Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Çalışanlar için kaçamak yapmak eskisinden daha zor hale geldi. Bazı şirketler ofise dönüş politikaları konusunda çok daha katı davranıyor. İş yerinde yöneticilere haber vermeden tatile çıkmaksa eskisi kadar kolay değil.
CNBC’nin haberine göre araç kiralama şirketi Price Limo’nun 1010 çalışanla gerçekleştirdiği anket geçen yıl her 10 çalışandan yaklaşık birinin patronlarından gizli tatil yaptığını ortaya koydu. Çalışanların %27’si bu sayede ücretli izin günlerini kullanmak zorunda kalmadıklarını söyledi.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre birçok çalışan işverenlerden gelecek sorgulamaları savuşturmak için bu tür tatiller hakkında sesini çıkarmıyor. Verimliliklerinin düştüğü eleştirileriyle karşı karşıya kalmak istemeyen çalışanlar iş tatili kaçamaklarını saklıyor. Ancak gizli tatillerin saklanmasının farklı nedenleri de olabilir.
CNBC’nin konuyla ilgili haberinde çalışanlar neden gizli tatile gittiklerini açıklıyor. Haberdeki tüm çalışanlar tanınmalarının önlenmesi için tam adlarını yayınlamaktan kaçındı.
Şirket onayı ‘zorunluluğundan’ kaçınmak
Alicia adından Singapurlu bir çalışan işverenine haber vermeden birkaç seyahate çıktığını belirtiyor. Alicia, “Ofise gitmek zorunda olmadığım ve yöneticimle aynı bölgede bile olmadığı için benim için kolay bir şey" diyor
Singapur’da bir teknoloji şirketinde çalışan Alicia firmasının 30 günlük uzaktan çalışma politikasına sahip olduğunu söyledi. Alicia izin için başvurmamasının sebebi olarak haftalarda sürebilecek başvuru ve onay alma zorunluluğundan kaçmak istemesini gösterdi.
Singapurlu çalışan Tayland’a yaptığı bir aylık gezinin şimdiye kadarki en gizli tatili olduğunu söyledi. Alicia işverenine izin vermediği için ücretli iznini yakmadığını ve başka geziler için ofisten uzakta olan zamanını uzattığını söyledi.
Alicia bugüne kadar seyahatlerinin hepsini Asya’da gerçekleştirmiş ve bu sayede toplantılara katılmak için benzer saat dilimlerinde kalabilmiş. Lokasyonunu saklamak için video aramalar sırasında arka planı bulanıklaştırdığını veya sanal arka plan kullandığını belirten Alicia istenmeyen sorulardan uzaklaşmak için konuşmalarını olabildiğince kısa tuttuğunu da sözlerine ekledi.
Singapurlu çalışan "Açıkça yalan söylemeyi sevmiyorum ve sorular gelmediğinde bu olmayacak" dedi. Alicia, seyahate çıkmadan önce ofise gidiş sıklıklarını ve mesai sonrası iş arkadaşlarıyla dışarı çıkmayı azalttığını bu sayede de kısa süreler için kaçabilmeyi mümkün kıldığını belirtiyor.
Ancak herkes Alicia kadar şanslı değil:
“Gizli tatil yapan ve işveren tarafından bir gün önce müşterileriyle yüz yüze görüşmesi çağrısı alan insanları tanıyorum. Acilen bilet ayırtmak zorunda kalmışlardı.”
Alicia işvereni tarafından yakalanmaktan korkmamasının bir nedeni olarak da yakın zamanda görevden istifa etmesi olduğunu söyledi:
“Bu ay bildirim süremi dolduruyorum. Eğer yakalanırsam bu benim için çok da önemli olmayacak.”
Ne seyahat etmesinin ne de istifa etmesinin iş ahlakını etkilemediğini belirten Alicia, “Günün sonunda hâlâ görevlerimi yerine getiriyorum” dedi.
İş arkadaşları konusundaki endişeler
Maryland'de yaşayan Ellie, geçen yıl Virginia'nın Shenandoah Vadisi'ne iki kez gizli seyahat yaptığını söyledi:
“İşverenim bu durumu umursamaz. Ancak ofis içerisindeki iş arkadaşlarımın kıskançlık göstermesini veya aynı kapasitede çalışmadığımı hissetmelerini istemiyorum.”
Dijital pazarlama alanındaki işi için haftada iki ila üç gün ofiste çalıştığını söyleyen Ellie gizli tatile çıktığı günlerde çarşamba günü işten sonra yola çıktığını ve haftanın geri kalanını uzaktan çalışarak geçirdiğini belirtiyor.
Alicia gibi Ellie de video konferans aramaları için arka plan filtrelerine güveniyor ve bir seyahat rezervasyonu yapmadan önce Wi-Fi ve cep telefonu servislerinin kontrol edilmesini öneriyor. Şimdiye kadar Ellie’nin çıktığı seyahatlerde başına gelen tek sorun internet bağlantısıyla ilgiliymiş.
Ellie, “Ben iyi bir kampçıyım ve açık havayı severim. Çalışma saatlerimden önce ve sonra doğada olabilirsem Wi-Fi da olduğu sürece her zaman daha mutlu olurum” dedi.
Şirketler karanlıkta kalıyor
Gizliden gizliye tatil yapmak bazı çalışanlar için işe yarıyor olabilir. Ancak dijital ödemeler platformu Relay Payments’ın İnsan Kaynakları Başkanı Amy Zimmerman çalışanların lokasyonları konusunda işverenleri karanlıkta bırakmasının ideal olmadığını söyledi.
Zimmerman, “Ekip üyelerinin seyahatleri hakkında dürüst olduğu ve bunu bir ‘gizli tatil’e dönüştürmediği bir ortamı teşvik etmek önemlidir” diyor. Yönetici aynı zamanda iş yapmaları için hareket alanı verilen çalışanların uzaktayken sağduyu kurallarına uymaları gerektiğini de söyledi:
Zimmerman, “Örneğin Zoom toplantısını havuz başında mayonuzla yapmanız iyi bir intiba bırakmayacaktır. Bu tip gezilerde çalışanlar önemli toplantıları kaçırır veya başkaları yerinizi doldurmak zorunda kalır. Seyahatiniz sırasında çalışmak yerine en iyisi ücretli izninizi kullanmaktır” ifadelerine yer verdi.
Singapur'daki bir halkla ilişkiler ajansında isimsiz kalmasını isteyen bir hesap yöneticisi, CNBC Travel'a yaptığı açıklamada, önceki işinde üstlerine haber vermeden ara sıra seyahat ettiğini söyledi. Çalışan yöneticilerin nadiren fiziksel toplantı yaptığını ve çoğunlukla evden çalışıldığını söyledi. Hesap yöneticisi toplantılar sırasında web kamerasını kapattığını ve konumunu maskelemek için hava durumu hakkında konuşmaktan kaçındığını söyledi.
Ancak çalışan artık bunu yapmasına gerek olmadığını belirtiyor. Zira yeni işvereninin saatlere riayet etmesin durumunda seyahatlere izin veren esnek bir çalışma politikasına sahip olduğunu söyledi.
İsmini vermek istemeyen çalışan "Neyse ki şu anki şirketimde, denizaşırı düzenlemeler üzerinden çalışmaya çok açığız. Birkaç meslektaşımın Malezya'da evleri var. Singapur ve Malezya arasında haftalık olarak seyahat ediyorlar" ifadelerine yer verdi.
Erteleme psikolojisinden kurtulmanın 7 adımı
"Büyük İstifa" hareketi devam ediyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.