BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHibrid bankacılık büyümenin anahtarı olacak----

Hibrid bankacılık büyümenin anahtarı olacak

Hibrid bankacılık büyümenin anahtarı olacak
13 Mayıs 2016 - 13:30 www.finansgundem.com

Yapı Kredi, dünyanın her yerinden FinTech ve Start-up’ları inceliyor

Yapı Kredi, dijital kanallarını geliştirirken sektör için pek çok ilk olma özelliği taşıyan ürün ve hizmete imza atıyor. Bu alanı sürekli inovasyon ve AR-GE ile geliştiren banka, finans sektöründe tüm dünyada etkisini göstermeye başlayan FinTech şirketleri ve finans alanına odaklanan start-up’larla işbirlikleri gerçekleştiriyor. Yapı Kredi’nin bu alanda, bugüne kadar incelediği FinTech ve start-up firma sayısı 1000’in üzerine çıktı.

Sektörün dijital dönüşümüne öncülük ediyoruz

Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, 2016 ilk çeyrek itibarıyla dijital bankacılıkta Yapı Kredi’nin pazar payının 14 çeyrektir aralıksız büyüdüğünü belirtti. Yapı Kredi’nin fiziki para çekme-yatırma dışındaki tüm bankacılık işlemlerinin yüzde 89’unun dijital kanallar üzerinden gerçekleştirildiğini dile getiren Doğan, “2016 yılı ilk çeyrek itibarıyla internet bankacılığı ve mobil bankacılıkta hem pazar payımızı hem de müşteri sayımızı artırdık. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) rakamlarına göre son 2 yılda sektörde dijital kanalları kullanmaya başlayan yaklaşık her 4 müşteriden 1’i Yapı Kredi’yi tercih ediyor. Türkiye’de ilk kez bilgisayarla işlem yapan, bankacılıkta ilk online uygulamayı hayata geçiren, ilk telefon bankacılığı işlemini gerçekleştiren banka olmanın sorumluluğu ile sektörün dijital dönüşümüne öncülük etmeye devam ediyoruz. Yapı Kredi olarak inovasyona verdiğimiz önem sayesinde her daim pazarda yenilikçi kalıyoruz. Hali hazırda kullanılan teknolojilerin yanı sıra henüz hizmete sunulmayan teknolojiler üzerine de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Hibrid bankacılık büyümenin anahtarı olacak

Doğan, FinTech şirketlerinin finansal teknolojiler alanına yenilikler getirdiğini belirtirken, bankacılık sektörünün API (Application Programming Interface) ve gelir paylaşımı, “white label” gibi yeni modeller üzerine kurulan yapılarla farklı bir noktaya gideceği değerlendirmesinde bulundu. Doğan şu bilgileri verdi: “Bu yeni girişimleri bir fırsat olarak görüyor, hem bu firmalarla ortak çalışma alanlarını değerlendiriyor hem de bu firmalara yatırım yapılabileceği stratejisini benimsiyoruz. Yeni iş modelleri ve inovatif çalışmaların da etkisiyle dijital bankacılık katlanarak büyüyor. Bununla birlikte özellikle danışmanlık, uzmanlık veya birebir hizmet gerektiren konut kredisi, taşıt kredisi, yatırım ürünleri danışmanlığı gibi ürün ve hizmetlerde hala birebir iletişime ihtiyaç duyuluyor. FinTech ya da farklı startup firmalarıyla yapılacak işbirlikleri ve dijital bankacılıkla insan faktörünü iyi harmanlayan yapılar hayatımıza ‘hibrid bankacılık’ anlayışını getirecek. Önümüzdeki dönemde ‘hibrid bankacılık’ modeli Finans sektöründe büyümenin anahtarı olacak” dedi.

1000’in üzerinde Fintech ve start-up inceledik

Yapı Kredi’nin ödeme sistemlerinden yatırım danışmanlığına, bütçe planlamadan biyometriye ve güvenliğe kadar birçok farklı alanda 1.000’in üzerinde Fintech ve start-up incelediklerini de sözlerine ekleyen Doğan; “Londra, Milano, Kopenhag, Viyana ve San Francisco gibi birçok şehirde bu girişimlerle görüşmeler yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Yurtdışında ses getiren Fintech konferanslarında sunumları izlediğimizde önceden çalışmalarına başladığımız bazı uygulamalarımızın start-up’lar tarafından piyasaya daha yeni sunulduğunu görüyoruz. Yapı Kredi olarak öncü özelliğimizi koruyarak, bu yeni teknolojileri kısa bir süre içinde müşterilerimizin hizmetine sunacağız. Ayrıca ana hissedarlarımızdan UniCredit ile işbirliği içerisinde, bankacılığa yeni bir bakış açısı getiren Blockchain altyapısı üzerine de çalışıyoruz. Yeni sayılabilecek bir yaklaşım olan Blockchain ile farklı birey veya firmaların kullandıkları tek bir ortak veri tabanı yerine birden fazla ortak veri tabanı kullanılarak daha şeffaf ve erişilebilir fiyatlı işlemler gerçekleştirilebilecek. Biz de Blockchain sistemini kullanarak müşterilerimize hızlı ve kolay şekilde ürünleri sunabilmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yapı Kredi olarak bir çevik proje yönetimi olan “Scrum”ı da uygulamaya başladıklarını belirten Doğan, şu değerlendirmede bulundu: “Yapı Kredi bünyesinde en büyük ve 1’den fazla geliştirme takımının olduğu ilk Scrum ekibi Dijital Bankacılık Kanalları’nda hayata geçti. Scrum’ın bize kazandırdığı en büyük avantaj sürekli ve anında olmak üzere geliştirmeleri tüm tarafların takip edebilmesi, prototipleri anında görüp zamanında değişiklik ve güncelleme kararlarının hızla alınabilmesi. Bu anlamda start-up gibi çalışıyoruz. Örneğin, Apple Watch uygulamamızı geliştirirken proaktif bir strateji izleyerek, ürün duyurulur duyurulmaz çalışmalara başlamıştık. Henüz ürün piyasaya sürülmeden biz geliştirmelerimizi tamamlamıştık. Böylece Türkiye’nin ilk Apple Watch uygulamasını müşterilerimize sunduk.”

Gençler ve yeni girişimler her zaman odağımızda

Koç Üniversitesi kuluçka merkezi gibi girişimleri destekleyen kuruluşlarla ortak projeler gerçekleştirmek üzere araştırmalar yaptıklarını dile getiren Doğan; “Koç Holding ve Koç Üniversitesi ortaklığıyla kurulan Inventram ile yapılabilecek yeni servis ve ürünleri inceliyoruz. Ayrıca Yapı Kredi olarak, yaratıcı fikirleri ortaya çıkarmak ve girişimci öğrencileri desteklemek amacıyla düzenlediğimiz FikriMobil yarışması ile de birçok start-up firmanın kurulmasına önayak oluyoruz. Bu sene ikincisini düzenlediğimiz yarışmamıza 400’ün üzerinde başvuru geldi. Finale kalan ekiplerle birlikte çalıştık ve mentorlar öncülüğünde fikirlerini olgunlaştırarak mobil teknoloji altyapıları ile prototip üretebilmelerini sağladık” dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)