Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Marmara Denizi’ni kaplayan deniz salyası (müsilaj) hem deniz canlılarını tehdit ediyor hem de yarattığı kirlilik ve koku ile çevre sakinlerini endişelendiriyor. Korkunç görüntüyle ilgili seferberlik ilan edilirken "TBMM'de Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu" kuruluyor. "Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı" sonrasında açıklanan 22 maddelik eylem planının ardından Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ile genelge gönderildi. Kirliliğin ilk günlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise müsilajın ‘mevsimsel biyolojik süreç’ olduğu kaydedilmişti.
İBB: MEVSİMSEL BİYOLOJİK SÜREÇ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) Mayıs ayı başında yapılan açıklamada müsilajın alglerin aşırı üremesi sonucunda gerçekleşen mevsimsel biyolojik süreç olduğu belirtilmişti. Açıklamada, “Akıntı sistemleri, sıcaklık, tuz oranı gibi birçok ayrı koşul deniz salyası oluşumunda etkili olabilmektedir. Müsilaj olayı çok uzun sürmeyecek bir doğa olayı olup, en fazla 1-2 ay içerisinde deniz suyunun tamamen ısınması ve mevsim sıcaklığının normal değerlere ulaşması ile ortadan kalkabilecek bir süreçtir.” denilmişti.
Açıklamada, Deniz Hizmetleri Müdürlüğü tarafından deniz yüzeyini kaplayan müsilaj tabakasından numuneler alındığı kaydedilerek, "Çıkan raporda, numunelerin içeriğinde hidrokarbon türevli atık olmadığı görülmekle birlikte yaşanan bu sürecin herhangi bir kirlilik olmadığı anlaşılmıştır." ifadelerine yer verilmişti.
İMAMOĞLU "GEREK YOK BÖYLE BİR PROJEYE, GEREK YOK"
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Silahtarağa İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ‘Temel Atmama’ Töreni düzenleyerek iptal etmişti.
İmamoğlu programdaki konuşmasında şu ifadelere yer vermişti: "Yarın bir Temel Atmama Törenim var gerçekten. Çünkü göreve geldiğimizde bizim önümüze getirilmiş, dayatılmış, ihale çıkılmış, teklifler alınmış Silahtarağa'da bir hem de o Eyüpsultan'ın devamında ilçenin sınırları ilçesinde, Haliç'in o güzel doğasını bütünleyen, 130 bin m2'lik alanı kapsayan, 70 bin metreye yakınlık kısmı orman olan bir arazide bir artıma tesisi. Maliyeti 1 milyar 100 milyonun üzerinde, bir katrilyondan bahsediyorum yani. Arazi değeriyle beraber 1,5 milyarı aşan bir proje. Ekonomik sıkıntı vesaire bir kenara, durdurduk. Birçok projeyi böyle durdurduk aslında ve arkadaşlarıma araştırtma yaptırıyoruz. Gerek yok böyle bir yatırıma, böyle bir arıtma tesisine gerek yok, 1,5 milyar."
TEVFİK GÖKSU: BİZ BU CHP BELEDİYECİLİĞİNİN İŞ YAPMAYACAĞINI ZATEN BİLİYORDUK
Esenler Belediye Başkanı ve AK Parti İBB Grup Başkanvekili M. Tevfik Göksu Marmara'daki deniz salyasının (Müsilaj) nedenlerinden biri olarak gösterilen Silahtarağa Arıtma Tesisi'nin iptalini İmamoğlu'nun anlatmasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi.
Göksu, İBB Başkanı İmamoğlu'nun bu konuşmasını paylaşarak "Biz bu CHP belediyeciliğinin iş yapmayacağını zaten biliyorduk. Şimdi bu yenilenmiş sürümlerinde yapılanları bozmak, yapılacakları durdurmak ve bunları da büyük bir işmiş gibi anlatmak da var maalesef" ifadelerini kullandı.
AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA: KOMİSYON KURULACAK
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa çözüm üretilmesi, oluşan kirliliğin önlenmesine yönelik, "Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu" kurulmasına dair hazırlanan önergenin, salı günü (bugün) tüm partilerle değerlendirip Meclis'e verilmesini, Perşembe günü de görüşmenin yapılmasını hedeflediklerini açıkladı.
Turan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, bu hafta Genel Kurulda İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin yapılacağını anımsattı.
Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa çözüm üretilmesi, oluşan kirliliğin önlenmesine yönelik "Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu" kurulmasına dair hazırlanan önergenin görüşülmesinin planlandığını belirten Turan, "Araştırma Komisyonumuzun, tüm partilerimizle değerlendirip, yarın Meclis'e verilmesini, perşembe günü de görüşmenin yapılmasını hedefliyoruz." bilgisini paylaştı.
Tüm partilerin konuya ilişkin kanaatlerini almak istediklerini dile getiren Turan, "Bu sorunu araştırmak, sebeplerini bulmak, çözüm önerilerini değerlendirmek hepimizin görevi. Mavi Vatan diye adlandırdığımız denizlerimizin korunmasında tüm partilerin ortak hareket etmesinde büyük fayda olduğu kanaatindeyim." diye konuştu.
Hem yürütmenin bu konuda adımlar atacağını hem de yasamanın ilgili çalışmalarını yaparak yürütmeye yardımcı olacağını vurgulayan Turan, "Tüm partilerimiz önergelerini yarın verirlerse, perşembe günü itibarıyla görüşmelerimizi yapmayı ve komisyonumuzu kurmayı teklif ediyoruz." ifadelerini kullandı.
BUGÜN BAŞLIYOR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara'daki müsilaj kirliliğine yönelik en büyük deniz temizliği seferberliğini, bugün saat 14.00'te Caddebostan Sahili'nden başlatacak.
Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilajla ilgili eylem planı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından "Türkiye'nin en büyük deniz temizliğini yapacağız." ifadeleriyle pazar günü açıklandı.
Bakanlığın yanı sıra Marmara Belediyeler Birliği, yerel yönetimler, üniversiteler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Kocaeli'de düzenlenen "Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı" sonrasında açıklanan 22 maddelik eylem planının ardından Marmara Denizi'ne kıyısı olan 7 ile genelge gönderildi.
Genelgede Türkiye'nin en büyük deniz seferberliğinin 8 Haziran Salı günü başlatılacağı kaydedildi. Edinilen bilgiye göre seferberlik, "Marmara Hepimizin" sloganıyla yürütülecek.
Seferberlik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının da katılımı ile İstanbul'da Caddebostan Sahili'nden saat 14.00'de başlatılacak.
Temizlik çalışmaları, İstanbul'da Pendik, Kocaeli'de Karamürsel, Bursa'da Mudanya, Balıkesir, Yalova, Çanakkale ve Tekirdağ'da da eş zamanlı yürütülecek.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.