Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere merkezli dev banka HSBC, Çin devlet kuruluşlarıyla ilişkilerini de kapsayan tahvil piyasaları ekibinin yaklaşık üçte birini kaybetti. Söz konusu tablo HSBC’nin Çin ve Batı arasındaki jeopolitik anlaşmazlıklara karışmasının üzerinden üç yıl geçmesine rağmen bankanın hala Pekin'de ayakta kalmakta zorlandığını gösteriyor.
Bloomberg International’ın haberine göre geçtiğimiz hafta bankadan ayrılanların arasında HSBC’nin iki üst düzey yöneticisi John Hai ve Jiang Song da bulunuyor. Habere göre bu iki isim bankanın Çin’deki devlet iktisadi teşekkülleri (SOE) de dahil olmak üzere yatırım notlu tahvil ihracatı müşteri ilişkilerine öncülük eden isimler arasındaydı.
İki bankacı da on yılın üzerinde HSBC’de çalıştıktan sonra rakip bankalara katılma kararı aldı. John Hai HSBC’nin Çin biriminde tahvil sermayesi piyasaları başkanı olarak görev yapıyordu. Dev İngiltere bankası ayrıca Çin birimindeki yatırım notlu tahvillerden sorumlu 12 kişilik takımından 2 bankacının daha istifası haberiyle sarsıldı.
Habere göre HSBC, ABD’nin Huawei’ye 2018’de açtığı soruşturmanın ardından SOE müşterileriyle dolar tahvili anlaşmalarını kaçırmaya başladı. Hong Kong’daki siyasi özgürlüklere ilişkin tartışmaların Çin ile İngiltere arasındaki gerginliği artırması Londra merkezli bankaların Çin’de anlaşma sağlama yeteneklerini sınırladı.
HSBC en büyük tahvil ihracatçılarının SOE’ler ve teknoloji devleri olduğu bir pazar ortamında 2020 yılından bu yıla kadar ikincilikten 12. sıraya kadar geriledi. Reuters’ın haberine göre Çin’de 9 SOE’nin HSBC’yle ilişkilerini sonlandırdığı veya azalttığı belirtiliyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre banka çalışanlarının HSBC’den ayrılması Pekin yönetimi ile ilişkilerini geliştirmeye çabalayan HSBC’nin Çin’de karşı karşıya kaldığı zorlukların devam etmekte olduğunu gösteriyor. Bankanın Pekin yönetimine destekleri arasında en dikkat çeken hamle HSBC Asya’nın en üst düzey yöneticisi olan Peter Wong’un haziran ayında görevinden emekli olmadan önce Hong Kong Ulusal Güvenlik Yasası’nı destekleyen bir dilekçeye imza atmasıydı. Söz konusu yasa Pekin yönetimini eleştiren kesimlerin susturulması için kullanılmış ve ABD’yle İngiltere’nin tepkisini çekmişti.
HSBC ise konuyla ilgili eleştirilere yanıt olarak Asya’daki tahvil piyasası stratejilerinin Banka için kritik derecede öneme sahip olduğu açıklanmıştı.
HSBC'nin fon yönetimi kolunda flaş değişim
Dünya Bankası, Çin için yıllık büyüme tahminini yükseltti
HSBC, ABD'de perakende bankacılıktan çıktı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.