Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son yıllarda Türkiye'nin gündeminden düşmeyen Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) meselesinin çözümüyle 2 milyon 250 bin kişi daha emekli olacak ve toplam emekli sayısı 15,3 milyona ulaşacak. Hâl böyle olunca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in 3 olmalı dediği sigortalı çalışanların emeklilere oranı 1,5’in altına düşecek.
Euronews'in haberine göre Türkiye’de çalışan sayısını ise iki kaynak açıklıyor; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), istihdamdakilerin sayısını, SGK ise sigortalı çalışan sayısını paylaşıyor.
Türkiye’de bir emekliye kaç çalışan düşüyor? Türkiye’de toplam emekli sayısı kaç?
TÜİK’e göre Ekim 2022’de 15 yaş ve daha yukarı yaştaki nüfusu sayısı ise 64,9 milyon. Bu kişilerin 34,7 milyonu işgücünde. Yani istihdamda veya işsiz. İstihdamdakilerin sayısı 31,2 milyon; işsiz sayısı ise 3,5 milyon. TÜİK’in 2021 yılı verilerine göre 15-64 yaş arasındaki nüfus sayısı ise 57,5 milyon.
SGK’ya göre ise Ekim 2022’de toplam sigortalı sayısı 26,2 milyon kişi. Ancak bunların 2,1 milyonu çırak, stajyer ve kursiyer pozisyonunda. Bu kişiler sigortalı olmasına rağmen emekli primi ödemiyor. Dolayısıyla devletin bu kişilerden emeklilik primi geliri yok. Bu yüzden sigortalı çalışan sayısını 24,2 milyon kişi olarak alıyoruz.
Emeklilerin sigortalı çalışanlara oranı ise yüzde 63. Yani 158 sigortalı çalışana karşın 100 emekli var. Emekli sayısının çalışma çağı olarak kabuk edilen 15-64 yaş arası nüfusa oranı yüzde 27. Emekli sayısının 15 yaş ve üzeri nüfusa oranı ise yüzde 24. Bu da 15 yaş ve üzerindeki 4 kişiden birisinin emekli olduğu anlamına geliyor.
Prim ödeyenler sigortalı sayısından düşülünce oranlar değişecek
Öte yandan EYT’den yararlanan 2 milyon 250 bin kişinin bir kısmı şu an sigortalı çalışan ve prim ödemeye devam ediyor.
Net sayı açıklanmasa da bunların önemli bir kısmı emekli olunca sigortalı çalışan olmayacak. Yani emeklilik primi ödeyerek sosyal güvenlik sistemine katkı verirken artık bu ödemeyi yapmayacaklar ve emekli maaşı almaya başlayacaklar.
SGK’nın önümüzdeki aylarda bu verileri açıklamasıyla aktif sigortalı-emekli oranı değişecek.
Ekim 2022’de sigortalı çalışan sayısını 24,2 milyon kabul etsek de esasında 300 bini aşan “diğer sigortalılar” bulunuyor. Bu kişiler ya emeklilik primi ödemiyor veya ayda 10 günden daha az prim ödüyor.
Bakan Bilgin “En az üç çalışanın bir emekliyi finanse edecek bir sistemin olması lazım” demişti. Buna “aktüeryal denge” deniliyor.
Emekli sayısı nasıl değişti? 10 senede yüzde 55 artış
SGK verilerine göre 2009’de emekli sayısı 8,49 milyon idi. 2021 sonunda 12,85 milyonu aşan emekli sayısı EYT sonrası 15,34 milyona ulaşacak. Böylece 2013-2023 dönemini kapsayan son 10 yılda emekli sayısı yüzde 55 artmış olacak.
Emeklilikte beklenen yaşam süresi: Türkiye, AB’den yüksek
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de emeklilikte beklenen yaşam süresi 22,6 sene. AB ortalaması ise 21,7 sene.
Türkiye’de emeklilikte beklenen yaşam süresi erkeklerde 20,2 sene; kadınlarda ise 25,1 yıl.
Erdoğan: EYT yakında Meclis'e gelecek
Meclis'in gündemi EYT ve maaş zamları
EYT'de yıpranma formülü ve mesleki kodlara dikkat!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.