Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünya ekonomisi çaresizce resesyona girmeyi bekliyor. Kovid ile başlayan sürecin son ve en çetin aşamasının durgunluk olması öngörülüyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, küresel ekonomiyi saran karamsar bulutların dağılması zor görünüyor. Çin merkezli başlayan Kovid-19 sürecinin tüm dünyaya yayılması ve salgının hem ekonomide hem finans dünyasında devam eden etkileri, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu davetlileri için de gündemin ilk sırasında yer alıyor.
Çin’de eksik olan fikir birliği
Business Today’den Basudha Das’ın haberine göre, Eurasia Group Başkanı Ian Bremmer, dünyanın çok uzun süre Çin merkezli olmayacağını söylüyor.
Eurasia Group Başkanı Ian Bremmer, Kovid-19 sonrası dönemde Çin'in geri dönüşü hakkında konuşurken, Çin'in küresel krizler zamanındaki geri dönüşünün bir dizi beklenmeyen değişikliğe neden olabileceğinin altını çiziyor.
Çin'de neredeyse üç yıldır süren katı Kovid kısıtlamaları ve zorlu kendi kendine izolasyon kurallarının ardından, ülke sınırlarını yeniden açtı ve ekonomik faaliyetlerine yeniden devam etmeye hazır konuma geldi. Üçüncü kez ve ömür boyu seçildikten sonra, çok az sayıda uzman, Çin Başkanı XI Jinping'in sıfır Kovid politikasını bu kadar erken ve bu kadar az hazırlıkla benimseyeceğini düşünüyordu.
Davos'ta başlayan Dünya Ekonomik Forumu 2023’te konuşan Bremmer, Kovid-19 sonrası dönemde Çin'in geri dönüşü hakkında konuşurken, Çin'in küresel krizler zamanındaki dönüşlerinin bir dizi beklenmeyen değişikliğe neden olabileceğine vurgu yaptı. Bremmer, “Sıfır Kovid'den, birkaç hafta içinde herkesin Kovid almasına kadar, Çin bu sürece hazırlıklı değildi. Artık yeni varyantlarla vakaları test etmiyor veya izlemiyorlardı. Ancak dünya için Çin, tıpkı 2020 yılında olduğu gibi ikinci kez küresel bir salgının merkez üssü oldu. Bu, dünyanın geri kalanında çok fazla endişeye yol açtı. Bazı ülkelerde seyahat kısıtlamaları geri geldi. Ancak genel olarak konuşursak, böylesine zor bir karar Başkan Xi tarafından alındı. Çin ekonomisi veya teknolojisi için olumlu olup olmadığı henüz belli değil ama olumsuz şeylerin gerçekleşme ihtimali yüksek. Üçüncü döneminden sonra Çin ekonomisindeki herkes Xi'ye karşı sorumlu durumda. Ancak Xi artık ikinci bir Mao konumunda. Ülkede daha önce olduğu gibi bir fikir birliği eksikliği var” dedi.
Dünya Çin merkezli değil çok kutuplu olacak
Çin ekonomisinin eski haline dönmesine ilişkin endişelerinden bahseden Bremmer, “Çin ekonomisini vuran sadece yaşlanma değil, nüfusları da azalıyor. Zaten iki yıl önce maksimum seviyelere ulaşmıştı. Bu tür kasılmaların arkasındaki ivme şimdi hızlanarak artacaktır. Kurumsal sektörlerde çok fazla borç var, gayrimenkulde zorluklar var ve tedarik zinciri zorlukları da son bulmuş değil. Ayrıca büyük ABD şirketlerinin bazıları Çin’den çıkıyor. Tıpkı Apple'ın Hindistan'a, Vietnam'a ve diğer ülkelere gitmesi gibi” şeklinde konuştu.
Bremmer, Çin'in dünyadaki belirsizlikler ve değişen dinamikler arasında dünyanın en büyük ekonomisi haline gelebileceğini ancak bunun kesin olmadığını sözlerine ekledi. Bremmer, “Dünya Çin merkezli olmayacak, çok kutuplu bir dünya olacak” dedi.
Aralık ayında Çin hükümeti, ülkedeki uzun süreli protestolar nedeniyle bir dizi ani hamlede bulundu ve küçük virüs salgınlarını bile kontrol etmek için son üç yıldır yürürlükte olan tecrit, test ve karantina rejimlerinin çoğunu kaldırdı. Sonuç olarak, yeni Kovid-19 varyantları hızla yayılmaya başladı ve yaklaşık 37 milyon kişiye tek bir günde Kovid-19 bulaştığı bildirildi.
Aşırı güçlü küçük bireysel oyuncular
Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum – WEF) yıllık Küresel Riskler Raporu 2023'te vurguladığı küresel krizlerden bahseden Bremmer, tekil, bireysel oluşumların elinde çok fazla güç olduğunu söyledi.
Bremmer, “Küresel oynaklık açısından bu yıl beni en çok endişelendiren şey, aşırı miktarda güce sahip küçük bireysel oyuncuların olması. Kendilerini ‘evet’çilerle çevrelediler. Aldıkları kararlarda kontrol ve denge yok. Sadece yanlış bir eylem için sınırlanacak olan ABD Başkanı ya da Vladimir Putin ya da Çin Başbakanı Xi Jinping gibi liderlerden bahsetmiyorum, aynı zamanda dünyadaki demokrasiler üzerinde dramatik etkileri olan Mark Zuckerberg, Elon Musk gibi bazı teknoloji liderlerinden de bahsediyorum” dedi.
Gıda ve enerji krizleri
WEF, Küresel Riskler Raporu 2023'te, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın, artan enflasyonun ve karantinaların ekonomik etkisi nedeniyle gıda ve enerji krizlerinin bu yıl için en büyük zorluklar olduğunu belirtiyor. WEF, mücadelelerin ağırlıklı olarak önümüzdeki iki yıl boyunca devam etmesi muhtemel olan enerji ve gıda arzı sıkıntıları etrafında şekilleneceğini kaydediyor. Rapora göre, enerji ve gıda fiyatlarındaki artış, yaşam maliyetini artırırken borç ödemeyi zorlaştırıyor.
Küresel ticareti kara günler bekliyor
Küresel ekonominin resesyona girmesi bekleniyor
IMF'den küresel üretim uyarısı
Küresel borsaların 2023’teki ilk ciddi sınavı
Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre en büyük 10 küresel risk
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.