Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, aşırı işlenmiş gıdalar, alkol, tütün ve fosil yakıtlar Avrupa'da her yıl 2,7 milyon insanı öldürüyor.
Uzmanlar, "güçlü endüstrilerin", hükümet politikalarına ve kanser, kalp hastalığı ve diyabet vakalarını azaltma çabalarına müdahale etmeleri nedeniyle sağlık sorunlarına ve erken ölümlere yol açtığını söyledi.
DSÖ yeni raporunda, "endüstrinin gücünü sınırlamak için sıkı düzenleme" ve hükümetlerin, sanayi tarafından düzenli olarak "zorlanan, ertelenen, zayıflatılan veya durdurulan" sağlık politikalarını ileriye taşıması çağrısında bulunuyor.
DSÖ, Avrupa'da her gün 7.400'den fazla kişinin "ticari endüstrinin yönlendirdiği" zararlı ürün ve uygulamalar nedeniyle öldüğünü söyledi.
Raporda, "Bu ticari ürünler, kalp-damar hastalıklarından (%51,4) ve kanserden (%46,4) kaynaklanan önemli ölümler de dahil olmak üzere tüm ölümlerin yüzde 24'üne katkıda bulunuyor" denildi.
Belgeye göre genel olarak tütün, alkol, UPF gıda ve yakıt endüstrileri Avrupa'da yılda 2,7 milyon ölümden tamamen veya kısmen sorumlu.
Bu arada küresel tablo; tütün, UPF'ler, fosil yakıtlar ve alkolün yılda 19 milyon ölüme, yani tüm ölümlerin yüzde 34'üne neden olduğunu gösteriyor.
Verileri açıklayan DSÖ, Avrupa'da yılda 1,15 milyon ölümün sigaradan, 426 bin 857'sinin alkolden, 117 bin 290'ının işlenmiş et ağırlıklı beslenmeden ve 252 bin 187'sinin ise tuzdan zengin beslenmeden kaynaklandığını söyledi.
Bu rakamlara obezite, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri veya yüksek kolesterol düzeyinin neden olduğu ölümlerin dahil olmadığı ve bunların hepsinin sağlıksız beslenmeyle bağlantılı olduğu belirtildi.
Raporda hükümetlere, bireyleri suçlamak, pazarlamak, dezenformasyon yaymak, sosyal medyada tanıtım yapmak, lobicilik yapmak ve hedeflerini destekleyen araştırmalara fon sağlamak gibi "bilimi altüst etmek" gibi sanayi tarafından kullanılan taktikleri tanıma çağrısında bulunuldu.
DSÖ, "tüm büyük şirketlerin öncelikli çıkarının kâr olduğunu" ancak büyük bir pazar payına sahip olmanın "çoğunlukla siyasi güce de dönüştüğünü" söylerken "Sattıkları ürün ne olursa olsun, onların (endüstri) çıkarları ne halk sağlığıyla ne de daha geniş anlamda kamu çıkarlarıyla örtüşmüyor."
"Satışlarını ve karlarını etkileyebilecek her türlü politika bu nedenle bir tehdittir ve bu politikanın geliştirilmesinde hiçbir rol oynamamalıdırlar." diye ekledi.
Ancak serbest piyasa kuruluşu Institute of Economic Affairs'in yaşam tarzı ekonomisinin başkanı Christopher Snowdon, verileri "saçma" olarak nitelendirdi.
Snowdon, "Alkol, tütün ve tuz gibi ürünler binlerce yıldır kullanılıyor ve yarın çokuluslu şirketler ortadan kalksa da hâlâ kullanılacak. Her bireyin bunları nasıl kullanmayı seçeceği tamamen kendi meselesidir. Bu, halk sağlığı araştırması kisvesine bürünen aşırı solcu bir siyasi ajitasyondur. Tüketicilerin doğru seçimi yapma kapasitesine (zaman veya kaynak) sahip olmadıklarını ve bu nedenle hükümetin, dadı gibi devletin tüm aygıtlarını kullanarak seçimlerini onlar adına yapması gerektiğini iddia ediyorlar. Bu yarım yamalak Marksizmin kendi adına yayınlanmasına izin vermesi DSÖ adına üzücüdür" dedi.
Meksika'dan DSÖ'ye: Kuş gribi kaynaklı ilk ölüm doğru değil!
DSÖ ve UNICEF'ten uyarı: Avrupa'da vakalar hızla artıyor!
DSÖ: Kızamık virüsüne karşı çocukların aşılanması kritik önemde
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.