BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-Faktoringİflas erteleme leasingcileri vurdu----

İflas erteleme leasingcileri vurdu

İflas erteleme leasingcileri vurdu
21 Temmuz 2016 - 13:20 www.finansingundemi.com

Leasingciler, iflas ertelemenin suiistimal edilmeye başlandığını belirterek, "Hem kiraladığımız malları geri vermiyorlar hem de kiralarımızı ödemiyorlar" diyor

Son dönemde artan iflas erteleme, leasing sektörünü de vurdu. Leasingciler, üst üste alman iflas erteleme kararları nedeniyle hem kiraladıkları mallan geri alamıyorlar hem de kira alacaklarım tahsil edemiyorlar. İflas ertelemenin suiistimal edilmesinden yakınan leasingciler, yeni düzenlemenin biran önce yapılmasını bekliyor.

İş Finansal Kiralama Genel Müdürü Hasan Bolat, iflas erteleme başvurusunda bulunan leasing kutlamalarının sayısının artığını belirterek, reel sektördeki ekonomik daralmanın yanı sıra, iflas ertelemelerin kolaylıkla alınabiliyor hale gelmesinin bu sayının artışında rol oynadığını söyledi.

KİRALARI ÖDEMİYORLAR

Bu durumdan finansal kiralama sektörünün de etkilendiğini vurgulayan Bolat, "Zaman zaman mülkiyeti finansal kiralama şirketlerine ait olan finansal kiralama konusu taşınır ve taşınmaz mallar, tedbir kararları kapsamına alınabilmekte. Bu durum, finansal kiralama konusu malların, iflas erteleme talep eden şirketler tarafından fiilen kullanılmasına rağmen; 5 yıla varan ve hatta zaman zaman aşan sürelerde söz konusu mallara ilişkin kira ödemelerinin yapılmamasına neden oluyor. Finansal kiralama şirketleri için teminat niteliği de taşıyan malların, değerlerini yitirmesine, dolayısıyla da alacak tahsilinin sınırlı hale gelmesine sebep olabiliyor" dedi.

SÜRE KISALTILMALI

Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, Ödeme güçlüğü yaşayan firmaların son dönemde artan bir ivmeyle iflas erteleme yolunu seçtiklerini belirtti. Günaydın, iflas ertelemeye yönelik yeni düzenleme hakkında şunları söyledi: "Süreçte; tüm inisiyatifi ellerinde bulunduran kayyum ve bilirkişilerin, mali ve cezai sorumluluklarının tesis edilmesi gerektiğini düşünüyor ve iflas erteleme kararı için başvuran firmaların daha yakından izlenmesi, karar almayı zorlaştırıcı düzenlemelerin getirilmesinin kalıcı bir çözüm olacağına inanıyorum. Bir diğer konu da iflas erteleme süresi. Yasal olarak 4 yıl olan bu süre, yargılama süresi ile birlikte pratikte 5 yıla kadar çıkabiliyor. Bu uzun sürecin yargılama süresi ile birlikte en fazla 2 yıl ile sınırlandırılması gerekiyor. Yeni yasada bu konu ile ilgili bir düzenlemenin de yer alacağını düşünüyorum."

Makinelerimizi iade etmiyorlar

Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Günaydın, ödeme güçlüğü yaşayan firmaların son dönemde iflas erteleme yolunu seçtiklerini belirterek, şunları söyledi: "İflas erteleme bu noktada biraz suiistimal edilen bir konu. İflas ertelemede borçlu şirket hakkında herhangi bir takip yapılamıyor, daha önce başlamış olan takip varsa durduruluyor. Bu durum da alacakların tahsili noktasında önemli zorluk yaratıyor. Leasing olarak ekipmanlarımıza ulaşabilmemiz halinde, bu anlamda daha avantajlı görünüyor olsak da verilen bazı istisnai kararlar ile ekipmanlara ulaşılmasına da engel olunabiliyor. Ayrıca finansal kiralamaya konu ekipmanlarımızı leasing şirketine iade etmeyen ve görmesine engel olan borçlu şirketlerin iyi niyete dayalı olan iflas erteleme korumasından nasıl faydalandığı da anlaşılabilir gibi değil."

SÜRECİ UZMANLAR YÜRÜTMELİ

İş Finansal Kiralama Genel Müdürü Hasan Bolat, iflas erteleme ile ilgili düzenlemenin, sağlıklı bir finansal sistem için en kısa sürede yapılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "İflas erteleme süreci, finansal kurumların yanı sıra müşterilerimizi ve tüm reel sektörü etkilemekte. Bu noktada iflas erteleme başvurusunda bulunan firmaların iyileştirme projeleri mutlak suretle uzman kişilerce değerlendirilmeli ve projeleri gerçekçi bulunan firmaların devamlılığı sağlanmalı. Bu süreç, tasarıda da öngörüldüğü gibi daha kısa tutulmalıve süreç içinde firma faaliyet sonuçları geliştirme projesi de esas alınarak yine uzmanlar tarafından değerlendirilmelidir." (Hürriyet)

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Gerçek05 Şubat 2018 01:39

    Borç içinde yüzen firmalara leasing yaparken düşünecektiniz.

  • erol bahtlı21 Temmuz 2016 19:41

    İflas ertelemeleri neden bu kadar yaygınlaştı. Şirketler bono ve tahvil çıkaracakları zaman ilk müsadeyi SPK dan alırlar. SPK şirketlerin bu talebini inceler .Bunların bilançolarına bakar. İleri de bono ve tahvillerini ödeme güçü olup olmadığını, bilançoların makyaljı olup olmadığını inceler. Herhangi bir risk görürse müsade vermez. Müsade verdikleri iç ve dış reyting şirketlerinin de incelemesine tabidirler .Peki bu durumda neden dolayı iflas erteleme sayısında artma var? En önemlisi özel sektör bonosu taşıyan yatırım fon sahiplerinin zarara uğramasının soromlusu kimdir?