Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Donald Trump’ın ABD başkanlığı döneminde kara listeye alınıp, yaklaşık 2 yıldır yaptırımların uygulanmaya başlandığı Çinli teknoloji üreticisi Huawei, Joe Biden ile birlikte yeniden umutlandı. ABD yönetiminin değişikliğinden bu yana ilk kez açıklamada bulunan Huawei’nin kurucusu ve CEO'su Ren Zhengfei, ABD Başkanı Joe Biden'ın telefon görüşmesini memnuniyetle karşılayacağını ifade etti.
Daha yumuşak bir yaklaşım bekliyor
Ren, ABD’nin yaklaşık iki yıllık baskısının ardından, başkan değişikliğiyle birlikte Çinli telekomünikasyon devine karşı daha yumuşak bir yaklaşım bekliyor.
2019 yılından bu yana ABD’nin kara listesinde olan Huawei’nin kurucusu Ren, Çin’de gazetecilere verdiği brifing sırasında, Joe Biden’ı işaret ederek, "Ortak gelişme ve paylaşılan başarıya vurgu yapan bir telefon görüşmesi veya mesaj almayı memnuniyetle isterim” dedi.
"Yeni ABD yönetiminden 'açık bir politika' görmeyi umuyoruz"
ABD Başkanı Joe Biden ile konuşmayı istediğini dile getiren Ren, yeni Amerikan yönetiminden “açık bir politika” görmeyi umduklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"ABD ekonomik büyümeye sahip olmak istiyor ve Çin de ekonomik büyümeye sahip olmak istiyor. Huawei’nin üretim kapasitesi genişletilebilirse, bu ABD şirketleri için de daha fazla fırsat anlamına gelir. Bunun karşılıklı olarak yararlı olacağına inanıyorum. Yeni yönetimin, yeni politikalarına karar vermek üzereyken, bu tür ticari çıkarları dikkate alacağına inanıyorum. Herkesin Çin’in büyümesinden yararlanabilmesini istiyoruz.”
Trump yönetimi tarafından 'ulusal güvenlik tehditi' olarak etiketlenmişti
Huawei, şirketin temel yazılım ve bileşenlere erişimini engellemek için önlemler alan Trump yönetimi altında bir ulusal güvenlik tehdidi olarak etiketlenmişti. Trump yönetimi, Huawei’nin ağ donanımının Amerikalıları gözetlemek için kullanılabileceğini iddia etmişti.
Piyasada kan kaybetti
Huawei bu iddiaları defalarca yalanlamasına karşın, ABD yaptırımları kapsamında, Google ve Android lisanslarını kaybetmişti. Çinli şirket Google Play yerine App Gallery, Google Mobil Servisleri yerine de Huawei Mobil Servisleri'nin devreye almıştı.
IDC verilerine göre küresel akıllı telefon pazarında yaptırımlar öncesinde, 2019 yılının 2. çeyreği sonunda, yüzde 17.6 olan Huawei'nin payı 2020 yılının 4.çeyreğinde yüzde 8.4'e kadar düştü.
Alt markası Honor'ı satmak zorunda kalmıştı
Yaşanan zorluklarının ardından Huawei bir yandan küresel akıllı telefon pazarında pay kaybederken, diğer yandan da alt markası Honor’ı satmak zorunda kalmıştı.
Pelosi’den ABD müttefiklerine uyarı: Huawei’ye yaklaşmayın
ABD Huawei yaptırımlarının çapını genişletti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.