Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere’de 250 veya daha fazla çalışanı olan tüm şirketlerin cinsiyete dayalı ücret farklarını raporlamak için 4 Nisan'a kadar süreleri vardı. Finans devleri ayrımcılık konularını ele alabilmek için çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık alanındaki girişimlere bol miktarda kaynak ayrıldı. Ancak ortaya çıkan raporlara göre, finans sektöründeki ilerleme ülkedeki diğer sektörlerin gerisinde kalmaktan kurtulamadı.
Financial News’in haberinde Londra’daki yatırım bankaları, varlık yöneticileri, profesyonel hizmet firmaları ve hukuk firmalarının dahil olduğu 55 şirket incelendi. Araştırmaya göre 2022 yılında kadınların aldığı ortalama saatlik ücret erkeklere göre %28,3 oranında daha düşüktü. Diğer bir deyişle İngiltere’de finans alanında çalışan kadınlar erkeklerin kazandığı her 1 sterlin için sadece 72 pound kazanabildi.
Bu oran İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi rakamlarına göre tüm sektörlerin ortalamasının (%14,9) iki katı kadar bir boşluğu işaret ediyor.
212 yıllık yatırım bankası cinsiyet eşitsizliğinin zirvesinde
Habere göre Londra firmaları arasında en geniş çaplı cinsiyet eşitsizliğine sahip firma Rothschild. Ortalama saatlik ücreti karşılaştırıldığında firmada kadınlar erkeklerin kazandığı her 1 sterlin için sadece 51 pound kazanabiliyor. 212 yaşındaki yatırım bankası aynı zamanda ikramiyelerde de en büyük adaletsizliğe sahip. Kadınların kazandığı ikramiyelerin ortalamaları erkek çalışanlarınkine göre %86 daha düşüktü.
Rothschild, ücret farkının öncelikle üst düzey seviyelerde daha fazla erkeğe sahip olmasından kaynaklandığını söyledi. Yatırım bankasında kadınlar, 2022'de en çok kazanan çalışanların sadece %14,3'ünü ve en düşük ücret grubundaki rollerin %72,3'ünü oluşturdu.
Dev yatırım bankasının sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, “Bu, sektörümüz genelinde ele almaya kararlı olduğumuz tarihi, yapısal bir sorundur. 2022’in tamamı ve bu yıl da dahil olmak üzere üç yıldır, müdür yardımcısı ve üstü pozisyonlardaki işe alımlarımızın %40'ından fazlası kadınlar oluşturuyordu. İşletme genelinde her seviyede çeşitliliği artırmak için bir dizi girişimimiz var” ifadelerine yer verdi.
HSBC sınıfta kaldı
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İngiltere’deki düzenleyici kurumlar 2018’den bu yana ülkedeki Finans firmalarının cinsiyet verilerini paylaşmasını zorunlu tutuyor. İngiliz hükümetinin paylaştığı verilere göre, bankacılık sektöründe çalışan kadınlar genellikle finansal hizmetler sektörünün diğer alanlarına göre daha dezavantajlı konumda.
Rakamlarını açıklayan 17 bankaya göre, sektör genelinde geçen yıl ortalama ücret farkı %36,4, medyan ücret farkı %34,4 oldu.
HSBC, %48,8 ile ikinci en yüksek medyan ücret farkına sahip banka olarak öne çıktı.
Avrupa’nın varlıkları bakımından en büyük bankasını %43’lük ücret farkı ile Lazard takip etti. JPMorgan ve RBC Capital Markets'te kadınlar, erkek meslektaşlarının kazandığı her 1 sterlin için 57 pound kazanıyor.
HSBC sözcüsü, daha fazla kadını daha yüksek ücretli rollere çekmek de dahil olmak üzere banka genelinde temsili iyileştirmeye yönelik eylemlerin uygulanmakta olduğunu söyledi. Sözcü uygulamalar sonucu cinsiyete dayalı ücret farkını daraltacağını sözlerine ekledi.
İngiliz bankası konuyla ilgili paylaştığı raporun kapsamını gönüllü olarak genişletti. Raporda İngiltere ve ABD için cinsiyet ve etnik köken verilerini; Çin, Hindistan ve BAE gibi ülkeler için cinsiyet verilerini ek olarak paylaştı.
RBC ve JPMorgan, İngiltere'deki tüm tüzel kişilikler birlikte değerlendirildiğinde cinsiyete dayalı ücret farklarının daha düşük olduğunu savunuyor. RBC'nin cinsiyetsizliğindeki medyan fark %32 ile sektör genelinden 10 puan daha düşük. JPMorgan'da ise %19,8 olan makas aralığı genel sektör verilerinin 23 yüzdelik puan daha gerisindeydi.
HSBC SVB’nin İngiltere birimini neden satın aldı?
AB'den ücrette cinsiyet eşitsizliğini giderecek düzenleme
BM Genel Sekreteri Guterres cinsiyet eşitliği hakkında enişelerini dile getirdi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.