SİBEL KÖKLÜ – FINANSGUNDEM.COM
Hüsnü Özyeğin, şirketlerin başarısında birinci yöneticinin doğru seçilmesinin büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, “Bir şirketin rekabette avantaj yaratmasının en etkili yollarından biri, doğru birinci adamı seçmektir. Yani baştan doğru adamı bulmak çok önemlidir. Ben şirket yöneticilerini, genel müdürleri hep referansla işe aldım. İyi bir yönetici bulursanız siz çok çalışmak zorunda kalmazsınız. Sorumluluk verdiğiniz insanlara yüzde 100 güvenmeniz ve yöneticilerinizi motive etmeniz gerekir. Ben yöneticilerime inisiyatif verip, tüm seçimleri onların kararlarına bırakıyorum ve onlara mentorluk yapıyorum’ dedi.
Özyeğin Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Girişim Fabrikası tarafından düzenlenen "Kurumiçi Girişimcilik Konferansı"nda konuşan ve Özyeğin Üniversitesi’ni Bilkent modelini örnek alarak kurduğunu anlatan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, “Türkiye’de 75 tane vakıf üniversitesi var. Onlardan farklılaşmak için girişimcilik konusunu öne çıkarmak istedim. Aslında Türkiye’de çok çılgın girişimciler var. Örneğin STFA Libya’da Tripoli Limanı’nın ihalesini aldı, arkasından Türk müteahhitlere 10 milyar dolarlık iş geldi. Şarık Tara 1991’de Almanya’dan dönen Rus askerlerine yapılacak konutları 6-7 ay gibi çok kısa bir sürede tamamladı. Sonra Türk girişimciler için Rusya pazarı çok büyüdü. Lider dediğin girişimci insanları sürükler. Ben de 1997’de Rusya’da bir
banka kurdum. Sonra benim yanımda çalışan yöneticim, Rusya’da başka bir bankayı satın aldı. Girişimci girişimciyi doğurur” diye konuştu.
Hüsnü Özyeğin, sözlerine şöyle devam etti;
“Kurduğumuz Girişim Fabrikası ile girişim fikrinin sözde kalmaması için uğraşıyoruz. Sürekli değişen ve gelişen dünya şartlarında farklılığınızı hissettirebilmeniz, yeni girişimler bularak bunları hayat geçirmenize bağlı. Kurduğumuz Girişim Fabrikası ile girişimciliği yaygınlaştırmak istiyoruz.”
GİRİŞİMCİLİKTE SON TRENDLER
Girişim Fabrikası tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Kurumiçi Girişimcilik Konferansı"nda, kurum içi girişimciliğin bugünün rekabet dünyasında kurumların inovasyon performanslarını yükseltmeleri açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekildi. Konferansta konuşan Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, köklü şirketlerde mutlaka yenilenme ihtiyacı olduğuna işaret ederek "Günümüzde şirketlerin gençlik aşısı, kurumsal girişimcileri yetkilendirip sürekli yenilenme yaklaşımıyla yeni işler kurmaktır. Kurumsal girişimciler şirketlerde mutlaka ayrı konumlandırılmalı. Hedefler de iddialı olmalı" dedi.
2011 yılında Özyeğin Üniversitesi bünyesinde hayata geçen Girişim Fabrikası’nın Kurucu Direktörü İhsan Elgin ise şirketlerin hayat sürelerinin her geçen gün kısaldığına vurgu yaparak şunları söyledi: “Şirketlerin kurtuluşu inovasyonda. Ama inovasyon sadece fikir üretmek değil, kurum içinde de girişimcilere ihtiyaç var. Şirketlerin içinde çıkabilecek girişim fikirleri de büyük önem kazandı. Girişim Fabrikası, yenilikçi iş fikirlerinin hedef müşterilerle test edilerek en hızlı ve en düşük maliyetlerle hayata geçmelerini sağlayan bir hızlandırma programı. İş fikirlerinin yeni rekabet avantajları yaratan ve ölçeklenebilir işlere dönüştürülmelerini destekliyor ve rehberlik ediyoruz. Kurulduğu günden bugüne 5 binden fazla girişimciye dokunurken, 200'e yakın girişimci ile birebir çalışma fırsatı yakaladık.”
Konferansta, Eczacıbaşı Topluluğu İnovasyon ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ata Selçuk, TEB İK ve İnovasyon Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nilsen Altıntaş, GE Türkiye Teknoloji Merkezi Genel Müdürü Aybike Molbay ve ‘Beyaz Yakalı Girişimciler’ kitabının yazarı Fatmanur Erdoğan da birer konuşma yaptı.