Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, geçen yıl 214 ülke ve serbest bölgeye gönderdiği 10 milyon 736 bin 930 ton ürün karşılığında 9 milyar 156 milyon 452 dolar gelir sağladı.
Sektörün geçen yıldaki ihracatı, bir önceki yıla göre miktarda yüzde 14,6 değerde ise yüzde 25,57 yükseldi.
En fazla bitkisel yağlar, bisküvi-pasta, buğday unu, şeker ve şeker mamulleri, makarna ihraç eden sektör, en çok ihracatı 3 milyar 600 milyon 218 bin dolarla Orta Doğu ülkelerine yaptı. Orta Doğu'yu 2 milyar 124 milyon 51 bin dolarla Afrika ve 967 milyon 337 bin dolarla Avrupa ülkeleri izledi.
Sektör ihracatının kalbi Güneydoğu'da atıyor
Sektörün ülke bazlı ihracatında ise ilk sırada 1 milyar 635 milyon 509 bin dolarla Irak yer aldı. 558 milyon 571 bin dolarla Suriye ikinci, 551 milyon 831 bin dolarla ABD üçüncü oldu.
İhracatçı birlikleri kapsamında en fazla hububat ve bakliyat dış satımını 2 milyar 944 milyon 357 bin dolarla Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Kahramanmaraş, Kilis ile Adıyaman'ın bağlı bulunduğu GAİB gerçekleştirdi. Bu sıralamada GAİB'in ardından 2 milyar 361 milyon 413 bin dolarla İstanbul ve 1 milyar 578 milyon 32 bin dolarla Akdeniz ihracatçı birlikleri yer aldı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, sektör ihracatının her geçen yıl arttığını belirtti.
Tarım ürünlerinin insan yaşamında hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Altunkaya, şunları kaydetti:
"İnsanların sağlıklı ve kaliteli beslenmesi açısından tarımsal ürünlerin önemi çok büyüktür. Bereketli ve uçsuz bucaksız verimli arazilere sahip Türkiye'nin bu sektördeki yeri dünyaca biliniyor. Sektörümüz geçtiğimiz yılı 9 milyar doların üstünde ihracatla kapattı. Sektörümüzün hedeflerini gün geçtikçe yükseltiyoruz. Bu yıl için önümüze 11 milyar dolar hedefi koyduk. Bu hedefimizi gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız."
Kuru domates ihracatı 100 milyon dolara yaklaştı
Enflasyonist baskı tarımsal emtia fiyatlarını yukarı çekiyor
Fed küresel piyasaları karıştırdı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.