Hüseyin Aydın'dan sektöre dair önemli yorum
Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın TBB Genel Kurulu'nda sektöre dair önemli açıklamalarda bulundu
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "Türk bankacılık sektörü hem sorunlu kredi yönetimini biliyor, hem aktif kalitesini biliyor hem de kredi vermeyi biliyor. Bu kadar kredi vermemize rağmen tahsili gecikmiş alacaklarımızın makul bir düzeyde olduğunun tekrar altını çiziyoruz" dedi.
Aydın, TBB 57. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında yaptığı konuşmada bankacılık sektörü performansı ve büyümeye yönelik konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Son bir yılda gerek dışsal, gerek içsel olarak yaşanan sıkıntıların büyüme performansı üzerindeki etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Aydın, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) politika değişikliği, bölgedeki olaylar ve Türkiye'yi istikrarsızlaştırma çabalarının son dönemde yaşanılan sıkıntılardan olduğunu anlattı.
Aydın, tüm bu sıkıntıların siyasi ve ekonomik istikrar, uyumlu para ve maliye politikaları, ihtiyatlı bankacılık yaklaşımı ve sağlıklı işleyen bankacılık sistemiyle aşıldığını aktararak, "Son beş yıllık süreçte, Türkiye dünya ortalamasının üzerinde yüzde 4'lük bir büyüme yakalamıştır. Siyasi ve ekonomik istikrarın olmadığı, sağlıklı işleyen bankacılık sisteminin bulunmadığı 1993-2002 yıllarında ise dünyadan daha az büyüdüğümüzü hep birlikte görüyoruz" diye konuştu.
Reel olarak toplam aktiflerin büyüdüğünü ancak Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) içindeki payının ilk defa yüzde 100'ü aşarak yüzde 112'ye geldiğine işaret eden Aydın, bunun finansal sektörün hem büyüdüğünü hem de derinleştiğini gösterdiğini söyledi.
Aydın, kredilerin GSYH içindeki payının da yüzde 42'den yüzde 68'e ulaştığını dile getirerek, "Kredilerdeki reel büyümenin en büyük nedenlerinden biri Türkiye'nin büyümesi, siyasi ve ekonomik istikrar ile kamu borç yönetiminin sağlıklı yapılmasıdır. Ülke iyi yönetildiğinde, bankalar geçmişte salt veya ağırlıklı olarak kamuya borç verirken, artık bankalar reel sektöre borç verir hale gelmiştir" değerlendirmesini yaptı.
"Türk bankacılık sektörü sorunlu kredi yönetimini biliyor"
Büyük miktarlı projeleri de finanse ettiklerini vurgulayan Aydın, sektörün üretimini ve istihdamı artırmaya, cari açığı daraltıcı sektörleri de finanse etmeye devam edeceklerini kaydetti.
Aydın, tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere oranının yaklaşık yüzde 3 civarında ve yönetilebilir bir düzeyde bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
"Türk bankacılık sektörü hem sorunlu kredi yönetimini biliyor, hem aktif kalitesini biliyor hem de kredi vermeyi biliyor. Bu kadar kredi vermemize rağmen tahsili gecikmiş alacaklarımızın makul bir düzeyde olduğunun tekrar altını çiziyoruz. Bu kadar kredi verebilmek için kaynak gerekiyor. Türkiye'de tasarrufların kıt olduğunu hepimiz biliyoruz.
Türkiye'de hem mevduat kıt hem vadesi son derece kısa. Buna rağmen hem borcu çevirebilmişiz hem daha fazla borçlanabilmişiz. Bu sayede hem vadeyi uzatabiliyoruz hem mevduat üzerindeki baskıyı azaltabiliyoruz, maliyetleri aşağı çekebiliyoruz. Burada dikkat çeken bir husus öz kaynakların aşağı yönlü oluşu. Türk bankacılık sektörü her ahval ve şeraitte kaynak sorununu çözebiliyor ama kaynağın niteliği ve fiyatı farklı olabiliyor."
"Bankaların çok fazla kazandığı savı doğru değil"
Aydın, bankaların güçlülüğünün özkaynakla ölçüldüğünü dile getirerek, ilk defa bankacılık sektörü özkaynaklarının 100 milyar doları aştığını ifade etti.
Özkaynaklar büyürken, sermaye yeterliliğinde ise aşağı yönlü bir hareket görüldüğüne dikkati çeken Aydın, "Yüzde 15,8 kötü bir rasyo değil ama bankacılık sektörünün büyümesi bu şekilde devam ederse sermaye yeterlilik rasyosunda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamak için sermaye tamponlarından geçmişte alınmış olanları Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan talep ediyoruz. Sayın Başkanımızın bu konuda 'Tamponlarımız var verebiliriz' ifadesi var. Biz bunun takipçisi olacağız. Bugün için çok acil olmamakla birlikte böyle bir talebimizi ifade etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
TBB Başkanı Aydın, Türkiye'de bankaların kazandıkları parayı özkaynağa eklediklerini, onu da hem bireylere hem de firmalara kredi olarak kullandırdıklarını aktararak, sonuçta ülke büyümesi ve istihdamına katkıda bulunduklarını ifade etti.