Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, 2017 yılında özel sektöre 1,9 milyar dolarlık finansman sağladı. Bunun 1.2 milyar dolarım uzun vadeli yatırım, 700 milyon dolarını da ticaret finansmanı oluşturdu. IFC’nin 30 Haziran’da başlayan 2018 mali yılından bu yana ise Türk şirketlerine 430 milyon dolar uzun vadeli finansman ve 250 milyon dolar tutarında ticaret finansmanı sağlandı. Böylece IFC, Türk şirketlerine dört ayda 680 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Kasımda emekli olan IFC Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos ile IFC’nin Türkiye yatırımlarını konuştuk. Türkiye’nin IFC’nin önemli bir yatırım destinasyonu olduğuna dikkati çeken Tsitsiragos, IFC’nin 50 yılda 350’den fazla projeye 15 milyar dolar yatırım yaptığını belirtiyor. Tsitsiragos, bu desteğin devam edeceğini vurguluyor.
Türkiye, toplam 5,9 milyar dolarlık bir portföyle IFC’nin tüm dünyada en fazla faaliyet gösterdiği ikinci ülke konumunda. İlk sırayı Hindistan alıyor. IFC’nin özellikle dünyaya açılmak isteyen Türk şirketlerini desteklediğini ve bu şirketlerin rekabet ortamında konumlandırmasına yardımcı olduklarını kaydeden Tsitsiragos, “Türkiye ekonomisi büyüdükçe bizim yatırımlarımızda artacak” diyor. IFC’nin iklim değişikliği ve cinsiyet eşitliğine önem verdiğini belirten Tsitsiragos, bankalar aracılığıyla bu konudaki projelerin finansmanına destek olduklarını kaydediyor. Örneğin, yeşil bonolar ve kadın girişimcilerin kullanacağı krediler gibi...
Türkiye’de ekonominin şu anda hızlı büyüdüğünü ifade eden Tsitsiragos, yapısal reformların ekonomiye önemli katkılar sunduğu ve bunlara devam edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Diğer yandan Tsitsiragos’a göre, Türk işadamları ve girişimciler esnek davranabiliyor. Örneğin, bir ülkede sorunlar olduğunda yönlerini başka bölgelere çeviriyorlar. Bu da ekonomi için önemli bir avantaj. Türkiye’nin genç nüfusu ve büyüyen bir ülke olması nedeniyle yatırımcılar için cazip olduğunu anlatan Tsitsiragos, jeopolitik risklerin zorluklar yaratabildiğim belirtiyor. Tsitsiragos, önümüzdeki dönemde IFC’nin belediyeler ve bankalarla çalışmaya devam edeceğine değinirken, altyapı çalışmaları ve yenilenebilir enerjiye de önem vereceğini kaydediyor. Ayrıca, sağlık ve bilişim teknolojilerinde girişim projelerine de bakacaklarını belirtiyor.
Bu arada IFC, geçtiğimiz dönemde finansman desteklerinin yanı sıra Odeabank, Fibabanka, Akfen Enerji ve Gama Enerji gibi şirketlere sermaye ortaklığı da yaptı. Yeni bir ortaklık olup olmayacağı konusunda Tsitsiragos, şu anda bu konuda uygun bir fırsat görmediklerini söylüyor. (AYFER YILDIZ / FORTUNE TÜRKİYE DERGİSİ)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.