Hükümet hangi yatırımlara öncelik verecek
Hükümet 2015-2017 döneminde ekonomik ve sosyal katkısı en yüksek ve acil hizmet ihtiyacını karşılayabilecek yatırımlara öncelik verecek
Kalkınma Bakanlığı’nın 2015-2017 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları konulu genelgesi Resmi Gazete’de yayınlandı.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, hükümetin uyguladığı ekonomik programla uyumlu bir yatırım sürecine girilmesi amacıyla uyulması gereken tasarruf kriterlerini belirledi. Hükümet önceliğini ve yapılabilirliğini yitirmiş projeleri tasfiye edecek. 2015 yılında zorunlu haller dışında kaynağı ne olursa olsun ambulans, itfaiye aracı ve güvenlik açısından özel nitelikli taşıtlar dışında taşıt alımı yapılmayacak. Çok zorunlu haller dışında yeni idare binası yapılmasını yasaklayan Hükümet Başbakanlıktan izin alınmış olması hali dışında lojman, memur evi, kamp, kreş, misafirhane ve benzeri yeni sosyal tesis yatırımı başlatmayacak. Terörle etkin mücadeleyi güçlendirecek yatırımlara öncelik verecek olan Hükümet ceza ilamlarının infazında etkinliğin sağlanabilmesi için Ceza İnfaz Kurumlarında gerekli kapasite artışı yatırımlarına öncelik verecek.
Kalkınma Bakanlığı’nın 2015-2017 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları ile İlgili Kalkınma Bakanlığı Genelgesi’ne ek olarak hazırladığı “2015-2017 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi” de Resmi Gazete’de yayınlandı. Rehberde kamu kurum ve kuruluşlarına yatırım niyetlerini Bakanlığa gönderirken uymaları gereken genel ilke ve kurallar sayıldı.
Çok zorunlu haller dışında yeni idari hizmet binası projesi teklif edilmeyecek
Buna göre, merkezi ve yerel yönetim birimlerinde önceliğini ve yapılabilirliğini yitirmiş projeler tasfiye edilecek. 2015 yılında zorunlu haller dışında, kaynağı ne olursa olsun, ambulans, itfaiye aracı gibi sağlık, savunma ve güvenlik açısından özel nitelikli taşıtlar dışında taşıt alımı yapılmayacak. Genel İdare sektöründe idari hizmet binası projelerinde önemli oranda fiziki gerçekleşmeye sahip projelere öncelik verilecek. Çok zorunlu haller dışında yeni idari hizmet binası projesi teklif edilmeyecek.
2015 yılında, güvenlik nedeni ve işin yürütülmesi açısından mutlak zorunluluk bulunmasına bağlı olarak, tasarruf tedbirlerine ilişkin çıkartılan 2007/3 sayılı Başbakanlık Genelgesi kapsamında Başbakanlıktan izin alınmış olması hali dışında lojman, memur evi, kamp, kreş, misafirhane ve benzeri yeni sosyal tesis yatırımı başlatılmayacak.
Güvenlik hizmetlerinin sunumunda koordinasyonu ve emniyet birimlerinin teknolojik donanımını güçlendirecek projelere, önleyici/koruyucu güvenlik hizmetleri niteliğindeki projeler ile siber suçlarla mücadeleye katkı sağlayacak projelere ve terörle etkin mücadeleyi güçlendirecek yatırımlara öncelik verilecek. Hizmet binası projelerinde önemli oranda fiziki gerçekleşmeye sahip projeler öncelik alacak.
Adalet Hizmetleri sektöründe yargıyı hızlandırıcı ve etkinleştirici yatırımlar ile Bölge Adliye Mahkemeleri yapımına ve ceza ilamlarının infazında etkinliğin sağlanabilmesi için Ceza İnfaz Kurumlarında gerekli kapasite artışı yatırımlarına öncelik verilecektir. Adalet binası ve cezaevi projelerinde önemli oranda fiziki gerçekleşmeye sahip projelere öncelik verilecek.
2015-2017 dönemi yatırım teklifleri 2015 yılı fiyatlarıyla ve Bin TL bazında hazırlanacak. 2015 yılı kur değeri, gösterge niteliğinde olmak üzere, yıllık ortalama 1 ABD Doları = 2.2874 TL olarak kullanılacak.
Karayolu sektöründe karayollarında trafik güvenliği ile ilgili yatırımlara öncelik verilecek. Devlet ve il yolları ile ilgili ödenek tekliflerinde, ana güzergâhlarda yer alan bölünmüş yol ve bitümlü sıcak karışım kaplama (BSK) projeleri öncelik alacak. Ayrıca kuzey-güney hattında koridor yaklaşımı da dikkate alınarak öncelikli güzergâhların yapımına devam edilecek.
Hızlı tren projelerine öncelik verilecek
Demiryolu sektöründe;
Ankara merkez olmak üzere İstanbul-Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir ve İstanbul-Eskişehir-Antalya koridorlarından oluşan çekirdek ağ üzerinde hızlı tren ile yolcu taşımacılığına başlanılması politikası çerçevesinde, ödenek tekliflerinde hızlı tren projelerine öncelik verilecek. Ayrıca, yük taşımalarını artırmaya yönelik sinyalizasyon ve elektrifikasyon yatırımları, lojistik merkez yatırımları ile ikinci hat yapımları öncelik alacak. TRT'nin teknolojik altyapısının yenilenmesine yönelik projelere de öncelik verilecektir.
Turizm sektöründe;
Türkiye Turizm Stratejisi 2023 kapsamında belirlenen turizm gelişim bölgeleri, turizm gelişim koridorları, turizm kentleri ve eko-turizm bölgeleri başta olmak üzere, turizmin çeşitlendirilmesi politikası ve sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda, varış noktası odaklı ve alan yönetimi modeli yaklaşımıyla geliştirilmiş projeler öncelik sahibi olacak.
