Hisse senetleri cazibesini yitiriyor
Yapılan ankette yılın son çeyreğinde hisse senedinin cazibesini yitirdiği sonucu ortaya çıktı
Kurumsal Yatırımcı dergisinin düzenlediği "Fon Yöneticileri Üç Aylık Beklenti Anketi"ne göre, dördüncü çeyrekte piyasaların yönünü yine ABD Merkez Bankası'nın kararlarının belirlemesi beklenirken, yatırım için hisse senedi cazibesini yitirmiş görünüyor.
Ekonomide ise gözler yine enflasyon verilerinde olacak.
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) üyelerinin katılımıyla, 22-26 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen anketi 19 fon yöneticisi cevapladı.
ABD Merkez Bankası kararları piyasalarda en önemli etken
Beklenti anketinde, yatırım kararlarında üçüncü çeyrekten sonra yılın son çeyreği için de ABD Merkez Bankası'nın (FED) varlık alım programının seyrinin takip edileceği sonucu alındı. Ankete katılan fon yöneticilerinin yüzde 79'u bu yönde seçim yaptı. (Tablo 1)
Hisse senedi yerini bono ve ÖST'ye bırakıyor
Geçen çeyreğin en fazla tercih edilen yatırım aracı olarak öne çıkan hisse senedi son çeyrek anketinde aldığı yüzde 15 oyla (%33/3Ç) cazibesini yitirmiş göründü. Anketin ilk sırasında, yüzde 32'şer oyla kısa vadeli hazine bonosu ve özel sektör tahvili yer aldı. Onları
yüzde 21 oyla euro/dolar izledi.
Anketin bir diğer dikkat çeken sonucu da, geçen çeyrekte yüzde 19 oyla hisse senedinin ardından gelen Altın'ın, son çeyrek için hiç bir fon yöneticisi tarafından tercih edilmemesi oldu. (Tablo 2)
Enflasyon verileri ekonomide yine belirleyici gösterge
İlk iki çeyrekte döviz kurunu yakından izleyen fon yöneticileri, üçüncü çeyrekte dikkatlerini enflasyona çevirmişti. Yılın son çeyreğinde de bu eğilim değişmemiş görünüyor. Anket katılımcılarının yüzde 57'si en yakından takip edilecek gösterge olarak "enflasyon"
verilerini işaret etti. "Döviz kuru" yüzde 32 ile ikinci sırada yer aldı. "Büyüme" az sayıda fon yöneticisinin takibinde görünürken, "cari açık" ise fon yöneticileri tarafından öncelikle takip edilen bir gösterge olarak belirtilmedi.
ABD 2014'ün en cazip piyasası olarak yerini koruyor
Fon yöneticilerinin küresel hisse senedi piyasalarında beklenen performansla ilgili olarak, yılın ilk üç çeyreğinde olduğu gibi son çeyreğinde de en çok ABD piyasası tercih edildi.
Altında yön beklentileri karışık, Petrolde yatay beklenti ağır basıyor
Yılın ilk iki çeyreğinde aşağı yönde hareket beklentilerinin hakim olduğu altın ve petrol için üçüncü çeyrek tahminleri yönü yukarı göstermişti. Ancak anket sonuçlarına göre, son çeyrek için Altında belirgin bir yön beklentisi oluşmadığı gözlenirken, Petrolde ise yatay
seyir bekleyenler hakimdi.
Katılımcıların yüzde 36'sı Altın için aşağı yön beklerken, yönü yukarı ve yatay bekleyenlerin oranı yüzde 32 ile eşitti. Petrolde ise yatay beklenti yüzde 47 oranla öne çıktı. Yukarı yön bekleyenlerin oranı yüzde 32 olarak gerçekleşti. Aşağı yön beklentisi ise nispeten az sayıda katılımcı tarafından belirtildi.
Fon Yöneticileri yılın son çeyreği için Para Piyasası Fonları ile Özel Sektör Tahvil Bono Fonlarını tavsiye ediyor: Dördüncü çeyrek için favori görülen fon türlerinin başında, TKYD fon sınıflandırmasına göre, Likit ve Kısa Vadeli Tahvil Bono Fonlarını içeren Para Piyasası
Fonları yer aldı. Bu kategoriyi Özel Sektör Tahvil Bono Fonları takip etti.
Anket katılımcılarının 12'si Para Piyasası Fonlarını tavsiye ederken, yedi katılımcı Özel Sektör Tahvil Fonları'na yer verdi. Fon yöneticilerinin 4'ü Eurobond Fonları belirtirken, hisse fonları az sayıda fon yöneticisinin (3 kişi) listesine koyması dikkat çekti.
Borsada inşaat yan sanayi, banka, telekom ve perakende sektörleri öne çıkıyor: Ankete katılan fon yöneticilerinin borsada iyi performans bekledikleri sektörleri sıralarken en fazla demir çelik, cam ve çimento gibi inşaat yan sektörlerine yer verdiği gözlendi. 11 fon yöneticisi bu sektörleri belirtirken, bankacılık sektörünün ise geçtiğimiz çeyreklere göre daha az sayıda (5 kişi) katılımcının favori listesinde yer aldığı dikkati çekti.
Telekom ve perakende-gıda sektörleri de fon yöneticilerinin son çeyrekte öne çıkmasını beklediği sektörler olarak listelerde belirgin şekilde yer aldı.