Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Son dönemde gündemde olan iklim değişikliğiyle mücadele konusu hükümet politikalarında da önemli ölçüde yer tutmaya başlarken, bankalar ve bankacılık sisteminin maliyetleri dikkat çekici şekilde artacak. Bununla birlikte teknolojik gelişmeler ile yatırımcı ve tüketici algısı olduğu kadar, şirketlerin ve ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede attığı adımlar da bankacılık sistemi üzerinde etki gösterecek.
Forbes’un haberine göre, Basel Bankacılık Denetim Komitesi’nin yaptığı iki araştırmada daha yüksek etkinlik standartları ve karbon vergileri gibi hükümet politikalarının daha pahalı ve daha temiz enerji kaynaklarına geçiş sürecinde bankalar için maliyetleri yükseltirken, zorlu bir durum yaratacağı ortaya kondu. Basel araştırmaları bankaların aynı zamanda iklim değişikliği başlığının yatırımcı davranışını nasıl etkileyeceği konusunda da dikkatli olması gerektiği konusunda uyarı yaptı.
Araştırma raporunda, “iklim değişikliğine maruz kalan şirketlerin risk profili ve borç değerlemesi ile varlık yatırımları, yatırımcılar yatırım kararlarını yeniden değerlendirirken etkilenecek” dendi. İklim riskinin tüketici davranışını, bankalar için önemli baskı yaratacak şekilde nasıl etkileyeceğini değerlendiren raporda, tüketici tercihlerindeki değişimlerin varlık değerleri üzerinde etki göstereceği söylendi.
Bununla birlikte bankaların batık krediyle karşılaşma durumunda toparlanma gösterme gücü de azalmış olacak. Bankalar aynı zamanda iklim değişikliği varlık değerleri üzerinde büyük ve ani düşüş etkisi yarattığında, ek maliyetlerle karşı karşıya kalabilir. Araştırmacılara göre finans kurumları da iklim değişikliğinin itici güçlerin mevduatlarının ve kredilerinin iptal olması durumunda zarar görebilir.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, rapor aynı zamanda bankalar ve denetleyici kurumların iklim değişikliğinin finansal riskini değerlendirme konusunda erken aşamalarda bulunduğu ancak çabaların agresif olduğu da ortaya kondu.
Ancak rapora göre bankalar aynı zamanda iklimle ilgili ölçütleri giderek daha fazla analiz etmeleri nedeniyle fayda da sağlıyor. Zira bu durum bankalara hissedarlarına, stratejik pozisyonlarıyla ilgili bilgi verme imkanı tanıyor. Küresel çapta daha az gelişmiş ekonomiler, iklim risk faktörlerine karşı daha savunmasızken, aynı zamanda kayıpları telafi etmek için de daha az kaynağa sahipler.
BoFA’nın karı beklentileri aştı
Dünyadaki toprakların yalnızca yüzde 3’üne insan eli değmedi
Bankaların en büyük endişesi yatırımcılar için fırsat olabilir
bu açgözlülük ve ekonominin getirildiği bu halle kimse doğa moğa dinlemez.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.