Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hindistan en değerli banknotlarını tedavülden kaldıracağını duyurdu.
Hindistan Merkez Bankası'ndan cuma günü yapılan açıklamada, 2 bin rupilik (yaklaşık 480 TL) banknotların piyasadan kaldırılacağı bildirildi.
Söz konusu kağıt paraların işlemlerde sık kullanılmadığının tespit edildiği, bu nedenle yurttaşların 30 Eylül'e kadar banknotları daha düşük değerdekilerle değiştirmesinin istendiği belirtildi.
Ekonomi Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden T.V. Somanathan, paraların tedavülden kaldırılmasının gündelik yaşama ya da ekonomiye olumsuz etkisi olmayacağını söyledi.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, 2016'da 500 ve 1000 rupilik (yaklaşık 120 TL ve 240 TL) banknotları tedavülden kaldırarak, 2 bin rupilik kağıt paraları piyasaya sürmüştü.
Modi hükümeti, bunun piyasadaki sahte paraların dolaşımını engellemek için yapıldığını söylemişti. Ancak piyasadaki paraların yüzde 86'sına denk gelen bu banknotların kaldırılması ciddi nakit sıkıntısına yol açmıştı.
Bunun ardından hükümet, kısa süre içinde tekrar 500 rupilik banknotlar basmıştı. 2 bin rupilik kağıt paralar da piyasadaki nakit açığının kapatılması için devreye sokulmuştu.
Reuters'ın aktardığına göre Merkez Bankası, son 4 yıldır 2 bin rupilik banknot basmadı. Bankanın daha çok 500 rupi ve altındaki değerlerde kağıt para basmaya odaklandığı ifade edildi.
Ülkenin önde gelen istatistikçilerinden Pronab Sen, kararın mantıklı bir adım olduğunu söyledi.
Hindistan merkezli kredi derecelendirme kuruluşu ICRA'dan Karthik Srinivasan, "Bu durum mevduat faizi artışları üzerindeki baskıyı hafifletecek ve kısa vadeli faiz oranlarında da daha dengeli bir seyir izlenmesini sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. (Independent Türkçe)
Hindistan'ın banknot kararı kayıt dışını önleyecek mi
Banka ve ATM'ler durdu, ülke ayağa kalktı
CBDC’leri bekleyen kritik engel: Fiziksel nakit
500'lük euro banknot niçin kaldırılmak isteniyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.