Sağlık Turizmi Öncelikli Dönüşüm Programı kapsamında, termal turizm bölge ve merkezlerinin altyapısının geliştirilmesine yönelik projelere önem verilecek.
Kış turizmine yönelik yatırımlar ilan edilen Kış Turizmi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile Turizm Merkezlerine odaklanacak, yatırım tekliflerinde alanın kış turizmi potansiyelinin yanı sıra, çevresindeki mevcut kış turizmi alanlarının kapasitesi ile bölgesel ve ulusal talep durumu dikkate alınacak.
Konut Sektöründe Yatırım Programında devam eden ve 2015 yılında tamamlanabilecek projelere öncelik verilecek. Yeni lojman yapımı tekliflerinde güvenlik kuruluşlarının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki projeleri öncelik alırken arsası olmayan projeler teklif edilmeyecek.
İlk, Orta ve Mesleki Eğitim sektörlerinde yeni teklif edilecek projelerde, okul türü itibarıyla ülke genelindeki derslik başına düşen öğrenci sayısı ile okulun yapılacağı bölgedeki (il-ilçe) derslik başına düşen öğrenci sayısı dikkate alınacak.
Yatırım tekliflerinde fiziki gerçekleşmesi yüzde 75 ve daha üzerinde olan projeler ile 2015 yılında bitirilecek projelere ve deprem riski yüksek olan bölgelerden başlamak üzere okulların depreme karşı güçlendirilmesine yönelik projeler öncelik sahibi olacak. Daha önceki yıllarda sari ihale izni verilmiş projeler için öngörülen ödenekler, yatırım tekliflerinde öncelikli olarak dikkate alınacak. En fazla göç alan ve deprem bölgesinde yer alan il ve ilçelerde fiziki gerçekleşmesi yüzde 50 ve daha üzerinde olan projelerin 2015 yılında bitirilmesine öncelik verilecek.
Bu kapsama girmeyen projelerde ödenek teklifi fiziki gerçekleşmesinin yüksekliği esas alınarak belirlenecek. Tüm projelerin fiziki gerçekleşme seviyeleri yatırım teklifleri içinde yer alacak. Zorunlu haller dışında özel projelere ve özel imalata yer verilmeyecek. Derslik ihtiyacının acilen karşılanması amacıyla yeni proje tekliflerinde zorunlu haller dışında öğretim binaları dışında ek tesis teklif edilmeyecek, yatırım programında devam eden projelerde ise öğretim binaları dışında kalan ve eğitim ve öğretim hizmetlerini aksatmayacak ünitelerin yapımına öğretim binaları hizmete alındıktan sonra başlanacak. Yatırım programında yer almakla birlikte yapımına ihtiyaç kalmamış veya gerçekleştirilmesinde önemli zorluklarla karşılaşılan projeler yatırım programından çıkarılmak üzere teklif edilecek.
Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen “e-Yatırım Projesi” ile tespit edilen yatırım ihtiyacına göre okul yapımında öncelikli il ve ilçeler sıralanacak ve yeni proje teklifleri seçimlerine esas oluşturan kriterleri de gösterecek şekilde hazırlanarak Kalkınma Bakanlığına gönderilecek.
Zorunlu haller dışında il merkezlerindeki lise ve dengi okullar için pansiyon talebinde bulunulmayacak, ilçe merkezleri için teklif edilen pansiyonlar, ilgili ilçedeki bütün lise ve dengi okullar öğrencilerine hizmet verecek şekilde ele alınacak, her okul türü için ayrı öğrenci pansiyonu teklifi yapılmayacak.
Yapılacak tekliflerde pansiyon uygulaması taşımalı eğitim uygulamasıyla birlikte değerlendirilerek illerin önceliklendirilmesi yapılacak.
Yüksek öğrenimde, yeni kurulan devlet üniversitelerinin kampüs yeri seçimi tamamlanmadan ve söz konusu üniversitelerin kampüs planları ve uzun vadeli üniversite gelişim planları hazırlanmadan, bu üniversiteler için 2015 yılında tahsis edilmesi öngörülen ödeneklerin inşaat işleri için kullanılmasına izin verilmeyecek.
Yeni yapım projelerinin tamamı modüler tarzda, enerji verimliliğine ilişkin yapım ilkelerini dikkate alan ve engelli vatandaşların kullanımına uygun tarzda projelendirilecektir. Diğer yandan, maliyet etkin yapım teknikleri ve yapı malzemeleri kullanımı dikkate alınacaktır.
Sağlıkta, çok düşük kapasiteyle kullanılan ve etkinliğini kaybetmiş hastanelerin bulunduğu illerdeki henüz inşaatı başlamamış hastane projeleri, çevresinde düşük kapasiteyle kullanılan sağlık birimlerinin mevcudiyetine rağmen aynı mahalde bulunan mükerrerliğe ve israfa yol açabilecek nitelikteki projeler teklif edilmeyecektir. İnşaat ve donanım ihtiyaçları karşılanarak faaliyete geçmiş hastanelerin ek bina, yenileme, yeni makine-teçhizat ve donanım alımına yönelik projelere kendi öz gelirlerinden kaynak ayrılması ve bu kurumların döner sermaye gelirleri ile karşılayabilecekleri maliyetteki projeler için genel bütçeden ödenek talebinde bulunmamaları esastır. Ancak, öğrenci kontenjanlarını artırma potansiyeli bulunan üniversitelerin hemşirelik fakülteleri, kontenjan artışı ile bağlantılı yatırımlarına ödenek talebinde bulunabileceklerdir.