Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Amerikan kişisel bilgisayar ve yazıcı üreticisi Hewlett Packard Inc. (HP), Rusya pazarından çıkışı nedeniyle yılsonu 23 milyon dolar zarar edeceğini bildirdi. Gazetemru'da yayımlanan haberin detayları şöyle:
HP’nin web sitesinde yayınlanan mali tablolarında yer alan açıklamada, 31 Ekim’de sona eren 12 aylık dönem sonuçlarına göre şirketin geliri, bir önceki yıla kıyasla yüzde 0,8 azalarak 63 milyar dolar olurken, HP’nin net karı iki kat azalarak 6,5 milyar dolardan 3,2 milyar dolara düştü.
Mali sonuçlara göre Rusya pazarından ayrılmanın Amerikan şirketine 23 milyon dolara mal olduğu kaydedilirken, raporda yer alan açıklamada, “Bu tutar, sözleşmelerin feshi, ekipman tedarik ve siparişlerinin iptali ve diğer tek seferlik giderlerden oluşmuştur” ifadelerine yer verildi.
ABD’li HP ağustos ayında Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’daki faaliyetlerini tamamen sona erdirdiğini duyurmuştu.
Rusya'nın Ukrayna’ya 24 Şubat’ta başlayan saldırısı sonrası Rusya pazarından ayrılmaya başlayan yabancı otomotiv şirketlerinin kaybının şimdiden 4,5 milyar Euro’ya ulaştığı tahmin ediliyor.
Rus medyası, ülkeyi terk eden yabancı otomobil üreticileri tarafından açıklanan resmi veriler dikkate alındığında, Rusya pazarından ayrılma kararı nedeniyle şimdiden yaklaşık 4,5 milyar Euro kaybettiğini yazarken, aynı zamanda, kayıpların çoğunun gerçekleşmemiş yatırım planlarından kaynaklandığını da kaydetti.
Sektör uzmanları, pazar kaybı açısından çoğu otomobil üreticisinin Rusya pazarından ayrılmayı “tatsız, ancak ölümcül olmayan” bir karar olarak nitelendirdiğini vurgularken, toplamda Rusya’nın ülkeden ayrılan yabancı otomotiv şirketlerinin küresel otomobil satışlarının yalnızca ortalama yüzde 2’sini oluşturduğunun altını çiziyor.
Bununla birlikte bazı analistler, kayıpların ciddiyetinin belirli üreticiye bağlı olduğunu düşünürken, bazı otomobil şirketlerinin diğerlerine kıyasla çok daha büyük kayıplara maruz kaldığına dikkat çekiyor.
Aynı zamanda, Renault gibi çoğu otomobil üreticisinin ülke pazarından ayrılırken Rusya’ya dönme fırsatı veren anlaşmalar imzaladığı da gözlemlenirken, ancak uzmanlara göre büyük olasılıkla otomobil pazarının yapısındaki değişiklikle nedeniyle bunu yapmak oldukça zor olacak.
Rusya’dan ayrılma kararı ile en büyük zararı elde eden yabancı otomotiv şirketleri arasında liderlerden biri olan Japon otomobil üreticisi Nissan’ın 2022 mali yılının ikinci çeyreğinde 24,1 milyar yen (164,5 milyon dolar) zarar yazdı, bu kayıpların ardından otomobil devinin karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68 düştü.
Bankaların Rusya zararı 7 milyar euro
Rusya: AB'nin uyguladığı yaptırımlar yine kendi toplumuna zarar veriyor
Rusya’dan çıkamayan Unicredit’in zararı büyüyor
Nissan'ın Rusya'daki varlıkları Rus devletine devredildi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.