Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son dönemde market alışverişi başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçların karşılanmasıyla kredi kartları günlük yaşamın en önemli parçası haline geldi. Artık günlük harcamaların büyük bölümü kredi kartlarıyla yapılmaya başlandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre kredi kartlarında vatandaşa tanınan toplam limit yılbaşında 1 trilyon 145 milyar lirayken temmuz sonunda bu rakam neredeyse ikiye katlandı ve 2 trilyon 82 milyar liraya ulaştı. Bu doğrultuda kredi kartı kullanımı da 1 yılda 301 milyar liradan neredeyse 3 kat zıplayarak ile 852 milyar lira oldu.
LİMİTLERİN DOLULUK ORANI YÜZDE 30'UN ÜZERİNDE
Bankaların vatandaşa verdiği kart limitlerin tutarına bakıldığında ise Orta Vadeli Program'da (OVP) alınan kararın gerekçesi de ortaya çıkıyor. Geçen yıl sayısı 35 milyon olan kart sahiplerinden sadece yüzde 3,1'inin kart limiti 100 bin liranın üstündeyken bu rakam temmuz sonu itibariyle yüzde 25.2'ye çıktı. Habertürk'te yer alan habere göre, şu anda tam 8.9 milyon vatandaşın kart limiti 100 bin liranın üstüne bulunuyor. Diğer yandan kart limitindeki bu olağanüstü artışa rağmen limiti 100 bin lirayı aşan 9 milyon vatandaşın limitlerinin doluluk oranı yüzde 30'dan aşağı düşmedi.
Kart limiti 100 bin lirayı aşanların doluluk oranı yüzde 30,6'ıyken limiti 10 bin ile 25 bin lira arasında olan vatandaşın artan hayat pahalılığına karşı kart kullanımı artıp ödeme oranı düşünce yüzde 38,3'e tırmandı. Limiti 5 bin 10 bin arasında olanların kart doluluk oranı ise yüzde 37.6 ile en fazla kart kullanan ve dolayısıyla borcu olan ikinci kesim oldu. Karta yüklenen üçüncü kesim ise doluluk oranı yüzde 37.3 olan 2.500 ile 5 bin arasındaki limite sahip olan kart sahipleri oldu.
Limiti 100 bin liranın üstünde olanların oranı geçen yıl yüzde 3.1 ve yılbaşında yüzde 10'ken artırılan limit tutarları ile bu oran yüzde 25.2'ye ulaştı. Böylece kredi kartı kullananlar içinde bu grubun riski yüzde 67'ye çıktı. Yeni her 100 liralık kredi kartı kullanımının 67 lirasını limiti yüksek olan bu grup yaptı.
İkinci kalabalık grup ise limiti 5 ile 100 bin lira arasında olan vatandaşlardan oluştu. Limiti 5 ile 10 bin arasında veya daha düşük aralıkta olan kart kullanıcılarının sayısı her aralıkta yüzde 10'un altına düştü. Bir yıl önce en kalabalık grup yüzde 28.6 ile 10 bin ile 25 bin arasında limite sahip olanlardı. Yılbaşında ise liderlik 25 bin ile 50 bin lira arasındaki kart sahiplerindeydi.
LİMİT ARTIŞI GELİRİN 4 KATINDAN FAZLA OLAMAZ
Yönetmeliğe göre sahip olabileceğiniz toplam kart limiti; ilk yıl için aylık gelirinizin 2 katından, sonraki yıllarda ise 4 katından fazla olamaz. Her ne kadar enflasyon ve asgari ücret artışı ile gelir artsa da bankaların kart sahiplerine tanıdıkları limitleri artırım oranı yüksek gelir artışından daha yüksek gibi görünüyor.
Kredi faizlerinde üst limitler arttı
Nakdi krediler 10 trilyon TL’yi aştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.