Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünya pilot kıtlığı, havayolu şirketlerini zor durumda bıraktığı kadar uçuş güvenliğini de tehlikeye atıyor. Yapılan bir araştırma, Hindistan’da pilotların üçte ikisinin, uçuş esnasında pilot koltuğunda uyuduklarını ortaya koyuyor.
Yüzde 66’sı uçuş esnasında uyuyor
Mint’ten Sounak Mukhopadhyay’ın haberine göre, Hindistan'da pilotların üçte ikisi, pilot koltuğunda uyukladıklarını itiraf ediyor. Safety Matters Foundation tarafından gerçekleştirilen ve 542 bölgesel, yerel ve uluslararası pilotu kapsayan araştırmaya göre, ankete katılanların yüzde 66'sı uçak kontrollerindeyken uyuyakaldığını itiraf ediyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, havayolu şirketlerinin yılda bin 500'e kadar yeni pilota ihtiyaç duyduğu Hindistan'da kronik bir yetkin pilot kıtlığı yaşanıyor. Yeni işe alınan pilotların ise yalnızca 200 ila 300'ü uygun eğitime sahip bulunuyor.
Kokpitte uykuya dalmanın en yaygın nedenleri, fazla çalışmak ve gece yarısı saatlerinde kalkmayı gerektiren sabah uçuşları yapmak zorunda kalmak. Uçak kazalarının en büyük nedenlerinden birinin ise 'yorgunluk' olduğu biliniyor. 1,5 milyon İngiliz vatandaşı Hintlinin yaşadığı Hindistan ile Birleşik Krallık arasında haftada yüzlerce uçuş yapılıyor.
Verdikleri yanıtlara göre pilotların yaklaşık yüzde 54'ü gündüzleri ‘şiddetli’ uykusuzluk yaşadıklarını, yüzde 41'i ise ‘orta derecede’ uykusuzluk sorunlarıyla boğuştuklarını belirtiyor.
Kazaların yüzde 80’i insan hatasından kaynaklanıyor
Ankete katılanların en az üçte biri, uçarken kazaya yakın bir deneyim yaşadığını ve bunu çok yorgun olmaya bağladıklarını itiraf ediyor. Ölümcül kazalardaki insan hatalarının yüzde 15-20'sini pilot yorgunluğu oluşturuyor. Havacılık kazaları her gün olmuyor ancak istatistikler, yaşanan kazaların yüzde 80'inin insan hatasından kaynaklandığını ortaya koyuyor. Daha yavaş reaksiyon süreleri, azalan konsantrasyon ve daha kötü karar verme ise yorgunluğun en belirgin etkileri olarak göze çarpıyor.
1959 ve 2016 yılları arasında dünya çapında yaşanan ticari uçak kazalarının istatistiksel bir incelemesine göre, ölümcül kazaların ve uçaktaki ölümlerin yüzde 48'i uçuşların ‘son yaklaşma’ ve 'iniş' aşamalarında meydana geliyor. 2011 yılından 2015 yılına kadar olan verilere göre ise bir uçuşun yaklaşma ve iniş aşamaları, bildirilen tüm kazaların yüzde 65'inin oluş zamanı olarak öne çıkıyor. Bu kazaların yüzde 14'ünde ise ‘istikrarsız yaklaşma’ etkin bir rol oynuyor. Buna ek olarak, ‘istikrarsız yaklaşma’ aşamaları, uçakların pistten çıkmasıyla sonuçlanan kazaların da yüzde 31'inin nedenini oluşturuyor.
Havayolu endüstrisi pilot kıtlığıyla mücadele ediyor
Havayolu şirketlerinde ‘birinci sınıf’ kriz
Havyar havayolu şirketlerini kurtaracak mı?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.