BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHÜKÜMET LEASİNGDE GERİ ADIM ATIYOR----

HÜKÜMET LEASİNGDE GERİ ADIM ATIYOR

HÜKÜMET LEASİNGDE GERİ ADIM ATIYOR
03 Kasım 2008 - 00:49 www.finansgundem.com

Leasngde 2008'in başında yüzde 1'den yüzde 18'e çıkarılan KDV oranının düşürülmesi gündemde. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre yeni hazırlanan yasa tasarısında oranların alışta yüzde 1'e, kirada ise yüzde 8 imle 18'e düşürülmüş.

Bu yılın başında sürpriz bir kararla leasing işlemlerinde yüzde 1’den 18’e çıkarılan KDV’nin yeniden indirilmesi gündemde. Leasingciler, hükümetin hazırladığı leasing, faktoring ve tüketici finansman sektörlerine yönelik düzenlemeleri içeren yeni kanun taslağında leasingdeki KDV oranının alışta yüzde 1, kirada ise yüzde 8 ile 18 olarak değiştirilmesi için görüşmeler yapıyor. Finansal Kiralama Derneği (FİDER) Başkanı ve Siemens Leasing Bülent Taşar konuyla ilgili olarak Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve bakanlık yetkililerinin yanısıra Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Nazım Ekren ile de görüştüklerini söylüyor. Leasingde KDV’deki artışın bu yılın başında yapıldığını hatırlatarak, bu yöndeki taleplerinin nasıl karşılandığı şeklindeki sorumu Taşar, “Bu Maliye açısından bir geri adım değildir” diyerek yanıtlıyor. Mevcut taslakta söz konusu düzenlemenin olduğunu belirten Taşar, kanunun bir an önce çıkarılmasını bekliyo r. Mevcut global kriz ortamında işletmelerin kaynak bulmakta güçlük çektiği, bankaların ‘ince eleyip sık dokuduğu’ bu ortamda bu değişiklik, özellikle yatırım yapmak durumunda olan küçük işletmeler için bir nefes olma, rahatlama yaratabilir. Bu arada global kriz, leasing sektörünü de etkilemiş durumda. Bir dönem 10 yıla kadar çıkan vadelerin iki yıla kadar düştüğünü söyleyen Bülent Taşar, üllke riskine paralel olarak maliyetlerin de arttığını belirtiyor. Taşar, reel sektörü olumsuz etkileyen orta-uzun vadeli yatırım finansman teminindeki sıkıntıların yaşandığı bugünlerde kredibiliteye sahip KOBİ ve büyük ölçekli şirketlerin orta ve uzun vadeli yatırımlarının finansmanında üstlerine düşen görevi yapmaya ve desteklerini sürdürmeye devam ettiklerini söylüyor. Taşar bu konuya bir örnek de veriyor. Yaklaşık bir hafta önce Türkiye’nin en önemli ve prestijli hastanelerinden olan bir müşterilerinin 20 milyon Euro’luk tıbbi cihazlarının finansmanını, iki yılı ödemesiz olmak üzere toplam dokuz yıl vade ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Taşar, “Sektördeki vadeler bu kadar gerilemişken bu kadar uzun vadeli finansman sağlamamız, bankaya bağlı bir şirket olmamızdan kaynaklanıyor” diyor. Bilindiği gibi Siemens, enerjiden tıbbı cihazlar ve teknolojiye kadar birçok alanda faaliyet gösteren bir sanayi devi. Siemens Leasing de bu şirketin ürünlerinin finansmanına aracılık ediyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)