Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomide yumuşak inişin öncelikli olmaya devam edeceğini öngören HSBC, bunun da dengesizliklerin düzeltilmesinin yavaş olacağı anlamına geldiğini vurguladı.
HSBC, "Daha fazla sıkılaştırma ekonominin daha hızlı bir şekilde soğutulmasına yardımcı olacaktır, ancak daha kademeli bir yaklaşım beklemeye devam ediyoruz" dedi.
HSBC'nin bugün yayınladığı raporda yer alan değerlendirmeler şöyle:
Türkiye 31 Mart'ta yerel seçimlere gidiyor. Bize sıkça yöneltilen sorulardan biri, yerel seçimlerde AKP'nin güçlü çıkmasının politika yapıcılara yüksek enflasyon ve büyük iç ve dış açıklarla mücadele etmek için daha iddialı bir ekonomik istikrar programı uygulama alanı sağlayıp sağlamayacağıdır.
Daha fazla faiz artırımı ve daha sıkı bir mali duruş ihtiyacına katılmakla birlikte, Türk politika yapıcıların son yorumları, makro dengesizliklerin bir süre daha devam etmesi anlamına gelse bile, bir numaralı önceliklerinin ekonomiyi yumuşak bir zemine oturtmak olduğunu gösteriyor.
Büyümenin iyi bir şekilde desteklenmesinin seçimler bittikten sonra da önemli bir husus olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Döviz kuru hakkında da çok sayıda soru aldık. Mayıs 2023 sonunda yapılan genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından lira Haziran ayında ABD doları karşısında %20 değer kaybetmiştir. Bu deneyim ve Mısır'da son dönemde alınan politika kararları, liranın yerel seçimlerin ardından yeni bir zayıflık dönemi yaşayıp yaşamayacağına dair sorulara yol açtı. Biz bunun olası olmadığını düşünüyoruz çünkü politika yapıcıların öncelikleri değişmiş görünüyor.
Yeni ekonomi yönetimi ekibi Haziran 2023'te görevi devraldığında, ekonomiyi soğutmayı amaçlayan parasal sıkılaştırma ve REER'in değer kaybının bir kombinasyonu yoluyla ödemeler dengesini istikrara kavuşturmaya öncelik verdiklerine inanıyoruz. Bu arada, merkez bankasından gelen en son iletişim, politika önceliklerinin bir miktar yeniden sıralandığını gösteriyor.
Şubat ayı PPK toplantısının sonuç bildirgesinde, mevcut "sıkı" politika duruşunun "enflasyonla mücadelenin temel unsurlarından biri olan Türk Lirası'nın reel olarak değer kazanması sürecine katkı sağlamaya devam edeceği" yönünde bir yönlendirme yer almıştır.
Banka ilk kez reel değerlenmeye bu kadar açık bir şekilde atıfta bulunmuştur. TCMB geçen yılın ikinci yarısında para politikasını beklediğimizden daha fazla sıkılaştırdı ve Mart ayında sürpriz bir artış yaparak faiz oranını %50'ye yükseltti. Ancak enflasyon dinamikleri zorlayıcı olmaya devam ediyor. Bunun iki nedeni olduğuna inanıyoruz. Birincisi, reel Faiz oranları (Türkiye için daha uygun olduğuna inandığımız gerçekleşmiş enflasyon kullanılarak hesaplanan) negatif kalmaya devam etmektedir. İkincisi, parasal sıkılaştırmaya mali sıkılaştırma veya daha kısıtlayıcı bir gelirler politikası eşlik etmemiştir. Birlikte ele alındığında, bu politika zemini yurtiçi faaliyette bir miktar yavaşlamaya yol açmıştır, ancak istisnai olarak güçlü bir başlangıç pozisyonundan. Sonuç olarak, enflasyon ve dış dinamiklerdeki iyileşme şu ana kadar sınırlı kalmıştır.
Enflasyonun TCMB'nin 24 yıl sonu ve 2025 yıl sonu tahminleri olan %36 ve %14'ü büyük ölçüde aşma eğiliminde olduğunu düşünüyoruz. Bizim tahminlerimiz ise sırasıyla %49 ve %29'dur.
Cari işlemler açığı geçen yıl 45 milyar ABD dolarına veya GSYH'nin %4,1'ine ulaşmıştır. TCMB Haziran ayında sıkılaştırma döngüsüne başlamadan önce 12 aylık açık Mayıs 2023'te 60 milyar USD'ye (GSYH'nin %6,1'i) ulaşmıştı. 2022'ye kıyasla ticaret açığı hafif bir iyileşmeyle 87 milyar ABD doları olurken, hizmetler fazlası %5 artarak 52 milyar ABD dolarına ulaştı.
Türkiye'de halkın çoğuna göre en büyük sorun ekonomi
Ekonomistler faiz kararını nasıl yorumladı?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.