<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinHızlı öğrenen insanların 7 özelliği----

Hızlı öğrenen insanların 7 özelliği

Hızlı öğrenen insanların 7 özelliği
06 Eylül 2022 - 17:37 www.finansingundemi.com

Öğrenmek yeterince zor bir eylemken hızlı öğrenmek de nereden çıktı demeyin! Hız, bugün artık belki de öğrenmenin kendisinden bile daha değerli.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Öğrenmek gerek iş hayatında gerek öğrencilik yıllarında en çok işe yarayan becerilerimiz arasında yer alıyor. Bilgiye ulaşabilmek, onu özümsemek, tecrübe ederek pekiştirmek ve analiz ve çıkarımlar yaparak doğru sonuçlara varabilmek olarak tanımlanan öğrenme eylemi, kariyerimizi olduğu gibi tüm ilişkilerimizi de etkileyebiliyor.

Öğrenmek, nitelik, nicelik, yöntem ve hız anlamında herkes için farklı bir serüven anlamına gelebiliyor. Bazıları öğrenmek istediği konuyu derinlemesine inceleyerek öğrenirken, bazıları ise öğrenmek istediği şeyi bol tekrarla özümseyebiliyor. Bazılarımız öğrenmek için farklı yöntemler uygularken bazılarımız ise daha hızlı öğrenmenin yollarını arıyor.

Hızlı öğrenmek gerçekten de bugün artık öğrenmek kadar önemli bir olgu olarak kabul ediliyor. Günlük yaşantılarımızın artan temposu da bunu zorunlu kılıyor. Hem iş hayatında hem özel hayatımızda karşılaştığımız sorunları sadece çözmek değil, ne kadar kısa sürede çözdüğümüz de fark yaratan bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, hızlı öğrenmek sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor. Hızlı öğrenen insanlar, bunu bazı becerileri sayesinde gerçekleştiriyor. Elbette edinilmesi herkes için mümkün olan bu beceriler, zamanla kazanılıyor ve öğrenme hızınızda oldukça belirgin farklılıklar yaratabiliyor. Aynı anda birden çok konuya eğilmenize de imkan veren hızlı öğrenme, öğrenmek istediğiniz konuyu daha derinlemesine anlamanızı da mümkün kılıyor. Peki hızlı öğrenme becerisine sahip insanlar bunu nasıl yapıyor?

Bilmiyorum demekten korkmamak

Hızlı öğrenme sürecinin belki de en kolay gözüken ancak en zor aşamalarından birini oluşturan “Bilmiyorum” deme becerisi, hızlı öğrenmenin kilit noktalarından birini oluşturuyor.

Hızlı öğrenen insanlar için öğrenilecek konu, kişilerden bağımsız olarak zihinde şekilleniyor. Bir başkasının kendisi hakkında ne düşündüğü ya da muhatabı karşısında nasıl bir duruma düşeceğiyle ilgilenmemek, hızlı öğrenmek için büyük bir önem arz ediyor. Bu sayede, hızlı öğrenen insanlar, neyi bilip neyi bilmediklerini bilerek, enerjilerini doğru kanallara daha kolay bir şekilde yönlendirebiliyor.

Bir başkasının kendisi hakkında ne düşündüğü ya da muhatabı karşısında nasıl bir duruma düşeceğiyle ilgilenmemek, hızlı öğrenmek için büyük bir önem arz ediyor.

Yaparak öğrenmek

Herhangi bir konuya eğilmek, o konuyla ilgili sayfalarca yazı okumak ya da o konuyu ezberlemek anlamına gelmiyor. Hızlı öğrenen insanlar için yaparak öğrenmek, en doğru ve garanti öğrenme yöntemi olarak öne çıkıyor. İşin teorik kısmıyla ilgili araştırmaları boşlamadan işin pratik kısmına eğilen insanlar, ilgilendikleri konuyu çok daha hızlı öğrenebiliyor.

Cevapları olmayan soruları fark etmek

Bir öğrenme sürecinin başında, ortasında ya da sonunda buna benzer bir sorunla karşılaşmanız oldukça olasıdır. Önemli olan, her soruya yanıt aramak değil, hangi soruya yanıt arayacağınızı bilebilmektir.

Buradan, hızlı öğrenen insanlar için öncelikler hiyerarşisinin ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Amaç, öğrenmek için harcayacağınız enerjiyi size marjinal fayda sağlayacak şekilde kullanabilmek. Dolayısıyla, siz de cevabı olmayan soruların farkında vardığınızda, yeni şeyler öğrenmek için kendinize ne kadar çok zaman yaratabileceğinizi görebilirsiniz.

Konuyu bir çocuğa bile açıklayabilmek

Hızlı öğrenen insanlar, öğrendikleri konuyu ya da işi her yönüyle anlamayı ve öğrenmeyi isterler. Bunu yaparken, öğrendikleri konuyu bir uzman gibi değil bir öğretmen gibi öğrenmek onlar için oldukça önemlidir. Hızlı öğrenmek de gerçekten öğrenmek de, hızlı öğrenen insanlar için öğrenilen konunun bir çocuğa dahi anlatılabilecek kadar basitleştirilebilmesi anlamına gelir.

Zihinde canlandırabilmek

Öğrenmek sadece sözel bir yetenek değildir, öğrendiğiniz konuyu, gerek öğrenme sürecinde gerek sonrasında zihninizde canlandırabilmelisiniz. Ancak bu sayede, o konuyu doğru analiz edebilir ve o konudan yola çıkarak yeni çıkarımlarda bulunabilirsiniz. Öğrenmeye görsel bir anlam da katan bu aşama, hızlı öğrenmenin en faydalı aşamalarından biridir.

Daha fazla yapıp daha az düşünmek

Öğrenmek için düşünmek elbette gereklidir ancak hızlı öğrenmek, aynı yaparak öğrenme aşamasında olduğu gibi sizi öğrenmeye çalıştığınız konuyu pratik etmeye zorlamalıdır. Bunu elbette isteyerek yapmalı, analize geçmeden evvel uygulamaya da yeteri kadar zaman ayırmalısınız.

Bir cümle ile açıklama yapabilmek

Hızlı öğrenen insanlar, sahip oldukları bilgiyi en doğru ve efektif şekilde kullanabilen insanlardır. Aynı öğrenilen konunun bir çocuğa bile anlatılabilir olması gerekliliği gibi, konuyla ilgili lafı dolandırmadan açıklama yapabilmek de hızlı öğrenmek için olmaz olmazlar arasındadır. Konunun en kısa, en sade ve en özlü şekilde aktarılabilmesi ve açıklanabilmesi, size aynı zamanda yeni konuları öğrenebilmek için de zaman kazandıracaktır.

ABD'li yatırımcı ve girişimci Sahil Bloom’un notlarından derlenen bu yazı, herkesin bir çırpıda hızlı öğrenmeyi keşfetmesi amaçlanmıyor. Ancak hızlı öğrenmek için kat edilmesi gereken aşamaların, bu becerinin edinilmesinde faydalı olduğu varsayılıyor. Siz de bu aşamaları gerçekleştirdiğiniz takdirde, öğrenme hızınızdaki gelişmeyi fark edebilir ve kendinizi geliştirmek adına önemli bir aşama kaydedebilirsiniz.

Kalıcı ilişkiler kurmanın sırrı nedir?

 

İşten çıkarmalar artıyor, çalışanların talepleri azalıyor

 

Uzaktan çalışmak isteyenler bu sektörlere akın ediyor

 

Toksik bir iş yerinde çalıştığınızı gösteren 5 işaret

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)