Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiliz bankası HSBC, Çin’deki yatırım bankacılığı iştiraki bünyesinde Çin Komünist Parti (ÇKP) komitesi kurdu. İngiltere merkezli banka ülkede bu yönde adım adan ilk yabancı banka olarak tarihe geçti. HSBC’nin bu hamlesi bankanın Pekin yönetimi ile Batı arasında kalarak karşı karşıya olduğu gerilimi gözler önüne seriyor.
Financial Times’ın (FT) haberine göre İngiltere merkezli borç vereninin Çin yatırım bankacılığı birimi olan HSBC Şangay Menkul Kıymetler yakın zamanda ÇKP komitesi oluşturdu. Söz konusu oluşum HSBC’nin 2015 yılında başlattığı ortak girişimdeki hisselerini Nisan ayındaki yüzde 51 seviyesinden yüzde 90’a çıkarmasının ardından gerçekleştirdi.
Birkaç şubeden oluşabilen bir ÇKP komitesi, Çin şirketler yasası tarafından zorunlu kılınıyor. Ancak komite oluşturma düzenlemeleri ülkedeki yabancı finans grupları arasında uygulanmıyor. Komite genellikle Çin Komünist Partisi üyesi olan üç veya daha fazla çalışandan oluşuyor. Komiteler, bir işçi sendikası oluşturulması ve parti temsilcilerinin şirketin üst kademelerine yerleştirilebilmesi olmak üzere ikili bir amaca hizmet ediyor. Komiteler parti temsilcilerinin bazı durumlarda başkanlık ve yönetici rolleri gibi yüksek kademe görevlere getirilmesine imkan sağlıyor.
HSBC'nin bu hamlesi, diğer yabancı bankaların da aynı yolu takip etmesi yönünde baskı oluşturacak. Bazı Batı menşeili bankalar son iki yılda Çin anakarasında menkul kıymetler birimlerinin ve aracılık operasyonlarının tam mülkiyetini almalarının ardından komite oluşturmaları gerekip gerekmediğini inceliyorlardı.
FT haberinde konuyla ilgili bilgisi olan bir kişi, “Bu karar HSBC'nin geleceğini nerede konumlandırdığı konusunda önemlidir. Banka, özel şirketlere ne kadar erişmek istediğine dair açıkça görüşleri olan bir otokrasi ile bağlarını güçlendiriyor” dedi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre HSBC, Çin ile Batı arasında tırmanan jeopolitik rekabet nedeniyle en fazla arada kalan küresel şirketlerden biri. Merkezi Londra'da olan Banka kârının neredeyse tamamını Hong Kong'daki işlemlerinden sağlıyor. Banka Çin anakarasında güçlü bir genişleme için konumlanmış durumda.
Bankanın içerisinde bulunduğu ikilemi yansıtan bir açıklama da Mayıs ayında HSBC’nin en büyük yatırımcısı Ping An’dan gelmişti. Yatırımcı her iki bölgeyi aynı anda yönetmenin önümüzdeki yıllarda imkansız hale geleceği konusunda uyararak, bankanın doğu ve batı birimlerine bölünmesi çağrısında bulunmuştu. HSBC aynı zamanda Hong Kong'daki yaptırımları nedeniyle, bölgedeki ticari ve siyasi istikrarsızlıklar konusunda Çin, ABD ve İngiltere'deki politikacıların sıklıkla hedef tahtasına yerleştiriliyor.
HSBC, ÇKP komitesi hakkında yorum yapmayı reddetti. Ancak bankaya yakın kaynaklar, komitenin Çin devlet şirketlerine benzeyen herhangi bir yönetim rolüne sahip olmayacağını vurguladı. FT’nin haberine göre banka ÇKP komitesini bu ayın başlarında kurdu.
HSBC Şangay, Irene Ho tarafından yönetiliyor ve bankanın Asya-Pasifik'in eş CEO'su David Liao tarafından denetleniyor. Bankanın Şangay birimi danışmanlık, ilk halka arzların yürütülmesi ve menkul kıymet ticareti gibi yatırım bankacılığı hizmetleri veriyor. HSBC'nin Çin anakarasında yaklaşık 7.000 çalışanı var. HSBC’nin bölgedeki personel sayısı diğer yabancı menşeili finans kuruluşlarından çok daha fazla.
HSBC’yi parçalama teklifi kabul görmedi
Dev İngiliz bankasından kara para aklama itirafı
Finans devleri iki arada bir derede
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.