Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya “İki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması ve kapsayıcı bir ekonomik ortaklık oluşturulması için görüşmelere devam etmesi lazım.Türkiye ve Hindistan’da büyük karşılıklı yatırım potansiyeli var” dedi.
Hindistan Ankara Büyükelçiliği’nin verilerine göre Türkiye’de 5 bin kişiye istihdam sağlayan Hintli 150 şirket bulunuyor. Bu şirketlerin yaklaşık 40 tanesi üretim, servis ve tarım sektöründe faaliyet gösteriyor. Hindistan ile Türkiye arasında son dönemde ilişkiler artarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılında Hindistan’a yaptığı resmi ziyaret iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandırdı. Hintli şirketler, Türkiye’de yeni yatırım araştırmaları yapıyor. Enerji, Çelik, bakır gibi madencilik sektörü, ilaç-eczacılık, otelcilik, köprü-otoyol inşaatı, tren yolları, otomotiv, bilgi teknolojileri sektörlerini radarına alan Hintli şirketler, Türk şirketleri ile de yerel ortaklık yapmak için de pazar araştırmasına hız verdi. Daha önce dünyanın önde gelen traktör üreticilerinden Hintli bir firma Türk traktör üreticisini de satın aldı. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 8.6 milyar dolara yükseldi. Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya’dan da yeni yatırımlarla ilgili sinyal geldi.
GELECEKTE 20 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Demirören Haber Ajansı’na(DHA) özel açıklamalarda bulunan Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, Türkiye’yi “bölgesel bir lider” olarak tanımlayarak, iki ülke arasındaki yatırımlar aracılığıyla ekonomik iş birliğinin güçleneceğini ve 2025 yılına kadar 20 milyar dolar değerinde ticaret hacmine ulaşılabileceğini söyledi. Bhattacharyya Türkiye ekonomisindeki olumlu görünüme değinerek, Türkiye’nin “yalnızca kendi nüfusu için çalışan bir ülke” olmanın yanında “bölgesel bir lider olarak” küresel sorunlar için de çalıştığını dile getirdi. İki ülke arasındaki güçlü iş birliğine de vurgu yapan Bhattacharyya, karşılıklı yatırımların devam etmesiyle ikili ticaretin ivme kazandığına dikkat çekti.
“BÜYÜK YATIRIM POTANSİYELİ VAR”
Hintli şirketlerin Türkiye’ye yönelik yatırımlarıyla ilgili Büyükelçi Bhattacharyya, “Geçtiğimiz yıllarda çeşitli Hint şirketlerinin Türkiye’ye yatırım yaptığını gördük. Tarım makineleri, tekstil, kimyasallar, tıbbi ürünler ve bilişim sektörlerinin büyük oyuncularındanız. Hintli şirketlerin Türkiye’de yatırım yaparken eskiden büyük şirketlerin izlediği yolu takip etmelerini ve Hindistan’daki Türk yatırımını artırmayı amaçlayan bir tanıtım turumuz var. Türkiye inşaat sektörünün, ülkemizde gerçekleştirdiğimiz ve 50 projeyi kapsayan akıllı şehir girişimi için büyük bir şansı olduğunu düşünüyorum. Bazı şehirlerde çalışmalar çoktan başladı. Bu sebeple iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğini güçlendirecek büyük karşılıklı yatırım potansiyeli olduğuna inanıyorum.” diye konuştu.
“TÜRKİYE BÖLGESEL BİR LİDER”
Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, “Türkiye’nin bizim için büyük bir önceliği var. Türkiye’yi yalnızca G-20’nin bir üyesi olarak değil, aynı zamanda da bölgesel bir lider olarak görüyoruz” dedi ve ekledi: “Türkiye’yi, yalnızca kendi nüfusu için çalışan bir ülke olarak değil aynı zamanda bölgesel olarak ve küresel sorunlara yönelik çözüm üreten bir ülke olarak değerlendiriyoruz. Bu sebeple yükselen Hindistan ve yükselen Türkiye arasında büyük iş birliği fırsatları olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzyılın geri kalanında ortaklığımızı daha da güçlendireceğimize inanıyorum. İkili ilişkilerimiz arasında şimdiden çok iyi bir ivme kazandık. Liderlerimiz oldukça güçlü bir düzeyde politik güvenlik düzeyindeler. Karşılıklı değiş tokuşumuz büyüyor ve kültürel alışverişimizi de güçlendiriyoruz”
TİCARET HACMİNDE 2020 HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR
İki ülke arasındaki ekonomik ilişkinin büyümeye devam edeceğine vurgu yapan Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, “Çünkü, iki ülke olarak karşılıklı ticaretimizi 2020 yılına kadar 10 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Geçen yıl 2018’de, bir önceki yıla göre yüzde 24 artışla 8.6 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştık. Diğer bir deyişle, karşılıklı ticaretimiz hızla büyüyor ve kesinlikle liderlerimizin belirlediği hedeflere ulaşacaklar. Ben çok daha hırslıyım, bu sebeple 10 milyar dolar hedefine ulaştıktan sonra gelecek beş yıl içinde 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşabiliriz. Fakat bunu yapmak ve aynı zamanda gerçekçi bir hedef oluşturabilmek için bazı başka önlemler de almamız gerekebilir. Bunun için de Türkiye ve Hindistan arasında bir serbest ticaret anlaşması ve kapsayıcı bir ekonomik ortaklık oluşturulması için görüşmelere devam etmesi lazım. Bunların yanında ticari bozukluklara da göz atmalı ve ticari kolaylıklar sağlanması için bunları ortadan kaldırmalıyız. İş ve ticaret topluluklarının destekleriyle bunun gerçekleşebileceğine inancım tam” şeklinde konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.