Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Helikopterler düşük irtifadan kaynaklı meteorolojik değişimlere ve hava olaylarına karşı daha hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle helikopterlerin, yüksek gerilim hatları, ağaçlar, binalar ve direkler gibi engellere çarparak kaza-kırıma uğraması riski oldukça fazladır.
KAZA-KIRIMA UĞRAMAK NE DEMEK?
Kırımı uğramak sözü havacılık terimlerinden biridir. Helikopterin kırıma uğramasının sebepleri farklılık göstermektedir. Helikopter kırıma uğraması, helikopterin tekrar onarılmasına müsaade edecek düzeyde hasar görmesi anlamına geliyor. Bir donanımın geri döndürülebilir hasara uğradığı hadisedir. Bu tarz olaylarda can kaybının olmaması kırım anlamına gelir. Can kaybının olması durumunda olay 'kırım' değil 'kaza' şeklinde ifade edilir.
KAZA KIRIM EKİBİ NE DEMEK?
Uçak ve helikopter kazalarının nedenini, nasıl geliştiğini, ortaya çıkan hasarı herkes ve her şeyden önce inceleyen ekip. Havacılıkta tüm kazalara ilk müdahale eden, her havacılık biriminde (havaalanı, üs, teknik bakim merkezi) bulunan, yetkili kişilerden oluşan ekiptir. Kaza mahallini ilk inceleyip raporu veren bu birimdir.
HELİKOPTER KAZALARININ NEDENLERİ NELER?
-Operasyonel hatalar yani kullanıma ya da bakım usullerine yönelik hatalar,
-Mekaniksel ya da elektriksel arızalar ve çeşitli dış etkenler
-Motor arızası ve kuyruk rotoru ile ilgili yaşanan sorunlar,
-Olumsuz hava şartları dolayısıyla görüş mesafesinin düşük olması,
-Çok alçak irtifada uçulması ve çeşitli pilotaj hataları gibi sebeplerin helikopter kazalarında önemli rol oynamaktadır.
Şehit Korgeneral FETÖ ile mücadeleye ve İHA'lara büyük destek verdi
11 şehidin naaşı Elazığ'a getirildi
Bakan Akar'dan kaza kırıma uğrayan helikopter için ilk açıklama
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.