Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı.
Buna göre, ihracat birim değer endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,6 yükseldi.
Endeks, Eylül 2023'e göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 11,6, ham maddelerde (yakıt hariç) 6,2, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 3,2 artarken yakıtlarda yüzde 12,1 azalış gösterdi.
İthalat birim değer endeksi, eylülde yıllık bazda yüzde 4,7 arttı.
Endeks, geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,2, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,3, imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,3 artarken yakıtlarda yüzde 3,7 düştü.
Miktar endeksleri
İhracat miktar endeksi, eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,2 düşüş kaydetti. Endeks, bu dönemde gıda, içecek ve tütünde yüzde 11,8, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 12,6, yakıtlarda yüzde 34,3 azalırken imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 1,3 artış gösterdi.
İthalat miktar endeksi ise eylülde yıllık bazda yüzde 5,8 azaldı. Endeks, geçen yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 9, yakıtlarda yüzde 13,1 gerilerken imalat sanayisinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,1, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 4,1 artış kayıtlara geçti.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış veriler
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, ağustosta 155,5 olan ihracat miktar endeksi, eylülde yüzde 4,6 azalışla 148,4 olarak hesaplandı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise geçen yıl eylülde 160,3 olan ihracat miktar endeksi yüzde 5,2 azalarak 151,9 oldu.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, ağustosta 117,9 olan ithalat miktar endeksi yüzde 0,7 azalarak eylülde 117'ye geriledi. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise geçen yıl eylülde 122 olan endeks yüzde 5,8 azalarak bu yılın aynı ayında 114,9 olarak hesaplandı.
İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve geçen yıl eylülde 87,7 olan dış ticaret haddi, 1 puan azalarak bu yılın aynı ayında 86,7 olarak kayıtlara geçti.
Ticaret satış hacmi ve perakende satış hacmi arttı
Cari işlemler hesabı fazla verdi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.