Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hindistan, uluslararası oyuncuların Rus petrolünü içeren anlaşmalar yapmayı reddetmesi sonrası kamuya ait rafinerilerin Rosneft’ten büyük indirimler içeren petrol tedarik etmek istemesi nedeniyle Rusya’dan petrol ithalatını iki katına çıkarmayı değerlendiriyor.
Bloomberg'e konuşan tedarik süreçleriyle ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre kamu rafinerileri altı aylık yeni bir tedarik sürecini sonuçlandırmak üzerinde çalışıyorlar. Buna göre kargoların teslimatının ve sigortasının Rosneft tarafından garanti altına alındığı bir formül üzerinde çalışılıyor.
Sonuçlanması halinde yeni tedarik anlaşmaları Rusya’dan diğer anlaşmalarla satın alınan miktarın üzerine eklenecek. Kargoların hacmi ve fiyatları üzerinde pazarlıkların hala sürdüğü ve Hint bankalarının tüm kargoların finansmanını sağlamaya hazır olduğu belirtiliyor.
Doğrudan Rosneft'ten ürün temin edecek
Glencore Plc gibi uluslararası oyuncuların Rosneft ile anlaşma yapmayı bırakması üzerine giderek artan sayıda Hintli rafinerinin Rosneft’ten doğrudan ürün temin etmeye başlayacağı değerlendiriliyor.
Bu rafineriler arasında kamu sahipli Indian Oil Corp, Hindustan Petroleum ve Bharat Petroleum’un yanında bir kısmı Rosneft’e ait olan Reliance Industries ve Nayara Energy gibi özel şirketler var. Devlet ve özel şirketlerin temin anlaşmalarının ayrı olarak gerçekleştirileceği belirtiliyor.
AB, İngiltere ve ABD’nin uyguladığı yaptırım ve ticaret kısıtlamaları nedeniyle birçok alıcının Rus petrolünde kaçarak fiyatların çakılmasıyla hem kamu hem de özel rafinerilerin bir süredir Rus petrolünde alımlarını artırdığı biliniyor.
Geçtiğimiz ay Avrupalı alıcıların alternatif kaynak arayışına girerek Birleşik Arap Emirlikleri’ne dek uzanmasıyla Rusya’dan Hindistan’a ve Çin’e daha önce görülmemiş derecede fazla miktarda Rus petrolü yollanmıştı.
Petrol fiyatları yüzde 20 arttı
Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna işgali sonrası piyasada oluşan panik ve değişen küresel petrol akışı fiyatların yüzde 20 artmasına neden olmuştu.
Bloomberg’ün hesaplamaların göre Hindistan’ın Şubat-Mayıs ayları arasında Rusya’dan petrol ithalatı 40 milyon varili aşmış durumda. Bu rakamın 2021’de Rusya’dan yapılan ithalatın tamamından yüzde 20 fazla olduğu belirtiliyor.
Hindistan’ın Rusya’dan yaptığı ithalat herhangi bir yaptırımı delmese de AB ve ABD’den baskı görse de Asya’nın en büyük ikinci tüketicisi Rusya’dan yaptığı ithalatın Avrupa Birliği’ne göre çok cüzi bir rakam olduğuna vurgu yapıyor.
Kullandığı petrolün yüzde 85’ini ithal eden ülkede indirimli Rus petrolünün gıdadan yakıta kadar tüm fiyatların arttığı ortamda Hindistan’a rahat bir nefes aldırdığı belirtiliyor. Uygun alım seviyeleri nedeniyle ülkenin petrol ithalatı Nisan ayında bir önceki seneye göre yüzde 16 artmış durumda.
Fransa, Rus petrolüne alternatif arıyor
Umman, yeni petrol kaynakları keşfetti
Rusya'nın petrol üretimini arttı
Kremlin: Petrol ambargosu küresel pazarı olumsuz etkileyecek
Bulgaristan Rus petrolünü kullanmaya devam edecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.