Hukukçulardan kayyum uyarısı
Hukukçular, Bugün TV ve Kanaltürk'ün yönetimini üstlenen kayyumların hukuki sorumlulukları olduğu uyarısında bulundu
Ankara Sulh Ceza Hâkimliği’nin atadığı kayyum heyetindeki isimlerden bir bölümü İpek Medya Grubu binasına girmesi ve Kanaltürk ile Bugün TV'nin yayınlarını durdurmasının ardından hukukçulardan uyarı geldi. Hürriyet'teki habere göre hukukçular, kayyumların sorumlu olduklarına vurgu yapıyor. Av. Cem Kabdan “Burada oluşacak bir zarar, kayyumlara tazim edilir” dedi. Av. Kemal Özdemir ise “Mahkeme, kayyuma git, şirketleri koru diyor, televizyonun fişini çek demez” şeklinde konuştu.
İstanbul Barosu avukatlarından Cem Kabdan, kayyumların hem hukuki hem cezai sorumluklarının olduğunu işaret etti. Av. Kabdan, “Kayyum burada tipik bir kamu görevlisi. Cezai ve hukuki sorumluluğu var. Yaptığı iş ve eylemler yargı denetimine tabidir. Burada, kayyumun yanı sıra, hem soruşturma savcısının hem kararı veren sulh ceza hakiminin dahi hukuki sorumlulukları gündeme gelebilir. Kayyum ise, ifade ettiğim gibi sorumsuz değil. Eğer, yarın öbür gün, şirket sahipleri veya yönetimi, bir zarara yol açıldığını tespit ederlerse bu kayyum heyetinden tazmin edilir. Çünkü şirketin fiil ehliyeti bu heyetin elinde. Dolayısı ile şirketi korumak, kollamak zarar görmemesi için çaba göstermek durumunda” dedi.
ALINAN KARARLARIN HUKUKİ BİR HÜKMÜ YOK
Av. Kabdan, kayyum heyeti ile ilgili kararın ilgili şirketin ticaret sicil gazetesinde yayınlanmasının şart olduğuna işaret ederek “Aksi halde alınan kararların hukuki bir hükmü yok. Eğer bu şekilde bir karar alınırsa bunun da hukuki sorumluluğu olur” dedi.İpek Medya Grubu’nda bulunan kayyum heyetinin, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros’u, hazırladıkları bir el yazısı ile görevden aldıkları belirtilmişti.
HUKUK YENİDEN DÖNDÜĞÜ ZAMAN...
Samanyolu Haber’e konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Karahan, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros’un, görevden alınmasını değerlendirdi. Karahan, “Hukuktan bahsetmek çok zayıf bir şeymiş gibi geliyor. Hukuka uygun bir aşama var mı? Yok. Uygulanan bir anayasa olsaydı, Anayasa’nın 25. Maddesi, 30. Maddesi uyarınca bunların hiçbirinin yapılmaması gerekiyordu. Anayasa’ya aykırı hareket edildiği için ağırlaştırılmış müebbet cezası almaları gerekirdi. Ortada bir hukuk yok. Bu işlemi yapmaya devam edenler de yine anayasaya aykırı hareket etmişlerdir. Bugün bu kanalı basanlar şu anda o kanalda faaliyet gösterecek olanlar ceza kanunun 109. Maddesi gereğince yargılanacaktır. Ancak bunun hukuk yeniden döndüğü zaman uygulanacak bir şey. Hukukun yeniden işlemeyeceğine yönelik inançları nedeniyle bu kadar rahatlar. 1 Kasım’ı bekleyin duyumu almışlar. İpek Medya ile durumun hazmedilmesini, 1 Kasım’dan sonra da diğer kanallara devam edecekler. Bu bir süreç” dedi.
KAYYUM SORUMLULUKLA HAREKET ETMELİ
Av. Kemal Özdemir ise "Kayyumun görev ve yetkileri mahkemece belirlenir. Unutulmaması gereken nokta, kayyumun görevinin geçici olduğudur. Kayyum geçici bir süre boyunca o şirketin sanki asil sahibi ya da yöneticisiymiş gibi sorumlulukla hareket etmeli, şirketin menfaatlerini korumalı ve gözetmelidir. Ataması yapılan kayyumun şirketi koruması istenir. Kayyuma 'git televizyonun fişini çek' denmez. Şirketin menfaatlerine halel getirecek ya da yetki ve sınırlarını aşacak şekilde görev yapan kayyum hakkında suç duyurusunda bulunulabilir" şeklinde konuştu.