Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Digital para alım satımlarında kullanıcıların rızası dışında ilave ücret alınmasının ardından ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase ile Visa arasında çıkan gerilim hâlen çözülmüş değil.
Söz konusu sıkıntı hafta başında patlak verse de başlangıcı şubat başında ABD'nin üç dev bankası Bank of America, JP Morgan Chase ve Citigroup’un kredi kartıyla dijital para alımını yasaklamasına dayanıyor. Dijital para alımını destekleyen bankaların müşterileri bir süre daha yatırımlarına devam ettikten sonra hesaplarından ilave ücretler çekilmiş olduğunu fark ettiler.
Söz konusu hatayla ilgili suçlanan Coinbase ise hatanın kendilerinden değil ödeme sistemi Visa’dan kaynaklı olduğunu açıkladı. Visa suçlamaları reddederken Bloomberg International, olayın perde arkasıyla ilgili detaylara ulaştı.
COINBASE’İN SATIŞLARININ YÜZDE 20’Sİ KREDİ KARTI
Konuyla ilgili kaynakların aktardığı bilgilere göre Coinbase’in toplam satışlarının yüzde 20’sini banka ve kredi kartları oluşturuyor. Bu oran, yeni Coinbase üyelerinde ise daha fazla. Bu nedenle kredi kartlı işlemlerin sona ermesi finansal teknolojinin yükselen yıldızı için büyük bir kayıp olabilir.
Coinbase'e göre büyük bankalar, ödeme sistemlerinden dijital para satın alımları için gerekli ticari kategori kodunun değiştirilmesini istedi ve Visa ile Mastercard’ın değiştirdiği kod, bankaların para transferlerinde ilave ücret almasını mümkün kılıyordu.
Söz konusu kodlar, finans şirketlerine verdikleri borcun takibini yapmak ve “sahteciliği” belirlemekte yardımcı oluyor. Ancak bu Coinbase kullanıcılarına, para transferlerinde bankaların kestiği ekstra ücret olarak geri döndü.
KOD PROBLEMİ KASIMDA BAŞLADI
Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre kodlarla ilgili problem aslında kasım ayında başlamıştı. ABD bankaları, müşterilerini kripto paralar için yapılan kredi kartı işlemleri konusunda o dönem de uyarmıştı.
Bunun üzerine Coinbase, endişelerini paylaşmak üzere finansal bağlantılarıyla ocakta bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdan saatler önce Coinbase’e ticari kategori kodunun 6051 olduğu söylendi. Bu kod, yabancı para cinsinden ticaret yapan, para emirleri ve seyahat çeki sağlayan finansal olmayan kuruluşların kullandığı bir numaraydı.
VISA VE MASTERCARD: HERHANGİ BİR KOD DEĞİŞTİRMEDİK
Visa ve Mastercard’dan yapılan açıklamada herhangi bir kod değişikliğine gidilmediği, kripto para birimi transferlerinde kullanılan kodu bankalarla netleştirdiklerini söylendi.
WORLDPAY’İN KOD DEĞİŞİKLİĞİ SONRASI BAŞLADI
Konuyla ilgili ilginç detaylardan biri de Coinbase’in beraber çalıştığı, Türkiye’deki e-ticaret sitelerinin kredi kartı ödemelerinde de kullanılan ödeme sistemi WorldPay’in üç hafta önce ticari kategori kodunu değiştirmiş olması. Bu değişikliğin gerçekleşmesinden sonra birkaç gün içerisinde kullanıcılar hesaplarından fazla para çekildiği yönünde şikayetlere başladı.
Teoride Coinbase müşterileri, bankaları bir para transferini başla bir kodla değiştirdiğinde çift ödeme yapmamalılar. Ancak banka, ilk para transferini silmezse, hesapta iki ödeme görülebilir.
WorldPay sözcüsü Andrew Ciafardini, problemin çözümü için, müşteriler, bankalar ve Coinbase’le birlikte çalışıldığını söyledi. Coinbase’den yapılan son açıklamada ise “Müşterilerimiz yara aldı ve bunu telafi etmeliyiz” denildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.