Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Pandemi sürecinde ekonomik aktivitenin canlandırılması için açıklanan kredi paketlerinde öne çıkan kamu bankalarının payına, bir de bütçenin finansmanındaki payın yükselişi eklendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı iç borç stokunu elinde tutanların dağılımına ilişkin verilere göre kamu bankalarının iç borçlanmadaki payı bu yılın Nisan ayında yüzde 36,4 ile rekor seviyeye yükseldi.
Salgına karşı uygulanan mali genişlemenin etkisiyle kamunun borçlanma ihtiyacı artarken, pandemi ile geçen 2020 yılının ortalarında kamu bankalarının iç borçlanmadaki payı da yükselişe geçmişti.
2019 yılının sonunda Hazine'nin gerçekleştirdiği iç borçlanmada kamunun payı yüzde 25,6 olurken, 2020 Temmuz ayında bu oran yüzde 30'un üzerine çıktı.
O dönemden bu yana da kamu bankalarının iç borçlanmadaki payında düzenli artış izleniyor. Kamu bankalarının borçlanmadaki payı 2017 yılında yüzde 18'in altına kadar gerilemişti.
YABANCI İLGİSİ AZALINCA
BloombergHT haberine göre, Ekonomist Haluk Bürümcekçi'nin hazırladığı raporda, yabancı ve özel bankaların ilgisiz kaldığı, böylelikle kamu bankalarının iç borçlanmadaki yükünün arttığına dikkat çekti.
Bürümcekçi konuyla ilgili değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
Türkiye’nin risk priminin son dönemde belirgin yükselmesi sonrası Hazine’nin Ocak ayından beri dış borçlanma piyasasına çıkamaması ile iç borçlanma üzerinde artacak baskının, bütçe finansman ihtiyacını azaltacak yönde ilerlemeler sağlanması ile dengelendiği görülmüştü. Bu süreçte dolaylı vergilerin güçlü iç talepten olumlu etkilenmesi, vergi yeniden yapılandırmasından elde edilen gelirler ve faiz dışı harcamalarda frene basılması ile Hazine’nin net iç borçlanması geçen yıl ilk dört ayındaki 97,5 milyar TL düzeyinden bu yıl aynı dönemde 36,0 milyar TL’ye gerilemiş durumda. Yine de, TL cinsi tahvillere yabancı ilgisinin tarihi düşük seviyelerde seyri, TCMB’nin APİ portföyünü küçültüyor olması, pandemi desteklerinin tekrar uzatılması ile İş-Kur’un alım gücünün daha da azalacak olması ve özel bankaların piyasa yapıcılığı yükümlülüğü dışında alımlara isteksizliği gibi gelişmeler, Hazine’yi borçlanma hedefini yerine getirmek için kamu bankalarına daha fazla yüklenmek durumunda bırakıyor.
Kamu bankalarının bilançoları
Haluk Bürümcekçi değerlendirmesinde, mevcut durumda iç borç stokunun yüzde 36,4 oranında bugüne kadar görülen en yüksek seviye olan kısmını taşıyan kamu bankalarının, bilanço yönetiminde bu durumun önemli olduğuna dikkat çekti.
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) verilerinde de ilk çeyrekte bankacılık sektörünün net kârının yıllık yüzde 4,3'lük artışla 16 milyar TL'ye yükselirken, kamu mevduat bankalarının net kârının bu dönemde yüzde 63,8 oranında düşüşle 4,4 milyar TL'den 1,6 milyar TL'ye gerilediği görüldü.
Kamu bankaları nisanda zarar etti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.