İGDAŞ 2 parça halinde satılacak
İGDAŞ'ın satışı için planlar ortaya çıkmaya başladı
İGDAŞ’ın, Avrupa ve Asya olarak 2’ye bölünüp satılması formülü masada. Ayrıca gaz yatırımında geride kalan Doğu ve Güneydoğu’ya özel sektör ilgi göstermeyebileceği için BOTAŞ’ın yatırım hesaplarını çıkardığı öğrenildi.
Habertürk'ün haberine göre, elektrikten sonra gözler yeniden gazdaki özelleştirmelere çevrildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yılın başında bu sene özelleştirilecekler listesinde gösterdiği İstanbul Doğalgaz Dağıtım AŞ (İGDAŞ) için ihale hazırlıkları sürüyor. Yerli ve yabancı birçok grup sabırsızlıkla ihaleyi beklerken İGDAŞ için alternatif satış yöntemleri de masaya yatmış durumda. Son gündeme gelen ise İGDAŞ’ın ikiye ayrılması.
2012 yılı rakamlarına göre 5 milyon abonesi ve 5.5 milyar metreküpe yakın yıllık gaz satışı olan İGDAŞ gerçekten büyük lokma. Özelleştirme sürecinde oluşacak şartnameye göre fiyatı şekillenecek olmakla birlikte İstanbul’un gazı için beklenen özelleştirme geliri 5 milyar dolardan başlıyor, 7-8 milyar dolar seviyelerine kadar çıkıyor. Böyle olunca da blok satışının zor olacağını gören hükümet İGDAŞ’ın da ‘Anadolu İGDAŞ’ ve ‘Avrupa İGDAŞ’ diye masaya konulabileceğinden hareket ediyor. Bilindiği gibi elektrik özelleştirmesinde aynı yöntem izlenmişti. ÖİB Anadolu yakasını 1 milyar 227 milyon dolara Sabancı ve yeni ortağı E.ON’a, Avrupa yakasında 1 milyar 960 milyon dolara Cengiz, Kolin-Limak ortaklığına verecek. Yani İstanbul’un iki yakasından devletin kasasına 3.1 milyar dolar girecek.
TALİPLERİ BEKLİYOR
İGDAŞ’ta henüz yöntem net olarak şekillenmiş değil, ancak talipler çoktan hazırlıklara başladı bile. Yıllardır ‘satıldı, satılacak’ diyerek gündemde olan İGDAŞ ile Koç Grubu’nun Aygaz’ı, Sabancı’nın Enerjisa’sı, Oyak, Aksa Enerji, Başkent Doğalgaz’ı 1.2 milyar dolara alan Torunlar, Azeri Socar, Çolakoğlu Grubu, Gazprom’un Türkiye’deki şirketi Bosphorus yakın takipte. Yine Fransız, Katar Varlık Fonu ve Japon Marubeni şirketlerinin de İGDAŞ’ın ihalesini bekledikleri dile getiriliyor.
ÖZEL SEKTÖR İÇİN BÖLGE CAZİP DEĞİL
Çözüm sürecinde Türkiye’nin hemen her şehri doğalgazla tanışmışken bölge ne olacak? Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Doğu ve Güneydoğu’da 7-8 il ve bazı ilçelere gaz dağıtımına özel sektör rağbet etmezse bu hizmet kamu eliyle yapılacak” demişti. Zamanla görüldü ki terör bitse de bu bölgede bazı iller fiziki yapısı için özel sektörün şu an için gitmeyi düşünmediği noktalar. Çünkü gerek abone sayısı gerekse yerleşim ve sanayi bölgelerinin birbirine olan uzaklığı yatırım için cazip değil. Bu yatırımı yapacak olan ise tabii ki ana aktör BOTAŞ. Kurumun bölgeye yönelik özel çalıştığı ve yatırım hesaplarını çıkardığı belirtiliyor.
İGDAŞ’TAN GELECEK PARAYI BELEDİYE ALACAK
İGDAŞ’ın özelleştirmesinden elde edilecek gelirin bir kısmı dış krediler nedeniyle Hazine’ye, kalan bölüm ise kurumun sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ödenecek.
RAKAMLARLA
Türkiye’de halen 70 ilde doğalgaz kullanılıyor
11 il ise doğalgaz yatırımı bekliyor
Yıllık doğalgaz tüketimi 45 milyar metreküp
Özel sektör 10 yılda doğalgaza 2 milyar dolar yatırdı.