Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Elinde milyonlarca liralık gayrimenkulü olduğu halde kredi bulamadığı için iflasın eşiğine gelen işadamlarına yeni bir finansman yöntemi oluşturuldu. Buna göre fabrika, hastane ya da yurt binası gibi varlıklar fon yönetimi şirketleri tarafından satın alınarak, işadamının nakit sıkıntısı çözülüyor. Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre böylece şirketler bankalardan yüksek faizli kredi almak yerine elindeki varlığı değerlendiriyor.
Fon şirketi de kira geliri elde ediyor. Üstelik işadamı sattığı fabrikadan da çıkmak zorunda kalmıyor. 24 Gayrimenkul Portföy Yönetim (24 GPY) şirketi, kira getirisi üzerine çalışan yeni bir fon kurarak, bu tarz alımlar yapacak. 24 GPY Genel Müdürü Erdem Güler, onay aşamasında olan gayrimenkul yatırım fonunun, fabrika, hastane, yurt gibi kira geliri yüksek binaları portföyüne katmayı hedeflediğini söyledi.
50 FABRİKA VAR
Güler, şöyle konuştu:
"Ticari kredilerin vadesi çok kısa, faizi yüksek ve kredinin her an geri çağırılma riski bulunuyor. Kira geliri ödenen faiz miktarının da altında oluyor. 10 milyon dolarlık bir binanın aylık kirazı yaklaşık 80 bin dolar civarında oluyor." Halen satın almak için görüştükleri 50'nin üzerinde fabrika ya da yurt gibi binanın olduğunu belirten Güler, kendilerine gelen bazı şirketlerin elinde 100 milyon dolarlık gayrimenkul olmasına karşın, sermaye sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Güler, "Kontratları olduğu için üretime devam etmek zorundalar. Bu nedenle yüksek faizli kredi almak zorunda kalıyorlar. Biz onun fabrika binasını alıyoruz, o aldığı parayla üretimine devam ediyor, bize de kira ödüyor" diye konuştu.
AİLE FONLARI GELİYOR
Erdem Güler, Türkiye'ye yeni bir fon daha getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Anadolu'daki birçok büyük ailenin elinde yüksek değerde gayrimenkuller olduğunu söyleyen Güler, "Baba veya deden kalan gayrimenkuller oluyor. Bunlar, aile fonlarının içine konuluyor. Ailenin bütün varlıklarını bu fon yönetiyor. Ortaklara sadece geliri paylaştırılıyor" dedi. Bu tarz fonlarla 2017'de yönetmeyi hedefledikleri fon miktarının 1.5 milyar dolar olacağını söyleyen Güler, "Oluşturulacak fonlarla özel hastane ve öğrenci yurtlarını da almayı hedefliyoruz. 2017'de de aile ve şirketlere özel kapalı fon tiplerine ağırlık vereceğiz" diye konuştu.
Milliyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.