Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü yaklaşırken kadın hakları savunucuları, Türkiye'nin dört bir yanında eylem planı hazırlığında.
DİSK/Genel-İş Sendikası ise 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü'ne atfen "Kadın Emeği" raporu yayımladı.
DİSK/Genel-İş Sendikası "Kadın Emeği" raporunda yer alan verilere göre, Türkiye'deki erkeklerin iş gücüne katılım oranı yüzde 72 civarındayken kadınlarda bu oran yüzde 34,2'ye kadar düşüyor.
Ülkede 2019'da iş gücüne dahil olamayan 20 milyon 691 bin kadından 11 milyon 741 bini "ev işleriyle meşgul olduğu için" iş gücüne katılamıyor. Raporda, aynı yıl "çocuklara veya bakıma muhtaç yetişkinlere bakmak için" işinden ayrılan kadın sayısı 494 binken, yalnızca 14 bin erkeğin bu nedenle işinden ayrıldığı görülüyor.
Rapora göre, Türkiye'de kadınların istihdam edilme oranı Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'ne (OECD) üye ülkelerin ortalamasının yaklaşık yarısı kadar. Türkiye'de kadın nüfusunu istihdam oranı yüzde 29 civarındayken erkek nüfusun istihdam oranı yüzde 65'lerde.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı verilerine göre, 2019'da kadınların işsizlik oranı yüzde 16,6; işsiz erkek oranıysa yüzde 11,7 olarak kaydedildi.
DİSK/Genel-iş Sendikası raporunda öne çıkan diğer başlıklar:
Türkiye'de istihdam edilen her 10 kadından 4'ü kayıt dışı çalıştırılıyor.
Ücretli, maaşlı veya yevmiyeli işlerde çalışan kadınlarınsa yüzde 19,4'ü kayıt dışı çalıştırılıyor.
2019'da haftalık 45 saatten fazla çalışan 2 milyon 932 bin kadının 1 milyon 9 bini kayıt dışı çalıştırıldı.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre, dünya ortalaması yüzde 21,4 olan cinsiyete dayalı ücret açığı oranı Türkiye'de yüzde 12. Bu, Türkiye'de kadınların erkeklerden yüzde 12 daha az kazandığı anlamına geliyor.
TÜİK verilerine göreyse, 2018 yılında erkeklerle kadınlar arasındaki cinsiyete dayalı ücret farkı yüzde 8 oldu. (Gizem Sade)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.