Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Wall Street’te sayıları giderek artan yatırımcı grupları dev ABD şirketlerinin tepe yönetiminde dağıtılan ücretlere isyan ediyor. Bazı yatırımcılar yönetim kurulu yöneticilerini bireysel olarak hedef alarak zorlayıcı tedbirler aldırmayı hedefliyor.
Financial Times’ın haberinde yer alan, ödeme danışmanlığı şirketi Farient Advisors’ın verilerine göre 2022’nin başından 15 Mayıs tarihine kadar gerçekleştirilen S&P 500 şirketlerin yıllık hissedar toplantılarında şirketlerin yalnızca %61’i üst yönetimdeki maaşlara yüzde 90’ın üzerinde destek verdi. Bu oran geçtiğimiz yıl %71, 2020 yılında ise %76’ydı.
Ayrıca ödemeler için yüzde 50 ila yüzde 90 arası hissedar desteği alan şirketlerin oranı ise geçen yılki %25 olmasına karşın bu yıl %36’ya yükseldi.
Söz konusu rakamlar Amazon’un hissedar desteğindeki düşüşü içeriğinde bulundurmuyor. Teknoloji devi Mayıs ayı sonlarında paylaştığı raporda hissedarların CEO Andy Jassy de dahil olmak üzere yönetici kademesine ödenen ikramiyeleri sadece %56 oranında desteklediğini açıklamıştı. Bu oran 2021 yılında %81, bir önceki yılsa %97 seviyesindeydi. Amazon konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD'li yöneticilerin maaşları bu yıl rekor kırma yolunda ilerlerken, oylamalar hissedarlar arasındaki artan hoşnutsuzluğa işaret ediyor. Dev ABD bankası JPMorgan’ın CEO’su Jamie Dimon da geçtiğimiz günlerde aldığı yüksek tazminat rakamları nedeniyle tartışma konusu olmuştu.
50 milyon dolarlık CEO ikramiyesine hissedar vetosu
Mayıs ayında, Norveç'in dünyadaki listelenen her şirketin yüzde 1,5'ine eşdeğer olan 1,2 trilyon dolarlık petrol fonunun başkanı Financial Times’taki açıklamasında, “Şirketlerdeki açgözlülüğün daha önce görmediğimiz bir seviyeye ulaştığını görüyoruz” ifadelerine yer vermişti.
2021'de rekor sayıda S&P 500 şirketi ödeme oylamalarında başarısızla karşı karşıya kaldı. Bunun önemli bir sebebi şirketlerin ödemelerde hedef düşürmek için ikramiye planlarını yeniden yazmasıydı. Ödemelerle ilgili oylamaların bağlayıcılığı bulunmuyor. Bu sebeple hissedarlar yönetim kurulu üyelerine şirketlerin ödemelerini azaltması için daha fazla baskı uygulamayı hedefliyor.
4 trilyon dolarlık varlığı yöneten yatırım danışmanlığı firması State Street’in Küresel Varlık Yönetimi Başkanı Ben Colton konuyla ilgili açıklamasında, “İki yıldan fazla bir süredir maaşlar konusunda düşük destek olduğunu görüyorsak ve bu plana karşı oy kullanmaya devam edersek, tazminat komitesi başkanına da karşı oy kullanacağız” ifadelerine yer verdi.
Varlık yöneticisi Vanguard bu yıl Discovery CEO’su David Zaslav için ödenen 247 milyon dolarlık paketin haklı sebeplere dayanmadığı eleştirisinde bulundu. Vanguard, şirketin tazminat komitesi üyelerine oy vermediğini söyledi.
Bazı şirketler, hissedarlardan destek almaya çalışmak için yıllık hissedar toplantılarında oylamaları ertelemeye dahi başladı.
Geçtiğimiz ay, lüks otellere odaklanan bir gayrimenkul yatırım ortaklığı Pebblebrook Hotel Trust, 2021'de pandemi sırasında liderlik eden yöneticilerine bir kerelik özkaynak tabanlı ikramiye vermişti. Ödemenin hissedar oylaması ise 16 Mayıs olağan genel kurul tarihinden 21 Haziran tarihine taşıdı.
Pebblebrook Baş Finans Sorumlusu (CFO) Ray Martz ertelemeyi açıklarken, “Oylamadan önce büyük hissedarlarımızla konuşmak için zaman planlaması yapamadık” ifadelerine yer verdi.
Video oyunu şirketi Activision Blizzard da hissedarların isyanı karşısında geçen yıl maaş üzerine söz hakkı oylamasını ertelemişti.
Standfort Üniversitesi İşletme Profesörü David Larcker konuyla ilgili açıklamasında şirketlerin maaş oylamalarını ertelemesini ‘çok sıra dışı bir olay’ olarak tanımlıyor.
Larcker, Pebblebrook firmasına ilişkin yorumlarında firmanın yüzde 50’nin üzerinde oy alamayacağını öngördüğünü belirterek "Yönetişim açısından bakıldığında bu durumun çok garip ve iyi olmadığını söyleyebilirim" dedi.
Jamie Dimon hissedarlara sitem etti
Mariah Carey'e 20 milyon dolarlık dava
Morgan Stanley: Küresel finansta paradigma değişimi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.