviyelerinde seyrederken satış seviyeleri ise 20,52’ye kadar çıktı ve alım ve satım arasındaki fark 1,1 TL’yi aştı.
Yani Merkez Bankası’nın belirlediği gösterge niteliğindeki dolar kuru bugün itibarıyla alış için 19,39, satış için 19,42 seviyelerinde olsa da ihracatçılar da dolar alırken bankalarda açılan döviz kuru makasıyla karşı karşıya kalıyor.
İhracat gelirlerinin yüzde 40’ı Merkez Bankası’na satılırken de, bu işlem, TCMB’nin belirlediği satış kurunun yüzde 2 üzerinden yapılıyor.
Ancak piyasada bazı bankalarda dolarda alış kuru ile satış kuru arasındaki makas yüzde 5'e yaklaşınca, ihracatçıya sunulan yüzde 2 avantajı büyük oranda kaybedildi. Bu yüzden ihracatçı da dövizi fiziki olarak bozdurmak için Kapalıçarşı’nın yolunu tuttu.
İHRACATÇI ZARAR EDİYOR
TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ise, “Kurun baskılanmasından dolayı Uzak Doğu ülkeleriyle rekabet şansımızı kaybettiğimizden yakınıyorduk ve kurun reel değerinin 24-25 seviyesinin altında olmaması gerektiğini söylüyorduk. Ekonomi yönetimi bu durumu, ihracatçıların bozdurduğu dövizin, bankaların açıkladığı döviz fiyatının yüzde 2 üzerinde bir bozmayla telafi etmeye çalıştı. Ancak makasın açılması sonrası bunun cazibesi kalmadı” dedi.
Resmi kur ile Kapalıçarşı arasındaki makasın yüzde 5’e çıkması sonrası ihracatçının yine zarar ettiğini söyleyen Fayat, “Birçok ihracatçının dövizi fiziki olarak gidip Kapalıçarşı’da bozdurmak istemesiyle ilgili talep oluşmaya başladı son birkaç hafta içinde” dedi ve şöyle devam etti:
“Her firmanın nakit akışına göre farklılık göstermekle birlikte, ihracatçının ülkeye getirdiği zaman mecburen bozulması gereken kısmın haricindeki dövizi, fiziki olarak Kapalıçarşı’da bozdurmak gibi bir eğilimi başladı.”
ŞİKÂYETLER ARTIYOR
Döviz kurundaki alım satım makasının açılmasının özellikle ithalata dayalı ihracat yapanları daha çok etkilediği bilgisini veren Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, “Son günlerde ihracatçıların bu duruma yönelik şikâyetleri arttı. Tarım sektöründeki ihracatçılar bile sıkıntılar yaşıyor. Örneğin ayçiçek yağı ihraç eden arkadaşlarımızdan epey şikâyet aldık. İhracat yapamaz hale geldiklerini söylüyorlar” dedi.
‘MÜŞTERİ ŞAŞKINA DÖNÜYOR’
“Böyle giderse mal satamazsınız, ihracat pazarınızı kaybedersiniz” diyen Eskinazi, “Çünkü dünyadaki ham madde fiyatları belli, sizin fiyatların üzerine böyle bir marj yüklendiği zaman otomatik olarak müşteriler şaşkına dönüyor” diye konuştu.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan da Eskinazi gibi, alım ve satım kurunda açılan makasın daha da açılmaya devam etmesi halinde ihracat pazarlarında kayıplar yaşanabileceği konusunda endişeli.
‘İHRACATÇI YARININI GÖRMEDEN İMZA ATMAK ZORUNDA’
“İhracatçı yarınını görmeden bazı işlere imza atmak zorunda kalıyor. Zaten kurun baskı altında tutulması nedeniyle kârlarımızdan fedakârlık ederek ihracat pazarlarımızı elimizde tutmaya çalışıyoruz” diyen Gürdoğan, “Her ne kadar kur baskı altındayken ihracat artarak devam etse de istenilen seviyeye çıkılmamasına neden oluyor. Tüm bunlar ve döviz kurlarındaki makasın açılması ihracatçı için bir handikap” dedi.
Gürdoğan, “Her ihracatçının aynı zamanda iyi bir muhasebeci olması lazım bu işlerin altından kalkabilmesi için. Bu kadar karmaşık bir sistemde ihracatın devam ediyor olması bile bana göre mucize” ifadelerine yer verdi.
2 MİLYAR DOLARLIK KAYIP
Öte yandan, seçim öncesinde dolar kurunda sert artış istemeyen TCMB, döviz piyasasına sıkı gözetim uygularken, ihracatçılar ise sadece baskı altında tutulan döviz kuru nedeniyle yıl sonunda ihracatta 2 milyar dolarlık kayıp bekliyor.
Şeref Fayat, bu senenin sonuna kadar şu anki gibi bir para politikasıyla kurun baskılanmaya devam etmesi halinde ihracatta en az yüzde 10 gerileme beklediklerini söyleyerek, “Bu da güncel rakamlarla 2 milyar dolar daha az ihracat yapmamız anlamına gelir” dedi.
Fayat, kurun baskılanması nedeniyle rakip ülkelerle rekabetin nasıl kaybedildiğini şöyle özetledi:
“Bizim mesela 14 euroya yaptığımız malı, Uzak Doğu 12 euroya yapar, biz yüzde 20 daha pahalı olurduk ama ihracat yaptığımız ülkelere olan coğrafi yakınlığımız, esnek üretim yapımız vs nedeniyle siparişleri biz alırdık.
Halihazırda aradaki fark 14 Euro -10 euro olunca, elimizdeki siparisler Bangladeş, Pakistan, Vietnam, Kamboçya ve Çin’e kaymaya başladı.
İşlerin durgunluğu kur baskılandığı için daha pahalı hale gelmemiz. Doğal olarak kimse yüzde 40 pahalı ödeme yapmak istemiyor. Kurun reel değerinin 24-25 seviyelerinin altında olmaması lazım.” (Sözcü-Gamze Bal)
Sermaye kaybında kur farkı zararına öteleme
KKM'de ilk: Kur farkı geliri sağlamadı
IMF başka yol yok TL faizlerini döviz faizlerini enflansyon üstü yükseltip sermaye kontrolü terk edilerek piyasalara güven ve istikrar kazandırmaktan üyesi oldugun yasal kurum IMF ile anlaşıp zaman kazanmaktan başka çözüm imkansız
Bugünlerin gelecegi uygulanan program bile olmayan tamamen yanlış liyakat dışı farazilerle oluşacağı apacıktı sermaye kontrolü piyasalara sürekli yasaklarla müdahele gelişmemiş ülkelerin ekonomisinin bitimidir
Döviz kurlarının, bankalar ve serbest piyasa arasında fazla açılmış olması tamamen yanlış ekonomi politikalarından kaynaklanıyor. Döviz bankalardan YASTIK ALTINA gidiyor. Para ekonominin dışına çıkıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.